Cum se curăţă urmele de adeziv

Ieri am ajuns acasă la Iaşi, la părinţi, şi aici intenţionez s-o las mai moale cu gătitul şi să o pun pe mama să îmi facă bunătăţi dulci, eu ocupându-mă cu alte chestii, printre care scotocitul printre lucrurile mele din copilărie. Căutând prin cămară, am dat peste o cutie metalică de la bomboane, în formă de inimă, foarte drăguţă, dar cu urmele mizerabile de la adezivul etichetei stricându-i farmecul.

Cineva încercase deja s-o cureţe şi mai tare o stricase, reuşind chiar s-o zgârie într-un colţ. Am confiscat cutia şi m-am apucat s-o curăţ. În cinci minute terminasem, şi acum e gata s-o folosesc la orice vreau. Probabil vă întrebaţi cum am reuşit să fac asta atât de repede şi fără să las nicio urmă.

Cu ajutorul unui mic secret pe care îl ştiu de foarte multă vreme şi cu care curăţ urmele de adeziv de pe geamuri, uşi, cutii metalice şi alte obiecte de etichetele alea idioate lipite pe ele: se unge suprafaţa respectivă cu ulei alimentar şi se freacă uşor cu o cârpă umezită cu ulei până se duce.

La unele obiecte e nevoie de mai multă frecare până se duce de tot (depinde şi de tăria adezivului) dar la altele, cum a fost cazul cutiei de bomboane (unde şi suprafaţa era mică) îţi ia doar câteva minute. După ce se duce tot adezivul, spălaţi cu apă caldă şi detergent de vase, fără să frecaţi cu buretele ca să nu zgâriaţi suprafaţa.

untitled1

Şi dacă tot discutăm despre cutii metalice, iată câteva întrebuinţări pentru ele la care poate nu v-aţi gândit:

1. Forme pentru dulciuri care se întăresc la rece, de exemplu budinci, cremă de zahăr ars, şarlote.

2. Vase de servit pentru salata de fructe sau pentru fursecuri sau bomboane făcute în casă. Cutiuţa aceasta roşie (care e micuţă cam cât o palmă, deşi pare mare în poze) e perfectă pentru o porţie de salată de fructe multicoloră. Dacă aş avea mai multe…..

3. Vase de copt pentru peşte sau piept de pui. Ideea asta nu e a mea, am furat-o de la Jamie Oliver. Am văzut într-o emisiune cum a gătit la cuptor o bucată de peşte într-o cutie metalică cu capacul pus şi s-a făcut la abur. Arăta minunat! Mă întreb dacă nu putem găti şi legume aşa. Eu o să încerc şi vă povestesc dacă îmi iese.

4. Ambalaje de cadouri. Dacă le curăţaţi perfect, puteţi să ascundeţi în ele un cadou drăguţ, fără să vă mai bateţi capul cu împachetatul.

5. Şi cea mai banală întrebuinţare, pe care o ştie toată lumea, recipiente de depozitare pentru făină, cafea, orez, condimente, mărgele, nasturi, cuie, cârlige de rufe, cutii de chibrituri, pliculeţe de zahăr, creioane, accesorii de manichiură, dischete demachiante, toate mostrele de creme şi parfumuri pe care le-aţi strâns din reviste….. şi lista poate continua la nesfârşit.

Voi la ce le mai folosiţi?

6 Replies to “Cum se curăţă urmele de adeziv”

  1. multumesc pentru ideea de a curata adezivul…chiar esti o comoara la casa omului
    sincer stau de vreo 2 saptamani si ma gandesc cum pot curata adezivul de pe mobila…aceasta fiind din lemn masiv
    am incercat cu tot inclusiv detergent de vase intr-o zona mai putin vizibila dar se duce luciul.am mai incercat sa raschetez dar binenteles ca o zgarii asa ca m-am decis sa o las asa …..acuma ma ocup de ea si ai perfecta dreptate se duce pana la ultima urma de adeziv [adezivul este de la actipildele copilului ,printese ,papusi ,etc]
    multumesc pentru sfat

    1. Cea mai buna soluție de curățat lipiciul care rămâne de la etichete este soluția de clătite de la Finish (cea care se pune in Masina de spălat vase). Se pun la înmuiat in apa fiarta cu detergent obiectele pe care dorim sa le curățam si dupa aceea punem direct pe zona cu lipici soluție si frecăm cu unghia(dacă este zona mai mică si nu dorim sa se zgârie) sau cuțit, lama etc. Eu am încercat si cu ulei sa curat lipiciul care a rămas in urma etichetelor după niște pahare noi pe care mi le-am cumpărat dar nu a mers. Așa ca din întâmplare am încercat si aceasta soluție de care va spun deoarece o aveam la îndemâna si am descoperit a fi o minune.

  2. chiar merge cu ulei? nu-mi vine sa cred, neaparat trebuie sa incerc, mai ales ca am oroare de urmele de adeziv, de pe orice!
    multumesc pentru pont. : )

    eu folosesc aceste recipiente pentru pastrarea ornamentelor de Craciun. si pentru tot felul de nimicuri [folositoare : )], despre care ai vorbit si tu.

    am realizat odata o jucarie dintr-o cutie de ness. am taiat un orificiu in capacul de plastic si am pus capacul in partea de jos a cutiei, dupa ce i-am decupat fundul. copilul putea baga prin acel orificiu un mosor si se amuza teribil cand ridica [,] cutia si-l gasea acolo! : ))

    apoi cea mai interesanta parte a fost aceea in care baga obiecte prin orificiul capacului. : )

  3. Excelent pontul. Am reusit sa scot la lumina o masuta de la Ikea luată la reduceri, cu urme grele de adeziv. Multumesc

  4. Buna ziua, cu ce pot curata urma de banda adeziva de pe o camasa de bumbac 100% ? Multumesc anticipat !

    1. Daca nu au iesit la masina de spalat, mai puteti incerca sa bagati camasa la congelator si dupa ce ingheata, sa razuiti adezivul cu un cutit de plastic. Dar e pe riscul dvs, pt ca poate afecta materialul daca adezivul s-a impregnat prea mult in el.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.