Cheese cake cu brânză de vaci la cuptor

Acum câteva zile am vrut să fac un tort spectaculos, care includea printre altele şi un strat de cremă de brânză dulce. N-am mai făcut tortul pentru că nu mi-a ieşit blatul, aşa că am rămas cu 500 grame de brânză în frigider. Nu ştiam ce să fac cu ea aşa că am dat căutare pe google după cheese cake cu brânză de vaci şi am dat peste reţeta asta. M-am pus pe treabă, am mai adaptat-o din mers şi mi-a ieşit o minunăţie de prăjitură.

cheesecake

Ingrediente: 300 grame de biscuiţi, trei sferturi de pachet de unt, o linguriţă de scorţişoară (pentru blat), 500 grame brânză de vaci fără zer, 4 ouă, esenţă de vanilie (eu am folosit finesse aroma de vanilie bourbon de la dr oetker, absolut minunata), 1 pliculeţ de zahăr vanilat (tot bourbon de la dr Oetker), 150 grame de zahăr, 1 lingură de zeamă de lămâie, gem (de caise sau de fructe de pădure – eu am folosit de zmeură).

Blatul se face astfel: se zdrobesc biscuiţii (cu sucitorul sau cu blenderul), se amestecă cu untul topit şi cu scorţişoara (pudraţi-o cu o strecurătoare, astfel se va distribui uniform). Tapetaţi fundul şi pereţii până la jumătate unei forme de tort cu pereţii detaşabili. Daţi la frigider timp de jumătate de oră.

Pasaţi brânza (cu blenderul cu picior sau prin sită) până devine ca o cremă tare. Amestecaţi zahărul vanilat, aroma de vanilie, zahărul normal, gălbenuşurile şi zeama de lămâie şi bateţi bine cu mixerul. Separat bateţi spumă tare albuşurile şi încorporaţi-le foarte uşor în compoziţia de brânză. Turnaţi peste blat şi daţi în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de o oră. (cam aşa mi-a luat mie, în reţetă nu scrie, deci verificaţi cum arată după vreo 45 de minute).

Iniţial gemul era pentru uns blatul înainte de a pune crema de brânză, dar pentru că Eliza dădea semne de foame, m-am grăbit şi am uitat. Aşa că l-am servit deasupra prăjiturii şi a fost extrem de delicios. Eliza se uita la mine şi tot deschidea gura cand ridicam furculiţa, aşteptând sa îi dau şi ei. 🙂 Cum n-am făcut-o, a început să plângă…. Asta e, mai trebuie să crească!

untitled5

dsc00342

Puteţi face această delicioasă prajitură şi pe post de pască, dacă nu aveţi chef să munciţi la un aluat dospit.

Save

2 Replies to “Cheese cake cu brânză de vaci la cuptor”

  1. torturile / prajiturile cu branza dulce sunt delicioase, nu stiu de ce romanii [romancele, mai exact] nu se inghesuie sa le faca.

    daca ajungi pe la mine, sa te uiti dupa tortul cetate, care este demential! : D crema este preparata din branza de vaci si mascarpone, si pana acum nu am mancat ceva mai satios si mai fin. : )

  2. […] ouă şi diverse alte ingrediente – dulceaţă, fructe, nuci, brânză dulce de vacă) şi cheesecake (când am biscuiţi, unt, ciocolată, brânză, ouă, dulceaţă/gem). Cel din poza de mai jos e […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.