Legume conservate în oţet

În oţet eu conserv conopidă, gogoşari şi ardei iute iar anul acesta am făcut şi o salată asortată. Pentru a pune legume la oţet, se pregătesc borcanele mai întâi, care trebuie să fie curate şi uscate. Legumele se spală, se taie bucăţi (conopida se desface în bucheţele) şi se pun în borcane. Saramura cu oţet se face fie după reţeta tradiţionala a familiei (fiecare gospodină are una şi e diferită de reţeta vecinei 😉 ) sau folosiţi plicurile de Pikant fix de la dr Oetker sau alte amestecuri de la Fuchs sau ce firme or mai fi. Eu personal sunt fană Pikant fix. După ce turnaţi saramura fierbinte peste legume, acoperiţi borcanele cu celofan şi apoi cu capace. Lăsaţi să se răcească treptat, sub o pătură, şi apoi mutaţi în cămară.

DSC07470

Dacă vă mai rămân legume, le puteţi pune în borcănaşe mici şi le aveţi la îndemână când sunteţi invitaţi la masă la prieteni, să nu vă duceţi cu mâna goală. Dacă strecuraţi printre ele şi feliuţe de morcov tăiate în formă de floricele sau feliuţe de ardei roşu sau gogoşar pentru puţină culoare, aveţi un cadou chiar frumos şi la îndemână.

DSC07471

Eu, de-a lungul anului, păstrez borcane cu forme mai deosebite şi le umplu cu legume sau dulceţuri pe care le dăruiesc apoi prietenilor care nu pun murături. Borcanul cu conopidă din imagine are pe el nişte decoraţiuni în formă de coşuri cu fructe iar cel cu feliuţe de ardei din dreapta este foarte subţire şi înalt şi sunt printre preferatele mele.

Mai urmează varza la saramură şi gata, am terminat cu conservele pentru iarna asta. Anul acesta am renunţat să mai pun ardei copţi şi vinete la congelator pentru că am nevoie de congelator pentru nenumăratele borcănaşe ale Elizei, dar tot mi-am mai strecurat pe ici pe colo câte un păhărel cu zarzavat de ciorbă sau cu piure de afine. Zacuscă şi dulceţuri face mama şi îmi trimite şi sunt cele mai bune din lume. Vă spun eu că până nu gustaţi zacuscă cu bureţi făcută de mama, n-o să ştiţi ce-i aia zacuscă excelentă 😉

Save

One Reply to “Legume conservate în oţet”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.