8. Hoinari prin anotimpuri – Iarna

Azi vă prezint o carte care nu prea mai are nevoie de prezentare pentru că ştiţi deja seria Hoinari prin anotimpuri din postările mele anterioare (aici şi aici) – este vorba de ce-a de-a patra şi ultima din serie, Iarna.

DSCN7380 (Large)

Când am deschis cartea şi am văzut prima pagină, apoi a doua şi a treia, mi-am zis: hei, stai puţin, dar unde e zăpada? Eram atât de obişnuită cu clişeul iernii cu fulgi şi nămeţi că n-am realizat că, de fapt, fulgii vin târziu în anotimp sau uneori deloc şi că iarna poate fi uneori doar geroasă şi vântoasă, fără să fie acoperită de zăpadă.

De la pagina a cincea încolo m-am mai liniştit – începe să ningă, la început mai puţin, apoi ninsoarea se înteţeşte pe celelalte pagini pentru ca la ultimele imagini să fie zăpada pe care mi-o imaginasem şi copiii jucându-se cu bulgări, patinând sau construind un om de zăpadă.

DSCN7381 (Large)

DSCN7383 (Large)

Aşa cum ne-am obişnuit deja, tradiţiile, obiceiurile şi simbolurile specifice anotimpului sunt prezentate treptat şi discret, prin diverse afişe, acţiuni ale personajelor sau detalii ascunse pe care trebuie să le căutăm: vedem camerele decorate cu tablouri cu urşi polari  sau reni, vazele cu crengi de brad, coroniţele din brad cu lumânări, un cadou frumos împachetat ascuns pe un dulap, service-ul auto unde lumea îşi pune cauciucuri de iarnă :-D, camionul care se întoarce de la pepinieră încărcat cu brazi, fetiţa cu patinele agăţate de gât, afişele pentru concertul de colinde şi târgul de Crăciun, vitrina unei librării în care sunt expuse cărţi de Crăciun, brutăria unde se vând produse de patiserie specifice, magazinele pline de oameni în căutare de cadouri sau accesorii pentru sporturi de iarnă şi multe, multe altele care abia aşteaptă să fie descoperite.

DSCN7382 (Large)

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Casa unde se găseşte la reducere, la 39 de lei. Este o carte care poate fi folosită atât pentru a-i încuraja pe cei mici să-şi dezvolte vorbirea cât şi pentru a îmbogăţi vocabularul celor mai mari, aşa cum am povestit în articolul despre volumul 3, Toamna.

4 Replies to “8. Hoinari prin anotimpuri – Iarna”

  1. Cred ca este interesanta nu o avem inca.

  2. […] recomand să urmăriţi cele 24 de recomandări de cărţi de Crăciun pe blogul Laurei precum şi seria de decoraţiuni […]

  3. Ce frumoasa e cartea. Imi vine sa mi-o cumpar pentru mine nu neaparat pentru un copil.

  4. Cartile astea-s superbe, le avem pe toate patru din serie, ne uitam pe ele de 2 saptamani in fiecare seara, Iulia e fascinata de ele, si mereu mai gasim cate ceva nou in desene, sunt carti adevarate pentru copii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.