Săptămâna grădinarilor 1 – Compostul în gospodărie

E vară, e cald, aşa că ce poate fi mai plăcut decât să ne petrecem timpul în grădină (dacă o avem, desigur), citind, eventual, o carte despre cum să ne cultivăm şi întreţinem grădina de zarzavat, de mirodenii, straturile de flori, livezile de pom şi tot ce creşte în pământ şi dă rod sau bucurie ochiului nostru? Pentru că am adunat un teanc de cărţi de grădinărit – grădinăritul fiind visul meu secret pe care n-am putut niciodată să-l pun în practică din lipsă de spaţiu, m-am gândit să fac o săptămână a grădinarilor şi să vă prezint toate aceste cărţi pe care eu le răsfoiesc cu sufletul plin de speranţa că într-o zi mă voi muta la ţară şi voi avea o palmă de pământ pe care s-o îngrijesc.

Una dintre cărţile pe care eu mi le-am dorit cel mai mult din colecţia verde de la Editura Casa a fost această carte despre Compostul în gospodărie. Urmăresc de multă vreme emisiunile lui Jamie Oliver şi, în seria cu grădina, el povestea des despre compost. Acest lucru mi-a trezit curiozitatea şi am vrut să aflu mai multe despre asta, mai ales că mătuşa mea îmi povestea că o tentează şi pe ea să-şi facă o platformă de compost. E drept că la ţară, multe dintre resturile de ordin alimentar şi vegetal ajung la porci, dar, pe de altă parte, multor resturi de vegetaţie li se dă foc când ar putea fi utilizate în acest scop.

compost

Cartea Compostul în gospodărie este un compendiu foarte util pentru cei care vor o platformă de compostare acasă la ei. În partea introductivă, ni se povesteşte despre procesele de transformare din sol pentru a înţelege mai bine cum ia naştere compostul, apoi sunt prezentate câteva mijloace folosite în procesul de compostare – tocătorul de grădină pentru resturi vegetale, silozurile potrivite compostării rapide, cum să-ţi construieşti manual un siloz de compostare, cum să proiectezi o platformă de compost, cum să plantezi arbuşti pentru mascare etc.

Următoarele capitole se axează pe prepararea compostului, pe realizarea platformei de compost, pe condiţiile necesare compostului (temperatura, cantitatea de apă, oxigenul, materiale auxiliare), pe obţinerea compostului (etapele de dezvoltare, dăunători şi buruieni, tipuri de compost), precum şi pe modurile de utilizare ale compostului.

Save

9 Replies to “Săptămâna grădinarilor 1 – Compostul în gospodărie”

  1. christinadumitru says: Reply

    Laura, noi stam la curte si anul acesta am folosit deja compost pregatit de noi 😉 Sotul a construit langa gard, la umbra gutuilor, o cutie de lemn fara fund, in care am colectat toate resturile vegetale de la bucatarie, plus iarba, frunze, crengi tocate. Cand s-a umplut, a acoperit cu pamant si a udat. A ramas asa mai bine de un an, intre timp aparand si a doua cutie, langa prima. Cand a umblat in primavara, compostul arata minunat si putea fi folosit.

  2. Cred ca le-ar fi de folos parintilor cartea asta. Multumim pentru prezentare.

  3. violeta.argatu says: Reply

    da,e f tare treaba cu compostul. si la scara mica, dar si la scara mai mare (e folosit pentru a obtine energie electrica)

    bine ai facut c-ai scris despre acest subiect :). de cativa ani practicam si noi sportul acesta in gradina.a fost greu sa pornim la drum (ne era teama c-o sa miroasa,etc), dar acum nu ne mai oprim 🙂

  4. Violeta, daca nu adaugi carnuri, compostul nu miroase deloc. Anul asta , in primavara am pus tot acest compost in ghivele cu flori…. am niste petunii… nicodata n-am vazut asa petunii frumoase si mari .
    Si eu is cu doua composturi. Unul e sub forma de lada si nu prea imi place ca nu pot sa umblu la el sa il amestec si am unul suspendat care se roteste. Inca nu e plin dar incet- incet urca nivelul.

    1. Adela, cum adica suspendat? Ai vreo chestie speciala in care l-ai pus?

      1. Da, l-am cumparat de la magazin si il pot roti, astfel compostul nu se usuca in unele parti, si e gata tot la primavara.O sa pun o poza cu el…

  5. […] intai va oferim o mica farama din “Universul ” nostru. Ieri citeam pe blogul Laurei, Idei pentru mamici si copii , despre Compostul in Gospodarie si trebuie neaparat sa va spun cate ceva despre el si despre […]

  6. si eu am o lada de compost ,,la rece”.M-am uitat zilele trecute, la fund s-a facut deja pamant, dar n-am cum sa-l scot, trebuie sa mai studiez problema.O compostiera rotativa cred ca ar fi mai buna.

  7. eu am pe balcon, o lada unde adun resturi din bucatarie. Intre straturi pun carton din ala simplu,necolorat (de la oua, de la hartiile igienice, de la unele cutii). In afara de resturile de legume si fructe (cele de legume sa domine, da?!?) adaug si zat de cafea, rest de bere, si apa de la spalat carne! – ca dezvolta anumite bacterii. Nu am rame.
    Daca anii tercuti cumparam 4-5-6 saci de pamant, de 3 ani nu mai cumpar deloc: il produc eu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.