Budincă de pâine la cuptor

Aceasta este una dintre reţetele despre care vă povesteam că refolosesc pâinea uscată. E o reţetă pe care am văzut-o la o emisiune a Nigellei Lawson şi am vrut s-o încerc pentru că arăta foarte bine. Sunt cam multe ingrediente de bună calitate pentru a refolosi nişte pâine, aşa că gătiţi-o doar dacă aveţi pâine bună. Pentru pâinea de  1 leu chiar nu merită, pe aia mai bine o aruncaţi.

Ingrediente: 250 de grame pâine veche, tăiată cuburi mari, 100 de grame de fulgi de ciocolată (eu am folosit nişte “pepite” de ciocolată din Mega care şi-au păstrat foarte bine forma), 3 ouă, 40 de grame de zahăr brun + încă 4 pentru presărat deasupra, 2 linguri de rom, 125ml de smântână dulce, 500 ml lapte de 3,5 grăsime, unt pentru uns tava.

Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade. Ungeţi o tavă cu unt, puneţi cuburile de pâine şi presăraţi fulgii de ciocolată. Separat, amestecaţi laptele, smântâna, romul, zahărul şi ouăle şi bateţi cu telul. Turnaţi amestecul peste pâine şi presaţi bine ca să se îmbibe. Lăsaţi deoparte timp de 20 de minute pentru ca pâinea să absoarbă bine lichidul. Presăraţi cele patru linguri de zahăr şi daţi la cuptor timp de 40-50 de minute.

Lăsaţi puţin la răcorit înainte de a servi. Deasupra va fi uşor crocantă iar la fund va fi moale, umedă şi mai cremoasă.

2 Replies to “Budincă de pâine la cuptor”

  1. cat de bine arata! ce paine folosesti tu, Laura?

    1. Pentru budinca asta am folosit o paine cu coaja tare si miezul dens, de la brutaria Mega Image. Am cumparat-o proaspata, am taiat-o cuburi si am lasat-o peste noapte la uscat. In mod normal, se foloseste paine veche de doua zile. Franzela obisnuita nu cred ca merge, trebuie sa aiba capacitate de absorbtie mare 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.