Sfaturi pentru îngrijirea busuiocului la ghiveci

Nu, din păcate nu vi le dau eu, ci le cer de la voi. Să vă explic: am primit acum câteva zile un coş cu bunătăţi de la Hochland (noile sortimente de caşcaval cu busuioc şi piper) şi în coş era şi un ghiveci cu o tufă bogată de busuioc. Din păcate, eu am un lung istoric de asasinare a tufelor de busuioc. Fiind planta mea aromatică preferată, alături de cimbru, am cumpărat foarte des ghivece de busuioc din care, de fiecare dată, apucam să folosesc doar câteva frunze pentru că restul se pleoşteau fără drept de apel. Indiferent că le-am pus în camera mea (mai la umbră), în camera Elizei (mai la soare), în bucătărie, unde e lumină dar nici soare, nici umbră, nu a rezistat. Am plantat şi seminţe, evident, din care au ieşit nişte fire anemice care numai când au dat ochii cu mine s-au ofilit. Deci, ce fac greşit de nu-mi creşte busuiocul? M-a blestemat Sfânta Vineri cumva? Există vreun secret prin care să-l fac să reziste mai multă vreme sau pot să-mi iau gândul şi să-l fac harcea-parcea într-o salată caprese chiar acum?

Credit foto: MSL Group The Practice
Credit foto: MSL Group The Practice

5 Replies to “Sfaturi pentru îngrijirea busuiocului la ghiveci”

  1. Trebuie sa il tii la lumina si sa il uzi destul de des. Rupe-i inainte toate frunzele care ti se par ofilite/moarte.
    Eu am avut un busuioc cumparat din supermarket pe care l-am aruncat din motive de mutare…pentru ca altfel vesnic era plin de frunze. Din care tot rupeam ca sa il las sa respire si sa nu moara.
    In plus il tineam intr-un loc racoros si fara prea mult soare..deci cred ca nu este o planta atat de sensibila. Ii trebuie mult aer, apa si lumina.

  2. Laura, la mine nu rezista in casa din cauza caldurii prea mari. Am primit in noiembrie un ghiveci cu cimbrisor si unul cu oregano si dupa ce au crescut vreo saptamana, au inceput sa se ofileasca si au murit. Acelasi lucru il patesc si cu alte plante, in casa, asa ca ma resemnez si pun la congelator pentru iarna sau usuc. M-ar interesa si pe mine eventuale sfaturi pentru ingrijire, desi daca e vorba de temperatura prea ridicata, nu am unde sa le pun mai la racoare.

  3. 🙂 curaj, mai incearca!
    Busuiocul e una dintre plantele cele mai rezistente. Are nevoie de apa (lumina i-ar place dar se descurca si la umbra, desi mai anemic asa).
    Dar nu-i place caldura. Incearca pe balcon (daca ai balcon si e inchis) sau in bucatarie (de obicei in bucatarie e mai frig decat in restul casei).
    Se supara cand ii schimbi mediul, deci se ofileste putin, insa ii rupi frunzele ofilite si il uzi o data la doua zile si vezi ce se intampla.

  4. Si eu ucid plantele de obicei, busuiocul e singurul care a rezistat. Ii pun apa multisoara si cand tai crengutele, le tai deasupra unui nod din care ies frunzulite noi – asa se ramifica si se face grasut 🙂 O perioada il cam inecam (iti dai seama daca are frunzele galbejite, desi nu e ofilit)

  5. La mine, singura care rezista, este o crassula care e deja pomisor, dar jur ca nu-i fac nimic deosebit 🙂
    Soacra-mea iubeste busuiocul, iar in vara, cat a fost in vacanta, i-am omorat vreo 3 ghivece, bad energies 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.