Hrănitoare pentru păsărele

Ştiu, ar trebui deja să postez mărţişoare, însă anul acesta nu am avut deloc timp să fac mărţişoare cu Eliza. Am foarte mult de lucru, am un sindrom de tunel carpian incipient si mâna stângă (din fericire nu dreapta) ar trebui să stea în repaos complet o perioadă, însă din păcate nu se poate, aşa că lăsăm mărţişoarele la o parte. Nu înseamnă că nu vom face chiar nimic, o să pregătim ceva pentru doamne pentru 8 martie, iar pentru 1 martie Eliza a făcut mărţişoare în cadrul unui atelier organizat la mine la serviciu. În rest, anul acesta voi dărui mărţişoare cumpărate de la artizani români, în niciun caz chinezării şi sper ca anul viitor să apuc mai din timp să fac mărţişoare aşa cum îmi doresc.

Până una-alta, aş vrea să vă prezint această hrănitoare pentru păsărele pe care am făcut-o în iarnă şi cu care am făcut multe păsări fericite. Am văzut o imagine cu acest tip de hrănitoare pe o pagină de facebook intitulată Dome, slatki dome şi m-am gândit că nu poate fi greu de făcut. Mi-a ieşit bine dar n-am reuşit s-o pozez la fel de frumos ca originalul, în special pentru că mi s-a stricat zoom-ul la aparatul foto şi pentru că n-am avut zăpadă.

Fotografia originală:

Materiale: o portocală mai mare, un băţ mai lung şi două mai mici (eu le-am cules în timpul unei plimbări la marginea unei păduri), trebuie să fie pe cât posibil drepte, amestec de seminţe crude pentru păsări (eu am avut diverse amestecuri, floarea soarelui, in, dovleac, susan, toate crude – NU seminţe prăjite şi/sau sărate!)

Portocala se taie în două şi se scobeşte cu o lingură interiorul. Se înfig cele două jumătăţi în băţul mai mare. Cele două beţe mici se înfig pe orizontală în fiecare jumătate de coajă. Dacă jumătăţile de portocală nu se sprijină pe nişte noduri ale băţului, legaţi dedesubt o bucată se sfoară înfăşurată de câteva ori ca să nu alunece. Legaţi cu sfoară într-un copac într-o zonă unde vin păsările. Umpleţi jumătăţile de portocală cu seminţele pentru păsări.

Păsările s-au bucurat foarte mult de hrănitoare mai ales că au fost nişte zile groaznic de friguroase, a şi nins puţin, aşa că le vedeam mereu pe geam cum vin şi ciugulesc din seminţe. Dacă bate vântul foarte tare, seminţele se pot fixa cu untură, am înţeles că untura le oferă păsărilor un plus de proteine necesar pentru iarnă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.