Reţete pentru destresare şi energizare

Mă întreba zilele astea o prietenă dacă în cartea aia pe care o traduc n-am găsit şi nişte reţete de energizare, pentru că se simte foarte obosită şi leşinată. Chiar găsisem, aşa că atunci când am făcut corectura, am selectat câteva reţete pe care vi le împărtăşesc, mai ales că vine primăvara şi astenia sezonieră e în floare 🙂 Cartea asta e minunată, imediat ce va apărea, o să v-o prezint. Se numește Medicinal Herbs și e scrisă de Rosemary Gladstar. Fragmentele de mai jos sunt un pic adaptate și scoase din context, dar sper să vă inspire.

Lapte revitalizant cu scorţişoară şi ashwagandha

Ashwagandha este folosită în mod normal în medicina ayurvedică pentru a induce un somn liniştit şi pentru a prepara un tonic revitalizant puternic. Acest lapte cald făcut cu ashwagandha şi scorţişoară şi îndulcit cu puţină miere este o băutură delicioasă şi nutritivă, utilă în special celor care se relaxează sau adorm greu.

1 cană de lapte (de vacă, de migdale, de orez sau de orice fel)

1 linguriţă de pudră de ashwagandha (citiți și indicațiile de pe site pentru ashwagandha, s-ar putea să vă intereseze 😀 )

1 linguriţă de pudră de scorţişoară

1 linguriţă de miere (sau după gust)

Încălzeşte laptele, adaugă prafurile şi mierea. Amestecă bine, gustă şi ajustează aromele dacă e nevoie. Toarnă într-o cană şi bea cu înghiţituri mici cu câteva ore înainte de culcare.

Horta pentru sănătatea ficatului şi a rinichilor

Horta este un fel de mâncare originar din Grecia, consumat în tot bazinul mediteraneean, şi care constă într-un amestec clasic de verdeţuri sălbatice. În general, ingredientele sunt formate din frunze de păpădie, urzici, iarbă grasă şi alte buruieni comune. Deşi poate fi savurată doar ca o garnitură gustoasă la orice preparat, horta poate fi folosită în scop medicinal pentru a-i ajuta pe oamenii care au afecţiuni ale ficatului, probleme cu digestia şi/sau un ficat congestionat. Uşor de digerat şi foarte hrănitoare, e o masă bună atunci când te simţi stors de puteri şi epuizat.

Sursa foto: http://meuryart.deviantart.com/art/Urzici-159529194
Sursa foto: http://meuryart.deviantart.com/art/Urzici-159529194

Culege frunze proaspete de păpădie, urzici, iarbă grasă (Portulaca oleracea) sau alte verdeţuri sălbatice disponibile în zonă şi sezon. Fierbe-le înăbuşit timp de 5-8 minute sau până când verdeţurile s-au înmuiat bine. Scurge-le şi păstrează lichidul pentru a face fond pentru supă. Pune plantele înăbuşite într-un castron şi presară-le cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Dacă doreşti, poţi sfărâma puţină brânză Feta pe deasupra.

Ceai calmant cu lavandă şi roiniţă

Pentru a calma stresul şi nervii, încearcă acest ceai relaxant. E delicios dacă e servit cu gheaţă sau la temperatura camerei.

Prepară 1 litru de ceai tare de lavandă şi 1 litru de ceai tare de roiniţă (toarnă apă clocotită peste plante și lasă la infuzat 30 de minute). Prepară doi litri de limonadă proaspătă (lămâi, miere şi apă după gust). Combină limonada cu ceaiurile şi amestecă bine.

Untitled

Urzici înăbușite

Folosește urzica pentru a-ți întări organismul şi a-ți reface energia atunci când ești obosită şi lucrezi prea mult. Culege urzicile cât sunt încă tinere, folosind mănuşi pentru a-ţi proteja mâinile. Înăbuşă-le bine, asigurându-te că nu rămâne niciun ac nefiert. Presară din belşug cu ulei de măsline şi zeamă proaspătă de lămâie; serveşte cu puţină brânză Feta sfărâmată.

Supă cremă de urzici şi cartofi

Un „leac” perfect pentru cei care sunt în convalescenţă după o boală, atunci când fitoterapeutul recomandă o masă hrănitoare şi uşor de digerat.

 1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă albă mare, tocată mărunt

2-3 cartofi de mărime medie, tăiaţi cubuleţe mici

1 litru de supă clară (de plante, de legume sau de pui)

câteva mâini pline de frunze de urzică

brânză Parmezan răzuită

sare şi piper negru proaspăt măcinat

 Mod de preparare:

Încălzeşte uleiul într-o oală mare de supă la foc mediu. Adaugă ceapa şi sotează până când devine moale şi aurie, aproximativ 10 minute. Adaugă cartofii şi sotează până se înmoaie, 8-10 minute. Adaugă supa, lasă să dea în clocot, apoi dă focul mai mic şi lasă la fiert până când se pătrund cartofii, aproximativ 10 minute. Apoi adaugă câteva mâini de urzici proaspete în oală. Acoperă şi lasă la fiert până când urzicile şi cartofii sunt fierţi bine, în jur de 15-20 de minute. Pasează supa. Asezoneaz-o după gust cu Parmezan, sare şi piper.

Băutură energizantă cu pătlagină

Băuturile verzi au devenit destul de populare – şi foarte scumpe! Aşa că de ce să nu foloseşti verdeţurile hrănitoare care cresc libere la tine în grădină şi în curte şi le poţi culege gratuit? Această băutură nu e doar plină de nutrienţi ci şi plină de savoare.

2-3 căni de suc de ananas proaspăt sau de la cutie (neîndulcit)

o mână plină de frunze de pătlagină (şi/sau alte plante nutritive precum florile de trifoi roşu, frunzele de zmeur, flori şi frunze de busuioc de câmp/Prunella vulgaris şi frunze de mentă)

1 banană decojită

Combină toate ingredientele într-un blender şi pasează bine. Potriveşte aromele, după gust. Bea o cană din acest tonic nutritiv în fiecare zi.

plaintaincombo

Pentru că mi-a plăcut foarte mult această carte, o să vă mai povestesc despre ea, în special de niște curiozități culinare care mi-au atras atenția. Între timp, spor la destresat! 🙂

One Reply to “Reţete pentru destresare şi energizare”

  1. Multumesc! 🙂

    Zi buna!

    Cristina Balan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.