Supă cremă de ţelină cu topping de mere

Iată că prietena mea, Alina, revine cu o nouă reţetă vegetariană/vegană (sau de post, cum doriţi voi să-i spuneţi). O las pe ea să preia cuvântul.

supa crema

“Dacă tot e post și dacă tot sunt vegetariană, vă prezint una dintre multele rețete făcute de mine în ultimul timp. Seara încercăm să mâncăm cât mai puţin posibil şi să consumăm produse uşor de digerat cum sunt supele, de exemplu. Partenerul meu nu e vegetarian, ci mănâncă din când în când şi carne, dar pot spune că nu îi lipseşte carnea deloc atunci când gătesc fără produse de origine animală, căci îi place gustul mâncării vegetariene, pe care am tendinţa s-o îmbogăţesc din belşug cu diverse mirodenii. Chiar îmi zicea ieri că e fericit că prin mine a descoperit cât de bună poate fi mâncarea vegetariană sau vegană. Dacă totuşi are chef sa mănânce carne, ceea ce nu se întâmplă prea des, poate să îşi pună repede un cârnat în supă.

Ingrediente pentru 4 porţii de supă:

1-2 lg de ulei (eu am de rapiţă presat la rece sau de măsline)

1 ceapă

500 g ţelină, fie rădăcină, fie frunze (eu am pus rădăcină de ţelină)

3-4 lg. fulgi de ovăz

100 ml vin alb

500 g de supă vegetală (preparată în casă din resturi de legume sau din cub bio)

sare, piper, nucşoară, boia de ardei iute

câteva picături de zeamă de lămâie

câteva picături de sos de soia (opţional)

100 ml de lapte de cocos (se poate pune oricare alt lapte vegetal, dar laptele de cocos e cel mai indicat)

Pentru topping:

2-3 cepe verzi (eu am avut numai praz în casa, deci l-am folosit)

2 mere acrişoare

câteva picături de zeamă de lămâie pentru ca merele să nu se oxideze

ulei pentru călit

Mod de preparare:

Se încinge uleiul şi se căleşte ceapa tăiată fin. Se curăţă ţelina, se taie cuburi şi se căleşte cu ceapa pentru scurt timp. Se presară fulgii de ovăz, se adaugă vinul şi supa vegetala şi se lasă la fiert la foc mic timp de 15-20 minute. După ce sunt fierte se iau de pe foc şi se pasează cu blenderul ca un piure. Se pun condimentele dupa gust: sare, piper, nucşoară, zeamă de lămâie, câteva picături din sosul de soia (opţional) si laptele de nucă de cocos (sau orice alt lapte sau smântână vegetală) şi se amestecă totul pe foc pentru câteva secunde.

Se curăţă ceapa verde sau prazul şi se taie în fâşii de 1 cm. Merele se spală şi se taie în cuburi după care se stropesc cu zeamă de lămâie. Se încinge uleiul şi se adaugă ceapa şi merele pentru un timp scurt. Supa de ţelină se decorează frumos cu ceapa şi merele. Dacă se doreşte, se poate presăra puţină verdeaţă deasupra.

DSC01174

Promit că revin cât mai curând cu o nouă reţetă de supă cremă şi cu una de prăjitură!

Altfel mă mănâncă Laura de vie 😀 “

Despre Alina şi reţetele ei v-am povestit aici.

6 Replies to “Supă cremă de ţelină cu topping de mere”

  1. vai ce mi-ai făcut… mor de poftă… și copilul meu care, vegetarian fiind, moare după țelină, ce crezi că va cere cel mai mult? exact asta… o să o încerc în curand. mulțumesc.

    1. Sa-mi spui si mie cum iese 🙂

  2. violeta.argatu says: Reply

    Hmmmm… Cred ca ma bag si eu la o portie zilele urmatoare pt ca acum nu prea am de niciunele prin casa :d

  3. excursii romania says: Reply

    nu am incercat inca combinatia de supa crema de telina cu mere dar para atat de buna incat o sa imi fac timp sa o prepar si eu saptamana viitoare!

  4. Am facut si eu azi reteta ta si a iesit delicioasa supa. Eu am adaugat si morcov. Fetita mea a fost foarte incantata si a golit farfuria intr#o clipita 😉

    1. Mă bucur că v-a plăcut!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.