Ideea de a gati azi asa ceva mi-a venit rasfoind cartea de bucate a lui Radu Anton Roman Ardealul – la pohta ce-o pohtim (care se vinde acum impreuna cu ziarul Romania Libera), dar am facut-o asa cum o stiu eu de acasa de la mama.
Ingrediente: 1 kg carne tocata de porc, 250 grame orez, 2 morcovi, 1 legatura de patrunjel, 5 linguri de bulion, cimbru, 3 verze acre, 2 cepe, 2 rosii, 1 paharel de vin alb sec (aproximativ 150 ml), ulei, o oala de tuci (merge si una emailata, dar parca nu are acelasi gust).
Ceapa se toaca marunt, se caleste intr-o lingura de ulei si se stinge cu 4 linguri de bulion. Morcovul se da prin razatoare iar patrunjelul se toaca. Se amesteca ceapa tocata, morcovul si patrunjelul cu orezul si carnea. Se adauga sare si piper si se omogenizeaza bine.
Varza se toaca si se asaza un prim strat pe fundul oalei de tuci. Se continua cu un strat de compozitie, apoi iar varza si se alterneaza straturile, incheindu-se cu un strat de varza. Se presara cimbrul, apoi se taie rosiile felii si se pun deasupra. Daca aveti in casa, puteti pune si cateva felii de slanina afumata, da un gust extraordinar. Eu nu am avut, asa ca am facut-o mai dietetica (oarecum 😀 ). Se face un sos din 200 ml apa si o lingura de bulion. Se toarna vinul si sosul in oala si se da in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de doua ore. Timpul de gatire depinde de cat de repede fierbe varza, asa ca verificati din cand in cand.
Rezultatul final arata asa si va promit ca e foarte gustos (tocmai am infulecat o farfurie)!
am tot auzit in ultima vreme de reteta aceasta. zau de nu-mi vine s-o incerc si eu! : )
Eu am incercat-o din lenea de a nu impacheta sarmale. Este delicioasa, trebuie s-o incerci!
hmmm… ai dreptate. cu exceptia morcovului, patrunjelului si vinului, reteta seamana cu cea de la sarmale. : )
este posibil chiar sa-mi placa. : D [iar mi s-a facut foame : ))]
La mine in familie se pune morcov si patrunjel si la sarmale, dar vin nu, intr-adevar. Vinul se bea separat 🙂
Nu stiu in ce familie ai crescut tu dar mama nu pune morcov la sarmale (am intrebat special atunci cand am cerut reteta prin telefon) 😀 Daca nu as fi venit ghiftuita de la Iasi, as fi sarit pe varza ta a la cluj, arata tare bine.
Înseamnă că am reţinut eu greşit şi mi-am creat propria reţetă 🙂
Si eu fac gatesc varza numai in tuci! Ca si tine zic ca parca are alt gust decat in cele emailate.