Pentru că scriu şi despre cărţi, de ce nu şi despre cărţi de bucate? În timp o să vă prezint cărţile mele de bucate preferate, cele care sunt mereu la loc de cinste în biblioteca mea, pe care le consult cu sfinţenie sau pe care le citesc de plăcere, ca pe o literatura delicioasă.
Prima din această categorie este cartea Gastronomice de Păstorel Teodoreanu, o culegere de articole scrise de Păstorel în ziarele vremii, pline de încântarea unui gurmand absolut, de sarea şi piperul unui epigramist şi de savoarea mâncărurilor descrise cu atâta artă încât ţi se face foame şi poftă doar citind câteva rânduri. Iată ce spune Păstorel despre arta culinară: “O reţetă de mâncare e ca şi o partitură: trebuie interpretată. Menuetul lui Beethoven e acelaşi pentru toate privirile. Dar una e pe vioara maestrului George Enescu şi alta pe dibla lăutarului de la Moara Văduvă.”
Şi ca să vă fac poftă de citit, iată cum povesteşte Păstorel că face prietenul lui, Costache, “peştişori de găină“:
“A trecut pieptul orătăniei de două ori prin maşina de tocat. Pe urmă, a pus în maşină miez de pâine muiat în lapte, pentru a scoate astfel resturile de carne lipite de pereţii maşinii, mi-a explicat el. A amestecat apoi totul bine, cu un ou întreg, a sărat şi piperat. După asta a preparat un sos, ca să înoate peştii, zicea. Sosul e foarte simplu: o lingură de untdelemn şi două cepe tăiate felii. Le-a pus la foc şi le-a lăsat până s-au muiat, atrăgându-mi atenţia că nu trebuie să se prăjească. A turnat apoi apă, cât să acopere ceapa, şi a lăsat-o să fiarbă bine. În timpul acesta, din tocătură a făcut găluşte lunguieţe şi, cu straşnic meşteşug, le-a dat formă de peşti, pe care i-a pus să fiarbă în sos. În timp ce fierbeau, iar a mai pus Costache sare şi piper şi un pliculeţ de zahăr. După ce au fiert bine peştişorii, i-a scos şi i-a pus într-un castron. Sosul l-a turnat peste peştişori, după ce l-a trecut prin sită, adăugând iarăşi o ţârucă de piper. Acuma, putem bea un pelin, până s-or răci peştii, căci se mănâncă reci.”
Şi dacă tot nu v-aţi convins, ascultaţi două din reţetele lui Păstorel în lectura lui Valentin Uritescu:
[…] Umorul celor scrise mi-a ramas in minte, drept pentru care acum cateva luni am cumparat “Gastronomice” si citind-o am fost placut surprins sa gasesc niste retete excelente pregatite de prietenul sau, Costache. O recenzie a cartii o gasiti pe blogul Laurei. […]