Tăierea moţului/ruptul turtei

Sâmbătă i-am tăiat Elizei moţul şi i-am rupt şi turta din motive de naşi care au plecat peste mări şi ţări şi care nu vor fi aici exact când împlineşte ea un an. Pentru că eu sunt moldoveancă am respectat obiceiul tăiatului moţului şi pentru că locuiesc în Bucureşti am respectat şi obiceiul ruptului turtei. Pentru cei care nu ştiu ce e cu aceste obiceiuri o sa explic pe scurt cum s-au desfăşurat la noi.

DSC05912
Colacul

Turta (un colac, de fapt) i l-am copt eu cu o seara înainte, dar se poate şi comanda la brutărie. De obicei, îl aduce naşa, dar în cazul nostru nu am vrut să îi mai pun pe drumuri şi i l-am făcut eu. Naşii mai aduc şi nişte hăinuţe copilului în care trebuie îmbrăcat şi trebuie să stea în ele până la asfinţit. Asta e o parte de tradiţie pe care nu am respectat-o, pentru că naşii i-au adus hăinuţe mai groase pentru la toamnă, aşa că am lăsat-o în hainele în care am îmbrăcat-o eu.

Am aşezat fata pe o găleată cu apă pe care am pus un fund de lemn (ca să aibă o viaţă rodnică şi îmbelşugată),  cu faţa spre răsărit, naşa (şi cu naşa mică) i-a rupt turta şi naşul a ridicat-o şi a trecut-o prin turtă, urându-i să fie deşteaptă şi cuminte şi să aibă parte numai de bucurii. Turta s-a împărţit la musafiri, şi se spune că aduce numai lucruri bune celui care mănâncă din turtă, inclusiv Eliza a furat o bucată.

După turtă a urmat tăiatul moţului propriu-zis. Naşa a adus foarfeca, o panglică cu care să lege moţul şi doi bănuţi de argint pe care să îl lipească cu ceara de la lumânarea de botez. Să aveţi lumânarea de botez aprinsă tot timpul.

IMGP4516
Lumânarea de botez

După ce taie moţul, naşa mai taie şi un pic din părul de la ceafă şi de pe părţi, de lângă urechi (în formă de cruce). Părul se prinde cu ceara de la lumânarea de botez între doi bănuţi de argint.

IMGP4568
Bănuţii

După moţ a urmat partea mai amuzantă a după-amiezii: tava. Am pus-o pe Eliza în faţa unei tăvi  din care trebuia să aleagă trei obiecte care se spune că îi vor defini destinul. Eliza a ales aşa: o carte de rugăciuni, o papiotă cu aţă şi un şirag de perluţe.

Lumea a râs, bineînţeles, dar eu prefer să cred că în loc de o viitoare călugăriţă care va broda veşminte cu mărgele, va fi o fată bună la suflet, cu frica de Dumnezeu, gospodină, dar şi cochetă.

Pe tavă a avut aşa: o carte, un carneţel, o cărticică de rugăciuni, un pix, două creioane colorate, chei de la casă, o şurubelniţă, o oglindă de dentist (deh, am sperat şi eu), un şirag de perle, o sticluţă de lac de unghii, un ceas, un card, bani, o oglindă, o floare, un inel de aur, o verighetă, o papiotă de aţă, o icoană, bani de argint, o paletă de bucătărie, un ruj.

Tava
Tava

Nu ştiam de ce se practică acest obicei şi ce origini are, dar am citit recent pe un blog că în folclorul românesc se spune că, dacă naşii nu taie unghiile şi moţul copilului, acesta nu poate dovedi pe lumea cealaltă că a fost botezat şi nu-şi va cunoaşte naşii pe lumea aceasta. Nu este un obicei care să ţină de Biserică dar se practică peste tot şi nu este condamnat ca fiind păgân. Este mai mult un motiv ca familiile să se strângă la un loc şi să sărbătorească într-un mod deosebit împlinirea primului an din viaţa copilului.

După tăierea moţului se face şi o masă, căci aşa e la români, toate se sărbătoresc cu mâncare, nu? Am ales o variantă mai tradiţională, fiind şi prânzul, şi am servit ciorbă din carne de porc la felul întâi (am renunţat la toate acele platouri cu aperitive, care mi-ar fi luat şi o grămadă de timp să le pregătesc şi sinceră să fiu, m-ar fi costat şi mai scump) şi la felul doi o saramură de păstrăv cu mămăliguţă după o reţetă ca la mama acasă. Pentru desert am pregătit o tartă cu piersici, care se face foarte uşor şi pe care am pregătit-o chiar în acea zi, dimineaţa. De altfel, toată mâncarea a fost pregătită de mama în dimineaţa acelei zile, aşa că a fost totul foarte proaspăt.

34 Replies to “Tăierea moţului/ruptul turtei”

  1. Eliza, ai fost foarte frumoasa si sunt foarte mandra de tine, ai ales asa frumos de pe tavita! Si ce tavita ai avut! mai mai!

    sa cresti mare si cuminte, ca frumoasa esti deja si sa te bucuri de mamica ta minunata, sa o ajuti la toate cele cand mai cresti si sper sa ii mostenesti unul dintre multele talente: handcraft, culinar, artistic etc

    te pupam cu drag de la Cluj, Teo si bebe Luca

  2. Sa va traiasca minunatia aia mica!!!!

  3. am si eu o intrebare: de unde pot lua o astfel de tavita?

    1. Tava e luata dintr-un magazin second-hand care se afla vizavi de statia de metrou Aurel Vlaicu. Au acolo diverse decoratiuni (toate noi), printre care si tavite (roz, albe si lemn natur). A costat vreo 20-25 de lei, parca.

  4. Multumesc pentru aceste detalii de la taierea motului.Imi va fi de mare ajutor.
    Sa va traiasca fetita,sa fie sanatoasa si sa va aduca numai bucurii!

  5. Andra-Violeta says: Reply

    Am si eu o fetita kre ii taiem turta pe data de 30 Iulie si am mari emotii

    1. Laura Frunza says: Reply

      Multa bafta, Andra, sigur o sa iasa totul bine!

  6. mama mi-a povestit ca eu am ales pixul [probabil de-aia imi place sa scriu / compun : )], poza tatalui meu [pe care l-am iubit intotdeauna foarte mult] si foarfeca [si sunt intr-adevar foarte indemanatica :))]. deci un pic de adevar este in alegerea copilului. : )

  7. esti o dulceata!sa-ti traiasca fetita si sa va daruiasca numai satisfactii si bucurii…..multumesc pentru ajutor….si eu trebuie sa i-mi fac datoria de nasa…mai salvat de la o situatie mai delicata…..pupici pentru fetita….si pt mamica.sarbatori fericite!

  8. trebuie neaparat sa taimotul copilululi la 1 anisor?
    am o fetita de 9 luni deci in iulie ar trebuisa-i taimotul.problema este ca sotul e plecat si vine abia in octombrie.e vreo problema daca amanam taiatul motului?

    1. Laura Frunza says: Reply

      Claudia, nu e nicio problema, ii poti taia motul cand vrei, sau poti sa n-o faci deloc, nu e obligatoriu. Insa e o traditie amuzanta si un mod deosebit de a sarbatori aniversarea copilului de un an.

  9. am citit cu drag acest articol, peste cateva zile vom taia si noi motul finutei noastre…sa va traiasca fetita cu sanatate, sa aveti noroc de ea!

  10. buna. cautand pe net informatii despre acest eveniment am gasit blogul tau (foarte util si interesant), insa iti scriu pentru ca am impresia ca am recunoscut-o pe nasicavoastra intr-o fosta colega de universitate (Hiperyon, Bucuresti- Fac. Psihologie-Sociologie promotia1995-1999). Poti sa-mi confirmi pe mail, te rog? Multumesc anticipat. Complimente pentru blog.

  11. sa va traiasca chiar sambata asta si eu iau motul finutei mele si chiar am emotii mai mari ca cele de la botez nu stiu de ce

  12. Sa vă trăiască micuţa! Foarte utile infomaţiile,duminica iau si eu moţul finuţului meu, Gabriel şi am deja emoţii!

    1. Laura Frunza says: Reply

      Multumesc! Sunt sigura ca totul va iesi bine, petrecere frumoasa si la multi ani finutului!

  13. buna seara , va rog sa imi spuna si mie cineva daca este obligatoriu ca nasii de botez sa fie aceeaisi cu cei care trebuie sa taie motul ? va multumesc

    1. In mod normal, nasii de botez taie motul. Dar traditia nu e obligatorie si se poate si fara nasii de botez si cu altii si cu cine doriti. Motul e doar un pretext pentru familie sa sarbatoreasca intr-un cadru mai larg prima aniversare a copilului, si nu ceva musai de facut.

  14. am ramas putin nelamurita cu banutii de argint cand se pun in mot dupa ce il taiem? va multumesc ptr toate informatiile

    1. Da, parul taiat se lipeste de ban cu ceara de la lumanarea de botez, dupa ce se taie.

  15. buna…eu voiam sa te intreb de unde ai facut rost de banuti de argint
    Foarte frumos si util articolul…eu trebuie sa tai motul finutei mele acum la sfarsitul lunii, iar in mai implineste a mea un anisor, deci m-ai informat bine 🙂 Multumesc!!

    1. Buna, Amalia, banutul l-au adus nasii, dar poti gasi banuti de argint in magazinele cu antichitati. In Bucuresti eu am mai vazut si la diverse tarabe ale unor tigani bijutieri.

      1. Noi tot pe tradițiile din Moldova mergem,bunii este de acolo,iar eu chiar daca sunt născută în București…am stat până la 6 ani la bunici ❤️. Ceea ce nu știu exact și nu găsesc pe nicăieri, dacă nu se rupe turta + tăiat moțul la aniversarea de 1 an, până la ce vârstă se poate face asta? Bebelușa a împlinit 1 an în martie. Și în ce zile anume se poate face asta? (superstiții, mai sunt și zilele de post 🤷🏻‍♀️)

        1. Laura Frunză says: Reply

          Nu stiu daca exista vreo regula, probabil poti face cand vrei tu. Nu stiu sa fie zile in care sa nu se faca. Daca e post si esti religioasa si tii post, gatesti de post. In general, taiatul motului/ruptul turtei nu e un obicei religios, ci o traditie din popor, deci nu e legata religios de vreo sarbatoare.

  16. Buna,mi-a dat cateva idei articolul tau,peste 3 saptamani ii luam si noi motul baietelului nostru.Am nevoie de un sfat,am gasit niste farfurii de unica folosinta in ton cu evenimentul si nu stiu ce sa fac,ele sunt foarte frumoase dar sunt din carton,cum sa fac?

    1. Nu inteleg, nu stii daca sa le folosesti sau nu? Daca te ajuta sa salvezi timp si munca si nu ai persoane foarte simandicoase la masa, de ce nu?

  17. ce dragut articol… multumesc

  18. Foarte interesant….Îmi va fi de folos .. Mersi mult

  19. Maine iau motul si ei finutei mele…de doua luni ma tot documentez ce trb si cum trb…e prima finuta si vr sa iasa bine…deci …mi-au prins f bine informatiile…eu am schimbat unele mici detalii fiind placerea mea…ny ca am bani…ci ptr finuta mea…si anume:..tavita si tot ce se pune pe ea le-am cumparat ej noi si le las mamicii…tortul m-am oferit sa al fac eu ca nasa…turta tot eu am comandat-o….la botez am luat cercelusii de aur…asa ca la mot am decis sa ai iau o masinuta cum se poarta acum la copii…cu melodii claxon…etc…ai pun ceva banuti pe tava.. si inafara de ce o imbrac de la piele…am mai luat si cateva schimburi de hainute…eu spet ca am procedat corect…cert e ca totul am facut cu drag…din inima…nu ca obligatie..

    1. Laura Frunză says: Reply

      Sunt sigură că finuța ta va fi foarte încântată de toate darurile și e norocoasă să aibă o nașă ca tine!

    2. Se poate lua de doua ori de mot la bebe?

      1. Având în vedere că e doar o tradiţie care adună laolaltă membrii familiei pentru a sărbători într-un mod mai deosebit prima aniversare a lui bebe, eu nu văd de ce nu, mai ales dacă nu eşti superstiţioasă. Dar de ce ai vrea să faci asta? Nu poţi aduna toată familia la un loc o singură dată?

  20. Buna ziua, trebuie sa fac si Eu o turta pentru taierea motului. Ma aiutati va rog cu o reteta?
    Multumesc anticipat!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Eu am facut atunci din aluat de paine. Puteti face orice tip de aluat dulce si s-o modelati in forma de turta. Eu nu sunt experta in paine, dar pe blogurile culinare gasiti o multime de retete.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.