M-am mutat anul trecut în casă nouă, dar nu am apucat până acum să sfinţesc casa, aşa cum se cuvine oricărui creştin. Dacă sunteți ortodocși practicanți, este bine să sfinţiţi casa şi după ce faceţi o operaţiune mai amplă de renovare sau oricând simţiţi nevoia să îl aduceţi pe Dumnezeu mai aproape de casa voastră.
Am chemat un preot şi am pregătit cele necesare: pe o masă orientată spre răsărit am pus o icoană, busuioc, un castron cu apă, o lumânare, orez, făină, zahăr, o pâine (sau un colac), o sticlă de ulei, un castron cu ciorbă (trebuie să fie o mâncare caldă din care să iasă abur) şi alături un prosop.
Mai trebuia tămâie şi cărbune de ars tămâie şi o căţuie (noi am folosit o lingură pentru că nu aveam), precum şi un beţişor de vată cu care va mirui. De asemenea, un pomelnic pe care să scrieţi numele membrilor familiei pe o parte şi numele celor decedaţi pe cealaltă. Atenţie să folosiţi numele întreg cu care a fost botezat fiecare persoană.
Părintele va citi slujba, apoi va tămâia fiecare cameră şi va stropi cu agheazma pe care o va face din apa pusă pe masă. Va sfinţi uleiul şi va mirui şi aghezmui pe toţi cei prezenţi. Aveţi grijă să fie curat în fiecare cameră pentru că intră în toate şi să aveţi în fiecare o icoană pe perete, înspre răsărit.
Eu am nişte icoane superbe primite cadou şi am până şi pe hol, iar în bucătărie am candela şi icoană cu Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Elizei şi a casei noastre. Din acest motiv am chemat şi un preot de la Biserica cu hramul Sfintei Parascheva, unde au şi o părticică din moaştele Cuvioasei, aduse de la Mitropolia Iaşi.
Agheazma făcută de părinte se numeşte agheazmă mică şi trebuie păstrată în casă. După slujbă, aşezaţi masa şi invitaţi şi părintele dacă doreşte să stea.
[…] Cu ocazia asta, am sfinţit şi casa, dar despre asta în altă postare. […]
cam cata mancare se pregateste pentru parinte? eu am patit-o odata cu unul la un praznic care nu se mai satura.
Adry, pentru parinte pui atata mancare cata pui si pentru ceilalti oaspeti. Felul unu, felul doi, desert, exact cum te-ai pregatit, nici mai mult nici mai putin. Daca mai cere o portie, evident ca ii dai, dar hai sa nu ne gandim ca e el un mancau, ci ca mancarea e foarte buna si gospodina priceputa 🙂