Vă povesteam acum scurt timp de Viaţa Secretă a Albinelor, carte de care am fost profund impresionată (şi nu numai eu) şi nu se poate să nu scriu şi de a doua carte de această autoare, citită de mine, Jilţul Sirenei.
Este o carte despre alegeri, greşite sau nu, şi despre cum să ne confruntăm cu consecinţele acestor alegeri, oricât de groaznice ar fi; despre tărie şi slăbiciune de caracter, despre rău şi despre bine din perspectivă religioasă şi laică, despre tentaţie şi cădere în păcat, dar şi despre izbăvire.
E povestea unei femei căsătorite de peste patruzeci de ani care se îndrăgosteşte de un novice călugăr la o mănăstire benedictină. O carte care pare uşor de judecat dacă vă opriţi doar la această simplă linie de rezumat. Trebuie s-o citiţi ca să îi înţelegeţi alegerile, frământările, neliniştile şi păcatele.
Şi poate nu veţi înţelege nici atunci, aşa cum nu am înţeles nici eu, pentru că nu sunt de acord cu adulterul, oricât de scuzabil ar încerca cineva să îl facă. Dar e o carte frumoasă pentru misterul care se ascunde în paginile ei, pentru legendele inventate de autoare, pentru descrierile peisajelor.
Vă asigur că undeva, între staţiile de metrou Piaţa Sudului şi Aurel Vlaicu (aşa cum fac eu zilnic) o să vă lăsaţi mintea să zburde pe insula Egretei, printre pelicanii albi, cu marea vuindu-vă în urechi şi aerul sărat umplându-vă plămânii.
Există și un film cu același titlu, care nu prea se găseşte, deoarece e un film făcut pentru televiziune, dar dacă aveţi ocazia să îl vedeţi, nu-l rataţi. Prestaţia lui Kim Basinger este extraordinară, iar peisajele superbe.
hm, am vazut filmul, mi-aduc aminte de el. [pe HBO]
subiectul este, intr-adevar, controversat.