Am deja şase ani de când sunt pe cont propriu şi din primul an în care m-am mutat (oarecum) la casa mea (stăteam cu chirie) am pus murături pentru iarnă şi am făcut diverse conserve. Am mai avut diverse probleme, am mai învăţat mici secrete şi noi reţete şi mă mândresc acum că am mereu cămara plină iarna şi am de unde scoate câte ceva bun. Iată câteva sfaturi pe care eu le-aş da începătoarelor în ale conservatului:
- Borcanele pentru diverse conserve trebuie să fie curate şi uscate. De exemplu, pentru compoturi, ele trebuie să fie noi şi să se închidă perfect.
- Când umpleţi borcanele cu sosuri sau dulceţuri care se pun fierbinţi în borcane, aşezaţi-le pe o tavă de metal ca să nu se spargă.
- Înainte de a pune capacul, puneţi pe gura borcanului celofan sau folie de plastic, se sigilează mai bine şi nu permite produsului să vină în contact cu metalul capacului.
- Borcanele cu zacuscă sau compot se sterlizează astfel: se pun într-o oală cu pereţii nu prea înalţi, pe fundul căreia aţi pun un prosop. Se toarnă apă rece şi se pune la foc mic sau în cuptor. Aveţi grijă ca borcanele să nu se atingă între ele. Eu pun cârpe între ele ca să fiu sigură.
- La murături folosiţi numai sare neiodată. Aveţi grija cu aşa-zisa sare pentru murături pentru că ea conţine iod şi îmi distruge murăturile de câţiva ani încoace. Anul acesta voi folosi numai sare pentru uz industrial despre care ştiu sigur că e neiodată sau sare cumpărată de la Plafar pe care scrie clar că e neiodată.
- Ca să nu se înnegrească conopida la oţet folosiţi oţet deschis la culoare şi ţineţi borcanele la loc întunecos sau într-o cutie de carton.
- Murăturile şi varza puse la sare se înmoaie dacă nu au suficientă sare, aşa că faceţi o verificare la două-trei zile după ce le-aţi pus. Gustaţi moarea, agitaţi butoiul (sau borcanul) şi mai verificaţi după încă două zile. De obicei sarea se lasă la fund şi trebuie agitată moarea ca să se mai dizolve. Dacă tot nu are gustul sărat, se mai adaugă sare. În unele locuri se practică “pritocirea”: se scoate moarea, se vântură şi se pune la loc. Deasupra murăturilor se pune o farfurie sau crengi de vişin ca să stea bine sub saramură. Ideal ar fi însă să dizolvaţi bine sarea de la început în apă fierbinte pe care s-o lăsaţi să se răcească sau s-o turnaţi chiar fierbinte peste legume.
- Borcanele cu conserve fierte se răcesc treptat sub o pătură groasă.
- Nu puneţi murături duminica sau în zile de sărbătoare. (sfat valabil doar pentru ortodocşii practicanţi, aflat de mine din bătrâni)
[…] Sfaturi pentru murături reuşite […]
waw….ultimul sfat m-a dat gata….;))