Anna Olson cu tricourile ei perfect călcate. Aşa îi spunem eu şi cu sora mea Annei Olson. Acum sincer, nu te enervează când vezi pe cineva în bucătărie cu un tricou perfect călcat şi care găteşte o reţetă super complicată fără o pată de făină pe ea? Îmi plac reţetele ei, deşi multe sunt prea complicate pentru mine. Când am văzut într-un episod această reţetă de brioşe cu mălai, mi-am zis să trec peste prejudecata că mălaiul e doar pentru mămăligă şi să le încerc. Sunt foarte uşor de făcut şi se coc repede. Au un gust distinctiv de mălai, dar sunt dulci, mai ales de la glazură.
Ingrediente brioșe cu mălai
1 cană şi trei sferturi de lapte bătut, o treime de cană de ulei, 2 ouă mari, 3 linguri de zahăr, 1 lingură de suc de limetă (nu trişaţi folosind lămâie, limeta are o aromă aparte), 1 cană de mălai, 1 cană de făină, 2 linguri de coajă rasă de limetă, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de sare. Pentru glazură: 1 cană şi jumătate de zahăr pudră (din comerţ), 2 linguri de suc de limetă, jumătate de linguriţă de coajă rasă de limetă.
Mod de preparare brioșe cu mălai
Încălziţi cuptorul la 190 de grade şi ungeţi o formă de brioşe (sau folosiţi hârtiuţe speciale pentru brioşe cum am folosit eu.)
Într-un vas amestecaţi cu telul laptele bătut, uleiul, ouăle, zahărul şi sucul de limetă.
Într-un vas separat amestecaţi făina, mălaiul, bicarbonatul, sarea şi coaja de limetă.
Adăugaţi ingredientele uscate peste cele lichide şi amestecaţi cu telul. Aluatul rezultat este foarte lichid, aşa că nu vă speriaţi.
Turnaţi cu o lingură aluatul în formele de brioşe. Deoarece aluatul este foarte lichid (şi nu toate aluaturile de brioşe sunt aşa) eu am pus hârtiuţele de brioşe în nişte forme tradiţionale de brioşe, ca să nu se lase hârtiuţele şi să curgă aluatul.
Se dau la cuptor 15-18 minute sau până când trec testul scobitorii. Pentru glazură se amestecă bine zahărul pudră cu sucul de limetă şi coaja rasă. Se ung brioşele cu glazură din belşug şi se lasă la răcit. Anna Olson ne spune că sunt mai bune calde dar că se pot păstra până la o zi într-o cutie bine închisă.
Sau le puteţi decora cu perluţe din zahăr sau glazură colorată cu colorant alimentar şi le puteţi dărui prietenilor, cum am făcut eu de Crăciun, dar cu altă reţetă. Procedeul de decorare, însă, e acelaşi:
[…] Brioşe glazurate […]
[…] marmorate Panettone îmbrăcat în ciocolată Cutie cu fursecuri cu ciocolată Brioşe glazurate Fursecuri cu […]
arata tare bine. pun pariu ca sunt si bune! 🙂 .. daca ma vor chinui talentele poate incerc si reteta asta. 🙂
Da, au fost bune, desi e o textura cu care trebuie sa te obisnuiesti un pic.