Ador acest fel de mâncare pentru că se face uşor, repede şi poţi folosi resturile de carne şi brânză pe care le ai în frigider şi cu care nu ştii ce să faci.
Ingrediente: mălai, apă, sare, 1 lingură de unt pentru mămăligă, ouă, brânză rasă (ce aveţi caş, telemea, brânză de oaie), cârnaţi, muşchi, pastramă, kaizer, chiar şi resturi de friptură, puteţi pune orice aveţi şi vă place. Eu am folosit ce se vede mai jos, toate făcute de mâinile pricepute ale mamei.
Bucăţile de carne se taie cubuleţe şi se prăjesc în ulei sau untură. Brânza se dă pe răzătoare. Se face o mămăligă mai moale şi se începe aranjarea în straturi a bulzului într-un vas care merge la cuptor: un strat de mămăligă, un strat de carne, un strat de brânză, apoi iar un strat de mămăligă şi un strat de brânză.
Se dă la cuptor numai cât să se topească un pic brânza şi între timp se prepară ouăle prăjite, moi. Se pun ouăle deasupra şi se presară încă o mână de brânză rasă.
O secţiune:
maine seara merg la cumparaturi si joi fac o oala uriasa de bulz ca m-ai innebunit! 😀
Sora mea m-a certat ca am uitat sa mentionez ca eliza a infulecat si ea o bucata de mamaliga serioasa din bulz, ea care nu se atingea de mamaliga nici in ruptul capului, de data asta a infulecat de credeam ca o sa i se faca rau 🙂
am luat toate ingredientele necesare, azi fac bulzul 😀
Bravo, sa ne spui cum iti iese!
nici nu vreau sa ma gandesc cate calorii are mancarea asta! : )) dar, din ce vad in combinatia aceasta, sigur este foarte gustoasa. : )
eu sunt invatata sa mananc mamaliguta cu ou, branza si smantana, dar un prieten de-al meu din Ardeal stie de alta varianta: mamaliga cu bucati de carne [cel mai adesea, carnati].
oarecum tu combini cele 2 variante. : ) am auzit de bulz in trecut, dar aveam senzatia ca sunt niste bulgari mari de mamaliga in care se baga branza. deh, imaginatia… : P
Bulgarii mari de branza cu mamaliga la mine in Moldova se numeau “botzuri”, cel putin asa le spuneam acasa. Dar cred ca la stane, bulz se refera tocmai la acei bulgari amestecati cu branza si apoi prajiti pe jar.
aha! deci nu eram chiar pe langa subiect! : D
cred ca in copilarie am auzit de asa ceva, cand am fost cu ai mei in excursie la munte si am ajuns la o stana.
[…] vreţi să rămâneţi într-o zonă mai “românească” puteţi încerca bulzul, cu carne prăjită sau la cuptor, cu cârnaţi, cu mezeluri şi obligatoriu cu mămăligă, ouă, […]