Trainingul părinţilor eficace 8 şi 9

Şi a fost şi ultima sesiune de curs şi deja îi simt lipsa. Mă obişnuisem să mă duc în fiecare miercuri acolo, să socializez cu mămicile simpatice cu care am fost colegă şi să aflu lucruri noi despre educaţia copiilor. După nouă sesiuni, mă simt un pic mai stăpână pe mine, deşi sunt conştientă că nu voi reuşi să pun în practică tot ce am învăţat acolo. Mă strădui, însă unele obiceiuri mor greu şi cred că va mai dura o perioadă până să îmi intre în reflex.

Sesiunea a opta a fost dedicată jocurilor de rol pentru rezolvarea conflictelor după paşii studiaţi anterior, prin urmare, nu am mai făcut articol separat, pentru că nu aveam ce detalia. Am învăţat că e greu să te ţii de ei şi că e foarte uşor şi comod să te abaţi de la “calea cea dreaptă” prin impunerea autorităţii într-un fel sau altul 😀

Aseară, la sesiune a noua, am învăţat următoarele:

Am studiat conflictele de valori şi cum pot fi ele rezolvate. Conflictele de valori sunt cele care nu au un efect concret asupra noastră. Ce este o valoare? Valorile sunt convingerile sau idealurile care îţi determină comportamentul, constituţia noastră personală. O valoare NU este un comportament.

Metode de rezolvare a conflictelor de valori cu risc ridicat de stricare a relaţiei: folosirea puterii (autoritatea), ameninţarea de folosire a puterii, metoda 3 de rezolvare de conflict pentru modificarea comportamentului.

Metode de rezolvare a conflictelor de valori cu risc scăzut de stricare a relaţiei: consultarea, confruntarea şi ascultarea, să reprezinţi un model, auto-schimbarea.

Trebuie să ţinem minte că putem transmite copiilor noştri un număr limitat de valori şi că e bine să le alegem cu foarte mare atenţie pe cele pe care chiar vrem să le transmitem. Cum facem asta? În zona fără conflict – ne adunăm datele şi faptele, adăugăm experienţa personală, le adaptăm pe limbajul copilului şi i le prezentăm O SINGURĂ DATĂ. Nu mai insistăm după aceea, pentru că devine cicălire (o formă de autoritate) şi copilul va răspunde prin una din cele trei metode: fuga, lupta sau supunerea.

Poate a fost ultima sesiune pentru mine dar nu este ultima şi pentru voi. Articolele de parenting vor mai continua o perioadă, căci mai am material pentru ele 🙂

Save

5 Replies to “Trainingul părinţilor eficace 8 şi 9”

  1. Felicitari pentru absolvirea cursului si pentru perseverenta cu care l-ai urmat si ai scris pe blog despre el, stim cu totii ca dupa 9 ore de munca nu e usor sa mai stai alte 3 ore la curs si sa ajungi acasa seara foarte tarziu. Clar, esti o mamica eficace 😉

  2. cand ma mobilizez, printez si eu toate chestiile scrise de tine, prefer sa le am mai la indemana, sunt convinsa ca-mi vor fi utile.

  3. […] Discutaţi doar conflictele de nevoi, nu şi pe cele de valori. (mai multe despre conflictele de valori aici) […]

  4. sunt si eu o mamica care acum fac cursul de TPE si te citeste constant spune-mi te rog cum te-a ajutat el dupa o periada de la absolvire. Impresii ulterioare. Eu sunt super incintata de el dar nu stiu cit voi reusi sa folosesc din el.Multumesc

    1. Buna, Corina! Pe mine m-a ajutat mult pentru ca incerc mai des sa ma pun in pielea fetitei mele, o ascult mai mult si vorbesc mai putin, o las mai mult sa-si rezolve singura probleme, sa-si gaseasca solutiile. E greu uneori si nu-mi iese intotdeauna, dar faptul ca stiu informatiile de la curs mi se pare un castig enorm. E tare greu sa fii parinte si sa nu constientizezi anumite lucruri…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.