Dragii mei, iată că a venit şi vacanţa cu trenul din Franţa, cum spuneam noi în copilărie. Pentru unii încă nu e vacanţă, mai sunt repartizările computerizate la clasa a noua, bacalaureatul la clasa a douăsprezecea, dar orişicum, e vacanţă. Şi dacă e vacanţă, înseamnă că avem mai mult timp de citit, aşa că rubricuţa noastră Cartea de miercuri devine de astăzi şi până în septembrie Cartea de vacanţă.
Aş vrea să încep cu o carte tare deosebită care mie mi-a furat inima şi la fel şi pe a Elizei – este prima carte din care a vrut să citim “pobeste” (poveste) şi, în plus, o cere şi seara şi dimineaţa. Cartea se numeşte Iepuraşul de catifea şi este scrisă de Margery Williams în 1922. Da, acum aproape nouăzeci de ani dar, ca toate cărţile clasice, este de o frumuseţe şi o delicateţe care m-a impresionat nespus.
Cartea spune povestea unei jucării, Iepuraşul de Catifea, primit de un băieţel de Crăciun. Iepuraşul ajunge din întâmplare jucăria preferată a băieţelului care îl ia peste tot cu el şi îl integrează în toate jocurile lui. Însă atunci când băieţelul se îmbolnăveşte de scarlatină, toate jucăriile trebuie arse şi iepuraşul ajunge într-un sac în fundul grădinii, alături de gunoaie. Din fericire, Zâna Jucăriilor îl salvează şi îl transformă într-un iepuraş adevărat.
Am asemănat vag cartea cu Toy Story (deşi nu am văzut decât Toy Story 3), însă nu din cauza acţiunii, ci din cauza sentimentelor cu care sunt învestite jucăriile. Ele se bucură când copiii le iubesc şi se joacă cu ele şi suferă când sunt abandonate.
Am mai asemănat cartea şi cu un filmuleţ (destul de idiot) la care s-a uitat Eliza ore în şir, Goana după oul de Paşte, în care un băieţel primeşte cadou de Paşte un iepuraş de pluş, apoi se îmbolnăveşte, şi iepuraşul caută, alături de alte jucării, oul de Paşte fermecat care să-l facă bine pe băiat. După ce misiunea e încununată de succes, Iepuraşul de Paşte îl transformă pe iepuraşul nostru de pluş într-un iepure adevărat.
Ilustraţiile sunt realizate de Agnes Keszeg care a semnat şi ilustraţiile cărţilor Povestea primelor daruri de Crăciun şi Aventurile unui fir de nisip şi sunt realizate în acelaşi stil jucăuş, cu tuşe minunate de pastel.
Recomand din tot sufletul această carte pentru orice copil. Din ea va învăţa cum să îşi respecte şi să-şi iubească jucăriile şi cât de valoroasă e prietenia lor şi cum dragostea noastră este cea care le face “adevărate”.
Extraordinara cartea!!!! Noi am citit-o in engleza, am vazut si filmul si ma bucur enorm ca a fost tradusa si in romaneste! Multumesc, Laura pentru aceasta postare, si felicitari editurii Cartea Copiiilor pentru alegerile facute!
Noi iubim Aventurile unui fir de nisip, primele 10 -15 strofe cred ca le stiu deja, iar ilustratiile sunt grozave. Adaugam si Iepurasul de catifea pe lista de lectura obligatorie 🙂