Duminică, Eliza a început să mă bată la cap să facem “pastelină” ca la “copii în butăcărie”. Asta însemna să îi fac şi eu plastilină ca într-un filmuleţ din Teletubbies, unde doi copii fac pastă modelatoare din “aloatul cud” (aluatul crud) şi apoi se joacă cu ea.
Noroc că aveam printată reţeta aşa că am purces la fabricat. Am descoperit că e tare amuzant să faci plastilină şi e şi mai amuzant să încerci s-o colorezi cu diverse chestii. Pe blog la Kate sunt câteva indicaţii de cum poţi colora pasta modelatoare cu vopsele naturale, însă eu am experimentat cu ce aveam în casă şi iată ce a ieşit:
Reţeta de bază este următoarea: jumătate de cană de făină, jumătate de cană de apă colorată, un sfert de cană de sare fină, o jumătate de lingură de sare de lămâie, o jumătate de lingură de ulei.
Le puneţi pe toate într-o oală pe care o daţi la foc mic, amestecând să se omogenizeze. În câteva secunde se strânge totul în mijloc ca o bilă. Luaţi de pe foc, lăsaţi la răcit până suportaţi mâna, apoi frământaţi bine pe o suprafaţă presărată cu făină.
Este cea mai moale şi mai maleabilă plastilină pe care am întâlnit-o vreodată, nu se usucă repede, nu pătează şi nu e periculoasă dacă e ingerată, din greşeală. Oala se curăţă uşor dacă o lăsaţi la înmuiat. Dacă se pătează, cumva, o lăsaţi câteva ore cu apă în care aţi picurat puţin clor. E bine, totuşi, să aveţi o oală dedicată pentru astfel de activităţi.
Actualizare 05.05.2020 – link tutorial video
Plastilina roşie e făcută cu puţin colorant alimentar roşu. Aveam în casă colorant gel de la Wilton, aşa că am pus puţin în apă. Aceasta a fost prima. În funcţie de cantitatea de colorant poate ieşi mai deschisă sau mai închisă la culoare. Ţineţi cont că toate ingredientele sunt albe, aşa că absorb destul de mult din nuanţă. Se poate folosi şi cerneală roşie sau zeamă de căpşune şi zmeură cum a sugerat Kate.
Plastilina galbenă e făcută cu apă în care am fiert praf pentru curry. Aveam un pliculeţ cu amestec pentru curry pe care nu-l mai foloseam de mult, aşa că am fiert nişte apă cu praf din ăla din belşug şi am folosit apa ca mai sus. Kate recomandă turmericul, dar eu n-aveam în casă şi doar nu era sa dau banii pe el ca să fac plastilină. Cine are şofrănel în grădină, poate testa şi cu infuzie din florile acestuia. Cine are bani de dat pe şofran, poate încerca şi cu şofran 🙂
Plastilina maro e din fiertură de scorţişoară, cuişoare şi un praf de cafea solubilă. Kate recomandă fiertură de scoarţă de stejar dar, evident, eu nu aveam de unde să iau scoarţă de stejar. O să mă aprovizionez cu aşa ceva data viitoare când mergem la pădure, dacă găsim pe jos. Vă rog nu distrugeţi copacii de dragul plastilinei. Varianta asta mirosea cel mai frumos.
Plastilina albastră e făcut cu albastru de metil. Eliza mă scotea din minţi că vrea albastră şi eu nu ştiam de unde să iau ceva albastru. Şi mi-au căzut ochii pe sticluţa de albastru de metil şi m-am gândit că nu are ce să fie periculos la un dezinfectant extern. Mă gândeam că dacă avem un copil cu julituri pe mânuţe şi nu ne lasă să-l dăm cu nimic, să-i dăm să se joace cu plastilină cu albastru de metil 😀 Însă vă rog să nu faceţi aşa ceva, nu ştiu dacă e ok, mie îmi bubuie o grămadă de prostii prin minte şi nu trebuie să vă luaţi după ele. Tot albastră e şi cerneala, mătuşa mea m-a sunat şi mi-a spus că a încercat reţeta mea cu cerneală şi a ieşit o plastilină azurie tare frumoasă.
După ce am terminat de făcut aceste calupuri, Eliza a început să pretindă şi plastilină verde. M-am gândit, mi-am frământat creierii şi nu aveam de unde să scot un lichid suficient de verde ca să fac o plastilină frumoasă. Cred că ar fi mers şi să înmoi interiorul unei carioci verzi în apă, dar n-aveam aşa ceva. Aşa că m-am apucat vitejeşte să frământ o bucată de plastilină galbenă cu o bucăţică de plastilină albastră. După ce am frământat-o, întins-o şi împachetat-o de câteva ori, am reuşit. Apoi am făcut plastilină mov (roşu+albastru) şi oarecum portocalie (galben+roşu). Pentru violet cred că ar merge şi violetul de genţiană, deşi ideea sugerată de Kate (fiertura de afine) e mult mai bună şi mai naturală, chiar dacă afinele sunt 30 de lei kg 😀
Apoi am început să ne jucăm şi să modelăm. Am folosit cuţite de plastic, rotiţa pentru sărăţele, formele de fursecuri, scobitori şi nişte forme pentru fimo pe care le aveam eu mai de mult, plus un sucitor cu Tom şi Jerry care se dădea mai demult la Happy Meal (mersi, Miha pentru Happy Meal-ul pe care l-ai mâncat ca să ne dai sucitorul!). Dacă n-aveţi un sucitor mic, folosiţi o sticlă sau spray ca înlocuitor.
Am făcut un peisaj şi un coş cu fructe.
Coşul l-am împletit pe fundul unui pahar de plastic şi ar fi ieşit mult mai bine dacă aş fi avut mai multă răbdare. Pentru norii din peisaj, am decupat floricele cu o formă de fursecuri şi apoi le-am întins uşor cu sucitorul. Girafa e făcută cu o formă de fursecuri 3D.
Pentru că Eliza a început să se arate interesată de diverse activităţi “artistice”, am înlocuit măsuţa pe care o avea până acum cu una specială pentru aşa ceva, care se curăţă uşor (pixul s-a dus cu cif) şi reprezintă şi un fundal alb, luminos pentru poze. Am găsit-o la Ikea, a costat 100 de lei cu tot cu două scăunele.
Din câte am înţeles, puteţi sări peste partea cu aragazul dacă turnaţi apă clocotită peste ingredientele uscate. Asta dacă vreţi să încercaţi să le arătaţi copiilor la grădiniţă cum se face plastilina, dar va trebui să aveţi un fierbător şi să-i ţineţi pe copii departe de el. Apoi îi puteţi învăţa să combine culorile, le puteţi explica ce vopsele minunate ne dă natura dacă ştim de unde să le luăm şi puteţi da frâu liber imaginaţiei modelând fructe, legume, animale, flori, case şi câte şi mai câte.
De asemenea, mai puteţi încerca să le faceţi şi cu arome, adăugând diverse esenţe şi condimente, însă aveţi grijă să îi spuneţi copilului că plastilina nu este comestibilă. Din fericire, Eliza a înţeles din prima că nu are voie să bage în gură şi nu am avut niciun fel de probleme.
Voi aţi încercat să faceţi pastă modelatoare în casă? Cum v-a ieşit? Ce alte materiale aţi mai făcut în casă?
Pff, asta este o super idee. Sora mea mai mica [desi a crescut destul de mult] i se face din cand in cand dor de plstilina si cand se joaca cu ea murdareste tot.
Cred ca la sfarsit gasesc plastilina prin toata casa.
Saptamana asta sunt la bunici si am 2 verisori micuti. [3 ani jumate si 5 ani jumate]
Se joaca des cu plstilina si fiind colorata mai baga si in gura. Voi incerca cred si eu plastilina facuta acasa.
Sa vad ce culori gasesc.
Oricum chiar ma incanta ideea.
Mmada, fiind la tara, cred ca ai o multime de lucruri in jur ca sa faci culori. Cateva boabe de zmeura fierte cu apa iti dau o fiertura rosie. Cateva boabe de afine sau mure, iti dau una mov. Daca fierbi coji si frunze verzi de nuci, iti dau un maro frumos. Uita-te in jur si sigur gasesti o multime de idei.
Multumesc foarte mult>:D<
mai, felicitari, cred ca te-ai si distrat, s-ar zice…. abia astept sa-i fac si eu norei, ar fi o noutate pentru ea:)
Renata, da, mai tare m-am distrat eu inventand nuante si modalitati de colorare.
se mai pot folosi pentru colorare; sfecla rosie pentru roz, turmeric (curcuma) pentru galben, varza rosie pentru albastru, frunze de ceapa pentru rosu sau galben (de la ceapa rosie sau alba).
Teo, de turmeric am scris si eu, dar nu il aveam in casa. O sa incerc varianta varza rosie pentru albastru, chiar sunt curioasa daca iese. Eu de cate ori am fiert varza rosie, lichidul rezultat n-a iesit albastru, dar poate ca in combinatie cu celelalte ingrediente, iese albastru. Zeama de coji de ceapa galbena nu stiu daca e suficient de puternica pentru a da o nuanta potrivita, dar o s-o incerc si pe asta. Revin cu feedback dupa ce testez.
Excelent. E cea mai grozava idee de vacanta pe care am citit-o in ultimele multe luni (si citesc foarte mult). Multumesc Laura! De saptamana asta am introdus un orar al activitatilor pentru ca nu mai stiam cum sa imi fac timp pentru copii. Si oscilam intre a dedica o zi plastelinei sau unei alte activitati. Cu aceasta plastelina voi avea un succes enorm! O sa revin si eu, probabil dupa weekend cu feedback.
Amanda, abia astept feedback. Eliza mea a fost incantata, ai tai cu siguranta vor fi si mai incantati, fiind mai multi si indemnandu-se unul pe altul.
laura, ati si copt piesele? acuma eu am citit un pic la repezeala, dar e o metode super de a crea multe lucruri, o mai gasesti sub denumirea de pate a sel (parca), o sa revin cu imagini de tablouri facute cu tehnica asta (se poate picta si lacui dupa coacere). si se poate tine la frigider cam o luna, si mai bine, in folie sau punga.
Diana, nu, nu le-am copt, nici nu stiam ca se pot coace. Am folosit pasta strict ca plastilina, modelam si stricam. Insa de curiozitate as incerca si varianta ta. Ar fi fost bine sa am niste matrite, ceva, dar incerc eu si asa. Nu stiam ca se tine la frigider, noi o tinem in pungi prin casa. Dar dupa ce trece “termenul de expirare” fac alta si gata. Si-asa abia astept sa incerc noi metode de colorare.
Foarte tare articolul tau, Laura, si mai ales ideile din el. Am sa-l pastrez pana cand creste Tudor mai mare sa ne jucam impreuna cu plastelina 🙂
stiam eu ca playdough e ceva asemanator plastilinei!:D sunt pline blogurile de mamici de idei cu playdough [cele straine, ma refer].
sucitor si forme pentru pasta modelatoare se gasesc la seturile de plastilina din librarii, dar trebuie sa cumperi si plastilina, ca sa le ai.:)
interesante culorile tale.:)
Foarte tare. De incercat!
Hi Laura…excellent job! The playdough looks wonderful…..really lovely colours. I especially love the playdough picture…very cute. Hope your daughter has lots of fun with it. Bye for now…hope you are having a good week x
[…] Daca ai copii, poti incerca sa le faci plastilina. Tutorialul te asteapta […]
[…] Daca ai copii, poti incerca sa le faci plastilina. Tutorialul te asteapta […]
am si eu o problema..tocmai am facut si eu plastilina dar e prea cleioasa(am framantat-o cu faina si degeaba)nu stiu ce sa-i fac..iar pentru culoare am spart o rezerva de cerneala albastra in jumatatea de cana de apa si cand a inceput sa se inchege aluatul,culoarea s-a dus:))adica a inceput sa se decoloreze usor-usor.sper ca ma poti ajuta:*
Buna, Cristina, probabil ai folosit prea putina culoare, gandeste-te ca lichidul preia si albeata fainii si atunci scade intensitatea, pune mai multa cerneala, daca ai. Cat despre consistenta, ai folosit cantitatile exacte date de mine? Eu am facut de foarte multe ori si de fiecare data mi-a iesit la fel, maleabila si inchegata. Trebuie respectata cantitatea de lichid versus cantitatea de solide. Incearca totusi sa o pui inapoi pe foc si sa mai adaugi faina, amestecand bine si apoi mai framant-o cu mainile pudrate cu faina. Daca nu iese deloc, ia-o de la capat, de data asta fara culoare si respecta intocmai pasii si cantitatile.
faina stiu sigur ca a fost jumatate de cana iar apa la fel.daca o pun din nou pe foc trebuie sa mai pun apa pentru a putea adauga faina dupa aceea?
Eu zic sa pui doar putina faina si sa vezi ce iese.
[…] la chiuvetă vopseaua de ouă neutilizată . Puteţi să folosiţi lichidul colorat pentru a face o plastilină de casă în culori minunate. Separaţi o parte din lichid înainte să adăugaţi oţetul şi puneţi […]
[…] Plastilină de casă Reţeta pe care am folosit-o am găsit-o tot pe blogul Laurei: jumătate de cană de făină, jumătate de cană de apă colorată, un sfert de cană de sare […]
[…] că am căutat o altă reţetă de plastilină, am găsit-o pe cea a Laurei, dar nu am respectat-o în totalitate, am folosit tempera finger paint ca sa colorez apa, şi după […]
buna Laura! daca nu am sare de lamaie ce as putea sa folosesc? multumesc anticipat!
Daca nu ai sare de lamaie, mai poti folosi crema de tartar dar nici asta nu cred ca ai pentru ca se gaseste foarte greu.
[…] am căutat de curiozitate rețeta și în limba română și am văzut că și Laura avea un tutorial foarte fain pe același subiect, și ea explică și cum puteți obține mai multe culori folosind […]
[…] care se montează la poş), două porţii de plastilină făcută în casă după reţeta de aici şi colorată cu portocaliu (folosiţi coloranţi alimentari sau vopsea lichidă de ouă), o formă […]
Multumesc mult pentru idee, Laurici!Abia astept sa ma joc cu Maria.
Am facut si noi astazi pasta dupa reteta ta. este intr-adevar super,super!!! am dublat cantitatile si am obtinut o gramadaaaaaaaaaa de pasta. multumim pt idee!
In ultima vreme si eu dublez cantitatile, nu ne mai ajunge o singura transa 🙂
As incerca si eu pt a face diferite figurine, dar ma intreb daca se pot pastra mai mult timp. Ai incercat sa pastrezi dupa uscare?
Nu, nu se pastreaza. Pentru pastrare recomand aluat de sare sau pasta de modelaj (fimo sau cernit)
Mersi. Si eu ma gandeam la Fimo dar asta ma incanta pt ca e ieftina. Voi incerca pt maro cu cacao, si rosu sfecla rosie
Eu faceam pana acum dupa alta reteta. In ultimul timp, nu-mi mai iesea chiar bine, era mai moale. O sa incerc si reteta asta.
Uneori se pastreaza figurinele, depinde cum le realizezi. Eu faceam tablouase de tipul celui cu norii si copacul, cu figurinele lipite pe hartie cu lipici (asta daca nu se lipea singura). Lasata la aer, plastilina se usuca si se intareste. E drept, uneori se mai crapa.
Trebuie sa trag o fuga sa iau sare de lamaie. O sa se bucure David ca are activitate azi :))
Cat timp tine plastilina ……si unde sa o punem ca sa tina mai mult ?
Daca o tineti inchisa ermetic, tine mai multa vreme. La noi n-a tinut prea mult pentru ca fetita o uita neacoperita si se usca foarte repede.
Eu nu am pus sare de lamaie si mia iesit foarte moale si foarte frumoasa.Dar pot pune ulei esential ca parfum ca mie nu-mi prea place mirosul de plastilina?
Ana Maria, cred ca da, dar ce mai bine ar fi sa-l adaugi de la inceput in cantitatea de lichid.
Da dar trebuie obligatoriu sare de lamaie?
Da, sarea de lamaie ii da consistenta elastica, atlfel ar fi sfaramicioasa.
Multimesc ma-ti ajutat mult:-).
Eu ca inlocuitor de sucitor folosesc in creion,e OK daca il folosesc?
Daca te descurci cu el, de ce nu?
Super reteta! Multumesc mult! Copii mei de la gradi vor fi incantati. Abia astept sa le-o duc luni sa se joace cu ea!
Laura Frunza am incercat si eu astazi sa fac plastilina cu albastru de metil si a iesit un albastru tare frumos,a iesit exact can a voastra albastru inchis
se poate colora plastilina cu culori tempera la cutiute (culori lichide)? nu am coloranti alimentari din pacate si nici variantele din articol pt colorare
Cred ca da, nu vad de ce nu. Insa nu stiu cat de intensa va fi culoarea finala.
voi incerca si postez aici..singura problema este sa nu pateze..multumesc
[…] Pastă modelatoare făcută în casă. […]
Super ! tocmai am facut o ‘portie’ galbena ( cu turmeric) pt nepotel 🙂 Am parfumat-o cu cateva picaturi de ulei esential de lemongrass si cred ca vor iesi doua lamai superbe daca vrea piticul sa le faca 😉
[…] făcut degete puternice 😀 Dacă vă dă mâna, puteţi să faceţi şi voi în casă (reţeta aici, o puteţi colora şi cu vopsea de ouă dacă […]
Deci Laura, acum am făcut şi eu!!! este descoperirea anului pt mine!!! a ieşit super!!! nu îți poți imagina cît de încîntata sunt! nu ma puteam opri din framîntat la ea, atît mi.a placut. astept sa se trezeasca pitica ca sa.i văd încîntarea!!!!!muuuuulțumesc! :*
Ce ma bucur ca ti-a iesit. Cu ce ai colorat-o?
am făcut doar o porție dubla de… violet cu violet de gențiana 🙂 e o culoare foarte frumoasa. s.a jucato ora cu ea.diseara cînd adorm copiii mai fac. voi incerca cu acuarele.
Oare cat timp rezista plastilina aceasta?
N-aş şti să-ţi spun exact. Dacă e ţinută în pungi cu fermoar, rezistă şi 2 săptămâni. Dar trebuie să fie etanşe pungile, altfel se usucă.
Am făcut mereu reteta aceasta… Ff bun
Wow cât de frumos se vede această plastelină ,trebuie să încerc să fac și eu la fetița mea mai mică,nu știam de așa ceva și chiar am tot ce-mi trebuie ,o să colorez mai întâi cu cerneală albastră și după o să încerc și cu culoare de la carioci să vedem ce -mi iese ! Mulțumim pentru informații !