N-am mai avut de mult o ediţie Buca(r)te, nu? Vreau să vă prezint astăzi o carte foarte drăguţă care se numeşte Cartea de bucate a Tianei. Dacă nu ştiţi cine e Tiana, ar trebui să vă uitaţi la filmul de animaţie Prinţesa şi broscoiul pentru că Tiana este cea mai tare prinţesă Disney din toate timpurile. Este deşteaptă, puternică, muncitoare, spirituală, genul de femeie care îşi ia viaţa în mâini şi nu aşteaptă în vreun castel/cabană/turn etc să vină un prinţ s-o salveze. Ba mai mult, ea este cea care salvează prinţul şi îl aduce pe calea cea bună. Tiana are un singur vis pentru care munceşte din greu. Şi nu, visul ei nu este să pună mâna pe vreun prinţ bogat, ci să-şi deschidă propriul restaurant. Pentru că Tiana este foarte talentată la gătit. Prin urmare, o carte de bucate cu reţetele ei nu e chiar aşa de ieşită din comun, nu? Şi în plus, Tiana locuieşte în New Orleans, un oraş recunoscut pentru gastronomia bogată şi savuroasă, un oraş în care eu visez de mică să ajung.
Cartea este împărţită în cinci capitole: Mic dejunuri simple şi copioase, Prânzuri gustoase, Cine delicioase, Pâinici, garnituri şi băuturi şi Deserturi ameţitoare. O să vă prezint în timp mai multe reţete din cartea asta, dar azi începem cu o reţetă din capitolul Cine delicioase, şi anume Pui cu biscuiţi de casă, o reţetă apreciată în restaurantele din New Orleans. Eu recomand reţeta pentru prânz, nu pentru cină, şi i-am dat şi Elizei. Dacă o daţi sau nu copiilor, decideţi voi în funcţie de vârsta lor şi de preferinţele lor culinare.
Ingrediente: 4 linguri de unt sau de ulei, 1 ceaşcă de ceapă tocată mărunt, 2 tulpini de ţelină apio tăiată feliuţe, o treime de ceaşcă de făină, două ceşti de supă de pui, câte jumătate de linguriţă de salvie şi cimbru (uscate), carne de pui fiartă în prealabil şi tăiată cubuleţe (eu am folosit ciocănele pentru că au carnea foarte fragedă şi am folosit pe post de supă apa în care au fiert), mazăre şi/sau morcov, după gust (eu am pus şi un morcov tăiat feliuţe şi fiert alături de carnea de pui şi cam un pumn de mazăre congelată). Pentru aluatul de biscuiţi: 2 ceşti de făină, 1 lingură de praf de copt, jumătate de linguriţă de sare, un sfert de ceaşcă de unt rece tăiat cubuleţe, jumătate de ceaşcă de lapte.
Untul sau uleiul se pun la încins într-o oală care poate merge la cuptor. Se adaugă ceapa şi ţelina şi se pune capacul. Se sotează 7-8 minute, amestecând din când în când. Apoi se încorporează făină şi se amestecă bine până se face ca o cremă. Se toarnă supa de pui şi se amestecă pentru a “desface” făina. Când începe să se îngroaşe, se adaugă salvia, cimbrul, puiul, mazărea şi morcovul. Se mai lasă la fiert 10 minute, amestecând din când în când. Se adaugă sare şi piper după gust. Se trage oala de pe aragaz şi se încinge cuptorul la 190 de grade.
Se pregăteşte aluatul pentru biscuiţi: făina, praful de copt şi sarea se amestecă într-un vas. Se încorporează untul bucăţele până se face aluatul ca nisipul, apoi se adaugă, treptat, laptele şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Insist pe treptat pentru că e posibil să intre mai mult sau mai puţin lapte, în funcţie de puterea de încorporare a făinii. Aluatul se întinde pe masa pudrată cu făină într-o foaie cu grosimea de aproximativ un centimetru. Se decupează biscuiţii cu ajutorul unei forme rotunde sau a unui pahar şi se aşază în oală, peste tocană, unul lângă altul, fără să se atingă.
Se dă la cuptor timp de 20-30 de minute până când biscuiţii devin aurii şi tocana bolboroseşte. Se serveşte fără pâine şi fără garnitură. Eu am mâncat cu castraveţi muraţi, dar cred că merge şi o salată proaspătă. Aş recomanda spanac sau rucola, stropite cu puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
Cartea are un preţ foarte bun pe libris.ro şi cred că ar fi un cadoul ideal pentru un copil pasionat de bucătărie, alături de un şorţ personalizat sau de un set pentru copt pentru copii de la Ikea.
stiu cine e Tiana! o ador pe Tiana!:D
imi place expresia asta: “Tiana este cea mai tare printesa Disney din toate timpurile”.:))
Şi eu o ador pe Tiana. N-am văzut noua adaptare la Rapunzel, din ce am auzit şi prinţesa de acolo e mai specială, dar Tiana e mai aproape de sufletul meu pentru că găteşte şi visează să deschidă un restaurant.
cum n-ai vazut-o?! ca sora ta a scris despre ea acum cateva luni! eu de la Mihaela am aflat de “Tangled”.
apropo, transmite-i multumiri din partea mea, te rog.:) [am uitat sa ii scriu pe blog]
Da, n-am văzut-o 🙂 Miha are mai mult timp liber decât mine. Însă o trec şi eu pe listă în curând.
Ei, Cris, printesa delicata, printesa delicata, dar nu aproape handicapata, totusi 🙂 Tiana e foarte delicata, din punctul meu de vedere, insa exact acolo unde trebuie, in suflet 🙂 Voi ati vazut desenul?
Misto ambele filme, sa stii. Insa is curios in legatura cu biscuitii aia. Nu cumva traducerea in carte e gresita si is chifle? Mie asa imi par… Stiu c-am avut problema asta intr-o carte si nu stiam de ce is numiti biscuiti cand din descriere erau clar chifle. Dar cu ajutorul lui Wiki am rezolvat misterul. 😀
A biscuit is a baked, edible, and commonly flour-based product. The term is used to apply to two distinctly different products in North America and the Commonwealth Nations.
* In the United States it is a small soft leavened bread, somewhat similar to a scone.
* In Commonwealth English, it is a small and hard, often sweet, baked product that would be called either a cookie or a cracker in the United States.
Cartile de gatit de la Disney is misto. Tin minte ca am avut una groasa, tot de la Egmont, cu Donald Duck. Si am facut niste biscuiti (nu chifle) din ea, impreuna cu varu’miu, cand eram mai mici. A iesit ceva cam tare, da’ noi ne-am bucurat. :)) Mai avea si trucuri de magie si tot felul de chestii faine.
Shauki, o mai ai? 🙂 cartea cu Donald vreau sa zic.
Apropo de biscuiti, cred ca altfel de traducere nu mergea, din pacate. Ingredientele principale sunt untul si faina, chiar daca nu contin niciun agent de indulcire, asa ca au mers ok pe biscuiti. Am mai gatit o reteta similara, de-a lui Jamie Oliver, iepure cu biscuiti din astia, dar aia erau mai condimentati. Toate produsele Disney sunt mega-faine, macar la marketing se pricep oamenii.
Traducerea de “biscuiti” e foarte bine aleasa, desi nu are nici o legatura cu bisuitii pe care-i stim noi. Eu cind am mincat prima data din “biscuitii” lor m-am amuzat copios. Ei sunt, de obicei, serviti la inceputul mesei ca niste aperitive (cel putin, aici, in Los Angeles). Pentru ca nu sunt dulci ( si americanii sunt innebuniti ca totul sa fie dulce, pina si cea mai banala piine feliata), in general ii servesc cu unt si miere. Eu pastrez traditia romaneasca si-i maninc cu unt peste care presar sare si ma bucur ca nu sunt dulci.:) Felicitari pentru articol, Laura!
Buna Laura!As vrea sa-mi spui pararea ta obiectiva despre aceasta carte;crezi ca se merita a fi cumparata?Eu am un baietel de 10 luni si tot caut retete pentru copii,pentru ca e un pic cam mofturos la mancare.As vrea sa cumpar aceasta carte dar stau in dubii…
Elena, aceasta carte nu e cu retete pentru copii asa de mici. Vezi ca a aparut la Adevarul o carte de retete pt copii foarte buna. Caut-o la chioscurile de ziare, costa 15 lei.