În afară de faptul că se economisesc costuri uriaşe cu energia şi materia primă, reciclarea bateriilor ne poate proteja şi sănătatea. O baterie poate conţine cantităţi variabile de mercur, plumb, nichel, cadmiu şi litiu care, o dată ajunse în pământ, ajung în apa pe care o bem, în legumele şi fructele pe care le mâncăm. Pe site-ul colectare baterii găsiţi mai multe informaţii despre efectele nocive ale substanţelor din baterii, precum şi despre efectele pozitive ale colectării şi reciclării bateriilor.
În Bucureşti, bateriile pot fi duse în mai toate magazinele Flanco, la centre foto, în magazinele Mega Image şi la Ikea. Eu le strâng pe toate şi le duc, o dată la câteva luni, la Ikea, deoarece au o ofertă foarte bună: în schimbul a douăzeci de baterii uzate primeşti zece baterii noi. Ultima oară am dus şaizeci de baterii pe care am luat trei cutii cu baterii noi. Cred că orice părinte ştie că un copil va avea (dacă nu cumpărate de el, cel puţin primite) măcar câteva jucării cu baterii, aşa că, în timp se adună. Ideal ar fi să avem în casă un coşuleţ în care să punem bateriile uzate şi să învăţăm copilul că va primi altele noi la schimb. Evident, nu lăsaţi bateriile la îndemâna copilului, nu-l lăsaţi să se joace cu ele, să le schimbe el. În cazul bateriilor, e suficientă teoria, iar practica să cadă în sarcina părintelui.
Eu folosesc destul de multe baterii în casă, nu numai la jucării, şi chiar am mai strâns câteva şi de pe stradă. Când mă gândesc că sunt oameni care le aruncă peste tot, la îndemâna copiilor care se joacă cu orice găsesc pe jos, mă apucă o “tristeţe iremediabilă” şi mă întreb: să fie lenea, să fie lipsa de educaţie? Oare în şcoli la orele de educaţie civică se fac şi cursuri de ecologie? Sunt învăţaţi copiii să recicleze sticlele de plastic, hârtia, bateriile? Evident, atât cât le stă în puteri. E cam descurajant să te duci cu sacoşa de pet-uri şi hârtie la tomberoanele pentru reciclare selectivă şi să vezi că sunt pline cu gunoi menajer. Cred că ar trebui insistat măcar la şcoală pe reciclare pentru ca aceşti copii să se ducă acasă şi să-şi înveţe şi părinţii să fie mai prietenoşi cu mediul. Voi ce părere aveţi? Copiii voştri învaţă la şcoală cum să recicleze? Dar acasă, îi învăţaţi?
În altă ordine de idei (de parcă ar fi fost vreo ordine până acum), mi s-a stricat frigiderul. Să zicem că îmi cumpăr unul nou. Ce fac cu cel vechi dacă nu mă duc la Flanco să îmi iau unul nou cu buy-back? Există vreo firmă de reciclare care vine şi ţi-l ia de acasă? Şi ce se întâmplă, în general, cu deşeurile voluminoase (saltele, piese de mobilier). Cum le aruncăm în mod responsabil?
Se pare ca http://www.deseurielectrice.ro/ colecteaza si electronice de la persoane fizice. Cel putin pe site. 😉
Multumesc pentru pontul cu IKEA. Eu le tin intr-un sertar unde T. nu ajunge, si le duc la Mega Image. Dar merita sa le strang si sa ma duc la IKEA 🙂
Da, Andrei a dus la scoala o punga cu baterii uzate, a fost un program ceva, o intrecere intre scoli,si in scoala cred ca intre clase, trebuia sa stanga cat mai multe si ii premia cumva. Intr-adevar pontul cu Ikea e de luat in seama. Multumim.
Saltelele si piesele de mobilier pot fi…donate,printr-un simplu anunt in ziar.Sunt cu siguranta oameni mai nevoiasi care ori le-ar folosi in interes personal,pentru uz domestic,ori le desfac si le pun pe foc,iar partile metalice le duc la centre de colectare fier vechi.E de necrezut cat de multe persoane se ocupa cu asa ceva,ca sursa principala de subzistenta!
Ideal ar fi,totusi,ca articolele care urmeaza a fi donate sa fie deja depozitate undeva in afara casei,langa peretele blocului,etc,pentru ca,din pacate,e si acesta un mare risc,sa aduci oameni straini in casa…
Problema aceasta cu reciclatul… 🙂 Cred ca tine si de cat de mult le pasa oamenilor de natura si de educatia pe care o au.
In primul rand in copilaria mea (inainte de 89) la scoala se strangea maculatura o data pe luna. Deci aveai unde sa duci .. plus sticle si borcane (uneori), dar acestea se strangeau si la alimentara (contra cost). Atunci se recicla.. Se strangeau si fiare vechi si multe altele. Si la scoala eram invatati sa refolosim, sa reciclam, pe vremea aceea.
Acum, cand avem posibilitati parca trebuie sa te rogi de oameni sa recicleze/ colecteze selectiv. Am vazut si eu cum se arunca gunoi peste hartie/ plastic… Unii se straduiesc sa recicleze si altii nu au nici macar bunul simt sa se duca 3 metri mai incolo unde este ghena pentru gunoi, arunca in tomberoanele speciale. Poate ar trebui ca cineva sa stea o perioada acolo sa dea amenzi mari si sa le faca si poze sa ii puna la “panoul de onoare”. Si poate s-ar schimba ceva.
Cat despre copii… multi sunt lasati si chiar indemnati de parinti sa arunce hartia pe jos.. sau sa faca mizerie. Sa curete oamenii de la salubritate, ca “de-aia sunt platiti”… asa ca nu ar cam trebui sa ne mire ca tara noastra e asa… de curata. Dar nici sa ne faca sa ajungem si noi ca cei care se comporta asa. 😛
Stiu ca baterii se mai pot colecta si la Kaufland. Si pe UmbrelaVerde.ro puteti gasi informatii folositoare despre colectarea deseurilor (si daca nu gasiti ceva anume, le puteti scrie pe mail si va vor indruma:P).
eu le-am dus la Bricostore, au niste cutii speciale in care poti sa le pui. si parca si la Carrefour am vazut.
problema e ca uit de ele si le tin in geanta saptamani intregi.:))
buna recomandarea cu Ikea, parca ai mai zis de ea.
Buna Laura, ma bucura sa constat ca exista si la noi oameni care manifesta un comportament social responsabil si mi-a facut o deosebita placere sa descopar blogul tau:) Eu am lucrat pana nu de mult pentru o asociatie colectiva de preluare a deseurilor electrice, si pot sa iti spun cu mana pe inima ca cel putin in acest sector lucrurile se intampla pe bune.
Fiecare deseu electronic colectat fie din lanturile de retail, din sectorul business, sau de la populatie ajunge la unul dintre reciclatorii cu care se lucreaza, unde sunt valorificate in proportie de 95%. Astfel se salveaza plastic, sticla si metal, materii prime care devin din ce in ce mai rare, datorita supraexploatarii resurselor..
De asemenea, anul acesta au infintat si un centru de colectare pe 10 fluxuri de deseuri (hârtie şi carton, plastic, sticla alba, sticla colorata, metale feroase şi neferoase, anvelope, deşeuri electrice, becuri şi lămpi, baterii uzate şi textile), unde toate deseurile sunt reciclate si astfel nu mai ajung la gropile de gunoi, unde genereaza substante toxice care contamineaza apa si solul..
Acest centru EcoRampa se afla pe soseaua Odai nr 367, pe soseaua de Centura a Capitalei. Poti aduce aici o gama mare de deseuri voluminoase, inclusiv saltele, care vor fi apoi dezmembrate pe grupe de materiale si trimise spre reciclare. Din pacate, nu colecteaza si mobilier, insa acesta il poti duce la un centru de compostare. Asadar, daca vrei sa scapi de frigiderul stricat, poti suna la call center Environ 021 9223, sau mai bine scrie-i un mail unei foste colege, laura.dragne@environ.ro, spune-i ca ai un frigider care vrei sa fie colectat de la tine de acasa, te va ajuta cu mare drag. pentru mai multe informatii, http://www.envrion.ro.
te salut cu drag!
Imi cer scuze, m-am incurcat la tastat 🙂 Asociatia se numeste Environ, iar adresa lor web este http://www.environ.ro
Multumesc mult, Roxana, pentru toate informatiile, sunt extrem de utile!
Cu mare placere! Am uitat sa mentionez, colectarea se realizeaza in mod gratuit, iar daca mai ai alte electronice prin casa care iti sunt inutile, te poti inscrie in campania de colectare “Alunga fantomele electronicelor vechi” (care substituie la nivel national campania Marea Debarasare),ce reincepe in Bucuresti pe 15 septembrie.
Fie ca te inscrii pe site-ul de concurs individual, impreuna cu vecinii din bloc, sau cu firma la care lucrezi, cea mai mare cantitate de DEEE (deseuri electrice si electronice) colectata la sfarsitul campaniei va fi premiata ori cu electronice, sau cu amenajarea spatiului din fata blocului. http://www.alungafantomele.ro Asta daca vrei sa lupti pentru a obtine un beneficiu direct pentru fetita ta si pentru cei din jur:).
Sunt placut impresionata de acest blog si de informatiile din post-urile legate de reciclare!
Multumesc frumos pt informatii!!
Si eu iti multumesc pentru aprecieri, te mai astept la mine pe blog!
Din pacate, informatia ca cei de la environ recicleaza si saltele tocmai mi-a fost infirmata de ei la tel….:(( o sa mai caut … poate citeste cineva care stie unde pot duce salteaua veche. Mi se pare incredibil ca nu exista un astfel de centru si caut de 2 ani.!! Si refuz cu incapatanare sa las salteaua in spatele blocului. Pur si simplu, nu pot sa fac asta pt ca nu ar fi normal si oricum avem destui aurolaci in zona. Uf! eu am crescut colectand maculatura, sticla si borcane pe care in vacanta mare le vindeam la centrele de colectare si faceam bani pt inghetata si suc :)).
Multumesc,
Alina, la un moment dat imi spusese cineva ca daca dai un anunt intr-un ziar, s-ar gasi cineva sa vina s-o ia. Partea nasoala e ca, totusi, nu poti lasa pe oricine sa-ti vina asa, in casa… Mai sunt si firme producatoare de saltele care ti-o livreaza pe cea noua si o iau pe cea veche, dar tot nu e o solutie.
Ideea cu anuntul iese din discutie.
Problema e nici producatorii de saltele nu ti-o recupereaza pe cea veche ca ar fi super, ar fi normal. Ca la sistemul buyback de la electrocasnice.
Singurii care au avut in primavara o campanie asa, au fost cei de la dormeo, dar eu nu am vrut saltea de la ei. :((
Totusi, nu exista nici o solutie pentru saltele vechi?
O solutie zic eu, ca ar fi centrul de reciclare ECORAMPA, şoseaua Odăii nr. 367, dar s-ar putea sa fie peste mana avand in vedere distanta si lipsa unui transport pana acolo.