La borcan – dulceaţă de ceapă şi ceapă murată în oţet

Azi vă prezint două reţete care folosesc ceapa într-un mod inedit: dulceaţă de ceapă şi ceapă murată în oţet.

Mai întâi dulceaţa de ceapă sau confiture d’oignon pe limba de la mama ei 🙂 Sau sos de ceapă, mai pe înţelesul nostru că dacă zici dulceaţă de ceapă nu ţi-o mănâncă nimeni. Voiam de mult s-o fac şi am căutat pe net o reţetă dar nu m-am oprit la una singură, ci am combinat două reţete ca să iasă ceva pe placul meu.

Aveţi nevoie de: 1 kg ceapă roşie, 100 de grame de zahăr (eu aş fi pus mai puţin), o linguriţă de sare, piper, o foaie de dafin, ulei, o cutie de roşii decojite sau sos de roşii, 200 de ml de vin roşu.

Ceapa se curăţă şi se taie julien, se freacă bine cu sarea şi se pune la călit în ulei, împreună cu piperul şi foaia de dafin, aproximativ 15 minute până se înmoaie. Se adaugă vinul roşu şi zahărul şi se lasă la fiert, mai întâi fără capac să se evapore alcoolul şi apoi cu capac, la foc mic, vreo 40 de minute. Conserva de roşii se pasează şi se adaugă peste ceapă după cele 40 de minute. Se mai fierbe fără capac, timp de 15 minute, amestecând des, ca să nu se lipească de vas. Dacă o faceţi fără sosul de roşii, e posibil să capete consistenţa dulceţii, dar cu roşiile pasate, are pur şi simplu consistenţă de sos.

Borcanul se poate păstra în frigider sau se poate steriliza şi se păstrează în cămară. În momentul servirii eu adaug zeamă de lămâie, pentru că mi se pare prea dulce, dar pentru cei cărora le plac alimentele dulci, această dulceaţă va fi o delicatesă. Am remarcat că cel mai des e servită cu foie gras, dar am mai întâlnit-o şi în alte combinaţii. Merge foarte bine şi la friptura de raţă, de prepeliţă sau de vânat.

A doua reţetă e cea de ceapă murată. Se folosesc cepe micuţe, de preferinţă arpagic. Se curăţă bine şi se toarnă peste ele un amestec fierbinte din oţet, apă, foi de dafin, boabe de piper, zahăr şi sare. Proporţia apă – oţet e de 75% – 25%. Zahăr se pune cam o lingură la 300 ml de lichid. În rest, condimente adăugaţi după gust. Puteţi folosi reţeta voastră obişnuită de la castraveţi sau gogoşari în oţet. Ceapa murată e bună de consum după o lună.

Voi ce conserve mai ciudate pregătiţi? Eu promit să vă mai împărtăşesc o reţetă, tot ciudată, dar absolut delicioasă. Încercaţi să ghiciţi ce e?

Edit 24.08.2017: era vorba de dulceaţa de ardei iute.

12 Replies to “La borcan – dulceaţă de ceapă şi ceapă murată în oţet”

  1. 🙂 Care sunt preferatele tale?

  2. Muraturi ? La cat de acra viata?

  3. am mancat o data ceapa murata, era micuta, asa cum spui tu. a fost un borcan cumparat din magazin, un mix de muraturi, ceva de genul, nu mai stiu exact.

    cred ca o sa prepari niste… pepene murat? porumb murat? mere murate? ciuperci murate? sigur n-am nimerit-o, dar am zis sa incerc.:))

    daca nu ne spui cum se face tuica cu para intreaga in sticla, tot degeaba.:P

    1. Treaba cu para e foarte simpla: se agata sticlele in copaci inca de cand perele sunt foarte mici, iar fructul creste direct in sticla. Cand e copt, se taie creanga si gata 🙂

    2. uite ca stie!:D ei, normal, nici nu ma asteptam sa nu stii.:)

      cand eram mica, la mine in casa mai apareau sticle din-astea si ma fascinau efectiv! tot ma intrebam cum este posibil asa ceva si mi-a explicat tatal meu cum se procedeaza.:)

      am ghicit? am ghicit? primesc si eu o ceapa murata?:D
      ca dulceata nu vreau, oricat o fi ea de buna.

      1. N-ai ghicit 🙂

  4. Cezar Ionescu says: Reply

    anul asta am facut sos chutney e de origine indiana dar foarte popular in anglia e cu gogonele tot dulce acrisor

  5. Diana Vancica says: Reply

    Intrebare: la dulceata de ceapa nu se poate folosi si ceapa alba?…..am cam multa si nu prea stiu ce sa fac cu ea sa nu se strice…

    1. Ba da, poti folosi orice fel de ceapa. S-ar putea chiar sa iasa mai buna cu ceapa alba, pentru cea rosie e mai dulceaga.

  6. Diana Vancica says: Reply

    Super…se pare ca voi “plange” bine in dupa-amiaza asta 🙂

    1. Bafta! Eliza ma tot intreba: de ce plangi, mami? Si eu: de la ceapa. Dar nu pricepea legatura deloc.

  7. […] şi să revenim la oile noastre. În cazul de faţă, la borcanele noastre. Uitasem că v-am promis să postez o nouă reţetă de conservă inedită pentru toamnă, dar discuţia de pe facebook cu […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.