Această plăcintă cu mere este delicioasă şi poate fi consumată atât la micul dejun alături de o cană de ceai (poate chiar un ceai cu mere), cât şi ca desert. Iar dacă vă numiţi Andrei sau Andreea şi aveţi musafiri de ziua voastră, o puteţi servi cu încredere, pentru că este extrem de bună.
Ingrediente foi: 1 kg de făină, 2 cubuleţe de drojdie (de preferat proaspătă), o lingură cu vârf de zahăr, 250 de ml de apă minerală, 50 de ml de ulei.
Ingrediente umplutură: 1 kg de mere, zahăr, scorţişoară, zahăr vanilat sau vanilie.
Aluatul se pregăteşte astfel: se toarnă făina într-un bol, se face o gaură în mijloc şi se toarnă drojdia frecată bine cu zahăr până s-a lichefiat. Se lasă 10 minute, apoi se purcede la frământat. Se adaugă tot uleiul şi apa, treptat, până se obţine un aluat moale, nelipicios şi elastic care se lasă la crescut. Aveţi grijă cu apa, e posibil să fie nevoie de mai multă, e posibil să intre mai puţină, în funcţie de capacitatea de înglobare a făinii. E foarte important s-o adăugaţi treptat!
Merele se curăţă de coajă şi de căsuţele cu sâmburi (cu mare atenţie, nimic nu e mai neplăcut decât să dai prin plăcintă de o cojiţă din aceea nesuferită de la căsuţa cu sâmburi) şi se dau pe răzătoarea mare. Se adaugă zahărul şi aromele, după gust. Dacă merele sunt dulci, intră mai puţin zahăr, dacă sunt acre, intră mai mult. Compoziţia se pune pe foc într-o crăticioară şi se lasă până scade zeama, amestecând mereu.
Aluatul se împarte în trei părţi egale şi fiecare se întinde sub forma unei foi care să intre în tava mare de la aragaz. Se pune hârtie de copt, prima foaie de aluat, se întinde un strat de mere, a doua foaie de aluat, iar strat de mere, a treia foaie de aluat. Dacă nu aveţi răbdare să faceţi trei foi, puteţi face doar două, mai grosuţe. Chiar dacă nu vă ies perfect pătrate, nu contează, le mai ajustaţi cu cuţitul. Daţi în cuptorul pre-încins la 180 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumeneşte stratul de deasupra. E bine să verificaţi după 30 de minute să vedeţi cum s-a copt, ca să nu aveţi surprize. Lăsaţi plăcinta la răcit, apoi pudraţi-o cu zahăr pudră şi tăiaţi-o pătrăţele sau romburi.
Şi dacă tot am spart gheaţa cu reţete de dulciuri de post, vă aştept la comentarii cu alte sugestii, fie reţete de-ale voastre, fie de pe alte bloguri, ca să uşurăm cât mai mult căutarea celor care doresc reţete de post.
De post sau nu, cu mere sau dovleac,as manca la orice ora binevoieste cineva sa mi dea. Stii tu de ce
O sa fac la urmatorul atelier special pentru tine 🙂
vai, da’ bine arata. tre’ s-o fac. musai!:D
Arată foarte bine și cred că merge și cu alte umpluturi, nu? Am un dovleac care își așteaptă rândul.
Mulțumim pentru rețetele de post, sunt binevenite.
Post cu folos!
Da, sigur ca da, merge si cu dovleac, am facut eu.
Cred ca este delicioasa reteta,eu am sa fac doar 2 foi.