Am primit această carte de la editura Polirom, împreună cu încă una şi recunosc că am fost reticentă s-o citesc. Deja fac alergie la sintagma “părintele perfect” şi la felul în care a devenit aproape o replică de marketing. După ce m-am încumetat s-o deschid am văzut că titlul original e “the brilliant parent”. Ei, brilliant e altă poveste, înseamnă un fel de inteligent combinat cu strălucit, însă nu chiar perfect.
Am citit cartea destul de repede, se citeşte uşor, are un limbaj accesibil şi e o lectură plăcută. Nu e un manual de educaţie parentală, ci mai degrabă o carte de sugestii şi sfaturi. Ce mi-a atras cel mai mult atenţia în această carte sunt exerciţiile prin care părinţii sunt puşi să se uite mai întâi în interiorul lor şi apoi în jurul lor. Cred că ne-ar prinde bine tuturor momente din acestea de introspecţie mai dese şi mai lungi 🙂
Abordarea cărţii e destul de orientată pe copil (cum să-ţi asculţi copilul, cum să adresezi întrebările corecte, oferă câteva tehnici de rezolvare a unor conflicte) aşa că o recomand, mai ales că e destul de ieftină faţă de alte cărţi de parenting – 22,95 de lei pe site-ul Polirom.
Mai mult decât atât, vă recomand editura Polirom pentru că am observat în ultima vreme că scoate multe cărţi de psihologia copilului – au multe titluri şi cu siguranţă veţi găsi acolo unul care să vă placă şi la un preţ decent faţă de ofertele altor edituri. În plus, am văzut câteva cărţi scrise sau coordonate de autori români, aşa că merită să le dăm şi lor o şansă, să vedem în ce direcţie evoluează educaţia parentală în România.
O carte care e pe lista mea de achiziţii este Familia şi rolul ei în educaţia copilului, pentru că după ce am primit reacţii atât de variate (unele chiar extremiste) la articolul Dezbatere pe tema conceptului de familie, sunt foarte curioasă să văd ce spune un psiholog despre asta.
Neaparat trebuie citita! Trebuie sa o cumpar…
Nu mi-ar strica niste sfaturi, poate asa voi reusi sa ii tin sub control pe mititei (mai ales conflictele dintre ei…)!!!
Draga mea, tie iti trebuie o vacanta in Tahiti ca sa ii tii sub control pe ai tai :-))) Sa vezi ce calma revii dupa aia!
Titlul nu cred că e nepărat o greșeală de traducere cât o strategie de marketing :). În România a fi perfect este obiectivul principal (chit că total nerealist, dar ce mai conteză) Și cum se știe că mamele, în general, sunt niște persoane ambițioase…
Dar mi-a placut recenzia, trebuie sa caut și eu cartea.
Anca, abia astept parerea ta despre carte, mai ales ca e mai avizata decat a mea!
Cand se baga cartea la oferta cu timp liber si bona inclusa te anunt 🙂 Pana atunci, te invit la un cocktail sa ne mai inveselim!