Flori cu bulbi – experiment de plantare

V-am spus că anul ăsta e anul meu în materie de grădinărit, nu? Mai ales în zona încercărilor, că am omorât la plante câte nu pot număra 😀 Însă de data asta o iau mai structurat, citesc literatură de specialitate şi mă pregătesc ca studentul înainte de un examen greu. Am început cu o carte de la editura Casa, Flori cu bulbi, şi cu nişte bulbi de narcise, salvaţi de anul trecut. Ce va ieşi, vom vedea pe parcurs.

Cartea este destul de subţire însă cuprinzătoare ca informaţie. Aflăm care sunt plantele cu bulbi şi care cele cu tuberculi (şi care e diferenţa dintre ele), cum aflăm ce fel de sol avem în grădină ca să ştim ce să plantăm, la ce adâncime se plantează bulbii, cu un grafic vizual foarte bun, cum se aleg bulbii, cum se înmulţesc plantele, cum iernează, cum se îngrijesc. Pozele sunt splendide, cu fiecare colţişor de grădină ilustrat cădeam şi mai mult în visare. Sunt prezentate multe soiuri de plante cu bulbi sau tuberculi şi am aflat o mulţime de lucruri noi, ba chiar şi denumirile unor flori pe care le credeam sălbatice dar care pot creşte şi în grădină. Cartea conţine pagini despre lalele, zambile şi crini de iarnă pe pervaz, soiurile de şofran, florile mici de primăvară (ghiocei, viorele, eranthis, luscuţe), fiecare însoţite de poze explicative.

După ce m-am documentat, m-am apucat de treabă. Am curăţat bulbii de pământul de anul trecut, pentru că rămăseseră într-un ghiveci ascuns într-un dulap. Am pus pietricele pentru drenaj şi pământ proaspăt în alt ghiveci şi într-o sticlă tăiată (nu mai aveam ghivece), apoi am plantat bulbii. Ar fi trebuit la o adâncime de 15 cm, conform graficului din carte, însă nu am avut un ghiveci chiar aşa de adânc. Am udat şi acum aştept. Dacă iese ceva, vă anunţ.

Conform graficului din carte, evoluţia narciselor mele ar trebui să arate aşa (ignoraţi partea cu lunile) 🙂

Aşa arată acum:

Credeţi că vor ieşi? Am greşit cu ceva? Am plantat prea tarziu? Dacă aveţi sfaturi suplimentare, le aştept cu mare drag!

Notă:

La pagina 13 din carte a rămas, dintr-o regretabilă eroare, textul în limba maghiară. Emese Bökös, Office Manager la Editura Casa, a fost de acord sa traducă pentru cititorii blogului acel pasaj:

“Poziția bulbilor sau a tuberculilor
– Poziția în care trebuie plantați bulbii este la fel de importantă ca și adâncimea de plantare: rădăcinile trebuie să fie în partea de jos iar mugurii vlăstarilor în sus.
– Bulbii sau tuberculii nu se plantează prea aproape unul de celălalt: se recomandă lăsarea unui spațiu  între ei echivalent cu înălțimea unei plante mature  (eventual, jumătatea ei). Lalelele înalte de 30 cm se plantează la o distanță de 15-30 cm, iar pentru brândușe se va lăsa liber un cerc cu diametrul de 10 cm.”

12 Replies to “Flori cu bulbi – experiment de plantare”

  1. Florile din ghiveci au tendinta sa nu respecte intocmai “regulile” gradinaritului 😉
    Cartea mi se pare super interesanta si explicatiile/fotografiile foarte bune.

    Trebuie sa ai grija (dar stii deja din moment ce ai flori in casa) sa nu o ineci cu apa,dar nici sa nu se usuce pamantul. Nu am observat daca ai pus ingrasamant sau nu. La ghiveci si mai ales la flori al caror timp de plantare a trecut,ar fi bine sa folosesti un pic de ingrasamant si sa o tii la caldura si lumina 🙂
    Eh,sunt sigura ca stii toate astea asa ca nu cred ca mai are rost sa debitez pe aici nimic 😉
    Sa ne arati poze cand iese 🙂

    1. Nu am pus ingrasamant, pe punga de pamant pe care am cumparat+o scria ca are si ingrasamant, dar poate nu strica sa mai adaug. La caldura si lumina o tin 🙂

  2. Am cumparat si eu frezii, bulbi si seminte de panselute.
    Ai un premiu la mine pe blog, daca iti face placere si nu l-ai primit deja.

  3. Laura, imi pare rau ca nu am fotografiat narcisele mele plantate inca din toamna. Si eu astept cu emotie sa vad ce si cum ies. Cred ca reteta plantelor si florilor este una singura: apa, lumina si dragoste! Toate moderat…

  4. mda, si eu am facut pe gradinareasa… pana am inecat plantele cu apa.:))

    tare asta cu pagina in maghiara.=)) noroc ca nu-i vreun roman politist interesant si taman la pagina respectiva sa fie dat in vileag criminalul!:))

    imi place cum arata planta ta, dar cred ca am o problema la ecran: nu vad decat niste pamant.:))))) [scuze, euforia zilei de marti :P]

    totusi, de dragul tau, am plantat si eu ceva. sau macar am incercat.:))

    1. Ha, ha, planta e ascunsa in pamant, sau, mai exact, in miezul cel mai ascuns al bulbilor. Adica, sper, poate bulbii nu sunt morti de tot. Ce-ai plantat?

    2. e posibil sa fie morti doar un pic?:))
      parca te si vad aplecata peste ghiveciul ala ca sa verifici: iese? nu iese? =))

      stai sa apara macar o frunza, altfel zici ca ma laud degeaba.:P

  5. Ai început greşit. Niciodată nu se plantează în vas transparent. Poate planta nu va muri, dar nici bine nu-i va fi. Mă mir că n-ai citit asta în cărţi, aşa că probabil ajungi să o constaţi singură.

    Rădăcinile pentru a se dezvolta optim au nevoie de întuneric. Când dau de lumină au tendinţa de a se înverzi, de a face fotosinteză în loc să se ocupe de treaba lor. De asemenea rădăcinile expuse la lumină sunt umplute de alge, iar acestea le izolează de contactul cu solul. Ar mai fi de amintit de microorganismele diferite care se dezvoltă la suprafaţa solului faţă de cele de la adâncime. Când însă vasul e transparent, s-a dus orice echilibru iar rădăcinile vor fi expuse unor factori cărora nu le pot face faţă. Ar mai fi şi alte aspecte, dar dacă ai dubii poţi face un experiment: pune două exemplare din aceeaşi plantă una într-un ghiveci normal şi cealaltă într-unul transparent. Depinde şi de plantă, dar cred că vei vedea diferenţa, la unele specii mai pronunţat la altele mai puţin.

    1. Sakura, nu stiam, sincera sa fiu, in cartea asta nu scria, dar, ce-i drept, sfaturile sunt pentru plantarea in gradina in cea mai mare parte. Insa nu conteaza faptul ca bulbul e acoperit de pamant? Ca sa nu le mai deranjez, o sa invelesc sticla, totusi. Nu cred ca sunt pregatita pentru experimente asa avansate 🙂 Multumesc!

    2. Am observat si eu asta cand am pus o mare parte din flori (acum vreo 10 ani) in pahare de plastic mari; aveam multe flori si multe pahare si m-am gadit ca e ok si fac si economie. O mare parte din flori au murit pana sa-mi dau eu seama cauza.

  6. Nu este vorba despre bulb, ci despre rădăcinile care vor împânzi acel pământ şi care vor da de lumină. Este valabil pentru orice plantă, indiferent că are sau nu bulb. Cărţile mai uită să menţioneze asta şi pentru că ghiveciurile din comerţ sunt întotdeauna opace şi probabil nu iau în considerare că românii mai apelează şi la alte soluţii.

    Învelirea sticlei este o soluţie bună, mai ales că va contribui şi la partea estetică…

  7. chiar sunt curios care va fi rezultatul acestor experimente ale tale ;))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.