Luna-Betiluna şi Dora-Minodora, Anamaria Smigelschi

Luna-Betiluna şi Dora-Minodora sunt două păpuşi surori. Ele sunt chiar la fel, numai că Luna-Betiluna are părul roşu, în schimb Dora-Minodora e mai grăsuţă. Aşa începe prima carte din seria cu cele două păpuşi scrisă de Anamaria Smigelschi acum mai bine de treizeci de ani. Sunt mulţi părinţi care şi le amintesc pe cele două păpuşi albastre, eu, din păcate, nu.

În copilăria preşcolară nu am avut acces la cărţi, aşa că multe din cărţile pe care părinţii le recitesc acum copiilor lor mie mi-au rămas necunoscute. În şcoala primară am trecut direct la cărţile de aventuri sau clasice ale literaturii universale gen Tom Sawyer, Coliba unchiului Tom, multe poveşti nemuritoare şi multe cărţi din colecţia Biblioteca pentru toţi copiii de la editura Ion Creangă, aşa că am sărit peste Luna-Betiluna, Habarnam, Cipi – acest pitic uriaş şi altele asemenea.

Am auzi de Luna-Betiluna şi Dora Minodora în blogosfera de mămici şi am fost curioasă să văd ce-i cu ele, aşa că le-am trecut pe listă când am început colaborarea cu editura Paralela 45. Sunt trei cărţi în serie: Luna Betiluna, Dora-Minodora şi grădina, Luna-Betiluna şi Dora-Minodora într-un gâz-album cu păsărele şi Luna-Betiluna şi Dora-Minodora în ţara lui Peşte Mămăliga Prăpădeşte. Sunt foarte amuzante, cu o poveste istorisită în semi-versuri, din care copiii învaţă denumirile diferitor specii de flori (prima carte), de insecte şi păsări (a doua carte) şi peşti (a treia carte). Fiecare carte are ilustraţii realizate tot de autoare, iar pe ultima copertă e un mic glosar cu termenii învăţaţi, cu fotografii mai clare.

Elizei i-au plăcut foarte mult şi mie la fel. Textul e suficient de scurt să capteze atenţia copilului şi să nu se prelungească lectura până târziu în noapte. Are şi ilustraţii pentru tot ce se întâmplă şi asta pe noi ne ajută mult pentru că Eliza trece printr-o etapă în care nu-şi poate imagina ce se petrece într-un text dacă nu are şi ilustraţia, aşa că genul acesta de cărticele cu text puţin, uşor liric e perfect pentru noi. Am remarcat că atunci când îi citesc versuri, cadenţat, Eliza e mult mai captivată, aşa că momentan suntem orientaţi pe poezii şi pe povestioare în versuri (şi o să vă povestesc curând de o carte pe care am luat-o de la Teatrul Evreiesc care e toată în versuri)

Cărţile costă 15 lei fiecare şi pot fi cumpărate de pe site sau din librării şi merită toţi banii. Părerea mea este că ce s-a scris pentru copii înainte de ’89 e greu egalat în ziua de azi. Pe atunci, atât textele pline de candoare cât şi ilustraţiile erau superbe şi, chiar dacă unele erau greţos de educaţionale, exista literatură română pentru copii din belşug.
Piaţa de carte abia-abia a început să se dezgheţe şi noi autori talentaţi au început să apară, însă mai avem până să putem spune cu adevărat că avem o gamă variată de cărţi autohtone pentru copii. Între timp, mai citim şi re-editări, iar cărţile cu Luna-Betiluna şi Dora-Minodora nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă. Eu deja mă gândesc să comand toate trei cărţile pentru fina mea şi să caut să comand de undeva două păpuşi albastre care să le semene (dacă ştiţi pe cineva care face păpuşi, daţi-mi de ştire) sau poate să pictez un tricou cu ele cum a făcut Andra. Staţi pe aproape pentru că voi mai face recomandări de lecturi de vacanţă care pot fi combinate cu diverse obiecte şi dăruite celor mici cu diverse ocazii.
Pe libris.ro cărţile sunt la reducere la 11,25 lei.
Voi aveţi cărţile, vă plac, ce părere aveţi despre ele? Mai ştiţi re-editări ale unor cărţi pe care le citeaţi când eraţi mici?

15 Replies to “Luna-Betiluna şi Dora-Minodora, Anamaria Smigelschi”

  1. vai…asta era cartea mea preferata cand eram copil! o stiam pe de rost!!!
    foarte frumoasa!!!

  2. Imi cer scuze .. ieri am implinit si eu 5 ani.. asa ca astazi voi reactiona ca atare ” aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”! De ce? 😀 Prima carte mi-a bucurat copilaria si mie si surioarei (ba chiar am folosit cele doua nume in cateva randuri, eu si ea.. in diverse joculete). Inca mai caut cartea noastra – sper sa o gasim, dar faptul ca se gasesc din nou de cumparat e minunat!!!
    Ne-ai dat o veste foarte buna:D!

  3. Multumesc frumos pentru postarea asta!!!!!! :*
    Am comandat adineauri toate trei cartile 😀
    Ma simt ca un copil acum si sunt absolut sigura ca si fetita mea le va iubi la fel de mult cum le-am iubit eu 😀

  4. Da exact cartile acestea le-am comandat si eu impreuna cu altele, ptr copiii mei de Craciun. Erau la reducere pe librarie.net.
    Le tineam minte de cand eram mica si a fost o mare bucurie ptr mine sa aflu ca s-au reeditat. Copiilor le plac. mai ales ca la sfarsit prezinta separat florile, pestii, gazele,,,
    Aveam si eu de gand sa scriu despre ele dar mi-ai luat-o inainte 🙂

  5. Mi-au placut mult cartile copilariei si-mi aduc aminte de ele cu mare placere. Ba imi trecuse prin cap sa ma apuc sa le recitesc acum, mai ales “Cuore” si basmele fratilor Grimm si ale lui Andersen, numai ca timpul imi cam lipseste.

  6. Eu nu le stiu din copilarie (eh, multe carti nu le-am citit la vremea lor), dar datorita internetului, le-am cumparat cu vreo trei ani in urma. Au avut mare succes la Flavia, acum astept reactiile fetelor mai mici. De fapt, trebuie sa completam seria cu pestii 🙂
    S-au reeditat ‘Cipi, acest pitic urias’ si ‘Betisorul nazdravan’ (de la Andra pomenita de tine, am aflat), nu sunt scrise de autori romani, dar noua ne plac, le-am cumparat inainte de Craciun.

  7. Astea-s cartile pe care le stiam pe derost la 6 ani, cand stateam in casa cu clavicula rupta. Multumesc!

  8. Si eu am crescut cu aceste carti!Cred ca si copertile vazusera zile mai bune de cat rasfoit au avut parte!

  9. si mie mi-au facut cu ochiul, tocmai pentru ca mi le-am amintit din copilarie! abia astept sa le am din nou in fata ochilor 🙂

  10. Mulțumim de review, o să le luăm și noi pentru Căpșunică (deși e mică încă, ne-am apucat de adunat cărți frumoase)!

    1. Buna ziua,
      caut si eu de ceva timp cartea “Familia Roademult” de Florian Cristescu, aveti idee daca exista vreun site de unde o downloadez? Va multumesc!

  11. […] de aceste 2 papusi albastre? Eu nu auzisem de ele pana cand am vazut o postare de-a Laurei in care vorbea despre niste carticele cu aceste papusi surori. Mi s-au parut interesante si le-am […]

  12. […] copilariei mele…ce imi mai placeau…uitasem de ele pana am citit o postare de-a Laurei si m-am trezit zambind amintirilor ce mi se derulau in inima…Le0am comandat fara sa mai stau […]

  13. Sunt povestiri foarte captivante pentru copiii din totdeauna.Mai recomand Călin Gruia,,Ciubotelele Ogarului,,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.