Locuiesc în Bucureşti de aproape zece ani şi nu m-am dus niciodată să vizitez muzeul Antipa, nici înainte, nici post-modificări. Probabil că ar mai fi trecut multă vreme până să-i calc pragul dacă n-aş fi primit invitaţia celor de la Orange să testez noua tehnologie Augmented Reality. Am ajuns acolo cam flower-power fără să-mi descarc aplicaţia Orange Explorer de care e nevoie pentru a vizualiza cei doi mamuţi recreaţi de specialiştii de la Hyperactive şi Mobileworks, însă graţie internetului mobil, am dat jos aplicaţie repede şi am reuşit să mă distrez şi eu cu simpaticele animăluţe.
Aplicaţia este compatibilă cu telefoanele inteligente care au sisteme de operare Android 2.3 si iOS4 – eu nu ştiu ce înseamnă asta, însă eu am un HTC şi a funcţionat foarte bine. Mă rog, nu chiar foarte bine pentru că nu am reuşit să salvez pozele, s-au salvat doar trei, restul nu ştiu ce-au păţit, şi nici pe facebook n-am reuşit să le urc în timp real. Nu ştiu dacă e telefonul meu de vină sau nepriceperea utilizatorului 😀 Eu încă îmi mai amintesc că am refuzat multă vreme să trec la un smartphone pentru că sunt destul de reticentă la schimbare, însă când am descoperit ce lume nouă îţi deschide un astfel de telefon, m-am chinuit să mă adaptez.
Pe scurt, ce se petrece la Antipa: iei telefonul, intri în aplicaţie, o deschizi, selectezi Muzeul Antipa (pentru că mai există astfel de realitate virtuală şi în câteva staţii de metrou, unde, la scanarea codului, îţi apar imagini cu grafitti) şi îndrepţi camera foto a telefonului spre codul respectiv. Aştepţi cu răbdare şi îţi apare pe ecran mamutul respectiv.
Din experienţa mea, trebuie să te îndepărtezi puţin ca să-l vezi în întregime şi am înţeles că te poţi şi juca puţin cu animalul dacă atingi ecranul, însă eu nu am reuşit. Singurul lucru pe care l-aş reproşa celor de la Orange e că acel cod e situat prea sus şi copiii mici nu pot vedea animalul, pentru că dacă ţii telefonul la nivelul lor, nu poţi scana codul.
Singura soluţie e să-i ţii în braţe ca să poată vedea şi ei telefonul, lucru cam dificil în cazul meu. Recomand sincer amplasarea acelor coduri la un nivel mai jos, măcar la 80 de cm distanţă de sol, pentru ca şi copiii mici să se poată bucura mai uşor de această tehnologie. Dacă ai chef să te joci, poziţionezi copilul în aria în care îţi apare imaginea, te îndepărtezi şi faci şi poze 😀 Eu am încercat, m-a costat o ciocolăţică pentru ca Eliza să stea, pentru că nu avea chef, însă telefonul nu mi-a salvat decât una şi, evident, una nereuşită 🙁
Eliza a fost mega-încântată de muzeu, sinceră să fiu, după experienţa cu grădina zoologică din ziua precedentă, mă aşteptam să se plictisească îngrozitor, însă am auzit o mulţime de “wow” şi “uite, mami, un peşte mare, uite, mami, o balenă”, aşa că recomand muzeul şi familiilor cu copii mai mici, sigur se vor amuza măcar la animale, dacă nu şi la zonele cu insecte sau diorame cu viaţa umană.
Eu am fost încântată de turul privat oferit de Orange la care am avut parte de un ghid foarte amabil care a răspuns la toate întrebările noastre şi a fost extrem de calmă şi drăguţă cu copiii, fără acea atitudine acră care pare specifică personalului muzeelor din România.
Zona mea preferată a fost cea cu fauna României unde am aflat, cu părere de rău, că vulturii au dispărut din fauna noastră şi, cu uimire, că am avut şi noi foci la Marea Neagră. Elizei i-au plăcut dioramele cu cerbi şi căprioare şi zona indiană unde l-a văzut pe Shere Khan, pe Baloo şi alte animăluţe pe care le recunoaşte după desenele animate. S-a agitat mai peste tot să atingă ecranele care ofereau informaţii despre diorame (touch screens) şi a fost cam temătoare la zona cu podea din sticlă şi la peşteră.
În poza asta puteţi vedea locul gol, cu acel cod, şi telefonul meu re-creând imaginea:
Dioramele create sunt superbe, una din preferatele mele e aceasta cu familia de cerbi:
Program muzeul Antipa:
vara: Luni – închis, Marţi-Duminică 10-20
iarna: Luni – închis, Marţi-Duminică 10-18
Tarife intrare muzeul Antipa:
adult: 20 de lei
copiii preşcolari şi şcolari până în 18 ani beneficiază de gratuitate pe durata vacanţelor şcolare (ce tare e asta, nu?)
pensionari: 10 lei (o scuză bună să trimiteţi copilul cu bunicii la muzeu 🙂 )
elevi: 5 lei
Voi aţi vizitat Antipa de când s-a redeschis? Vă tentează să-l vizitaţi şi să testaţi această nouă tehnologie?
Daaa….am fost si noi la Antipa acum o luna….chiar avem si noi un articol de scris pt blog despre asta….timp sa avem 🙂
dar, cum de ai facut poze????? v-au lasat… a fost ceva special organizat de orange? recunosc…am facut si eu vreo 5-6….am intrebat paznicul la intrare despre taxa foto, dar ne-a spus rece “nu se fac poze deloc”…bineinteles, ca toti erau cu telefoanele in mana si faceau poze :)))))
Da, a fost un tur organizat de Orange pentru bloggeri si ne-au lasat sa facem poze, am o groaza de poze dar n-avea sens sa le pun 🙂 Ma consider norocoasa ca am putut vizita muzeul in mod organizat si am ascultat si informatiile oferite de ghid.
Da, eu nu pricep rationamentul lor de a interzice pozele. Adica la ce s-au gandit, ca daca vede lumea pozele nu mai vine la muzeu? O prostie!
la Antipa am fost de cateva ori, insa inainte de a se deschide varianta moderna 😀
saptamana viitoare sper sa-mi fac timp sa-i duc pe cei mici pentru ca ei sunt mari amatori de…muzee 😀 (in orice excursie facuta cu ei, am vizitat tot ce se putea)
Abia astept sa aud parerea voastra. Si musai sa testati dinozaurii virtuali, daca reusiti 🙂
nu am orange,dar voi incerca sa gasesc o domnisoara draguta :)))
Nu trebuie sa ai Orange, ci smartphone. Aplicatia se poate descarca si de cei din alte retele (eu am vodafone, de ex).
ehehei…nu am telefon asa smeker :))))
prefer (inca) tehnologia simpla (am avut tel touchscreen si nu mai vreau – mi-a ajuns; se bloca usor imaginea si nu puteai accesa aproape nimic 🙁
Antipa e locul unde l-as duce pe S. daca l-as lua cu noi vreodata in Bucuresti. Am tot citit despre el pe diverse bloguri. Visez sa vad, odata cu el, muzeul asta- si sper ca vom reusi 🙂
[…] care au telefonul pe Orange, puteti folosi Orange Explorer ca sa vizionati imagini cu dinozauri. Laura a scris mai multe Spune_le prietenilorFacebookTwitterPinterestMai multLinkedInEmailLike […]