Scăunel recondiţionat cu tehnica şerveţelului

Aveam acasă la părinţi un scăunel din lemn lăcuit, rămas de pe vremea când era mică şi mâncam împreună cu sora mea într-o bucătărie cât o cutie de chibrituri, eu pe scăunelul meu, ea pe al ei la un alt scaun din lemn pe post de masă. Scăunelul a căzut în dizgraţie o perioadă, a suferit crunt în timpul unor renovări şi a ajuns suport de ghivece de flori în balcon, aşa că mi-am pus în cap să-mi testez mâna la tehnica şerveţelului pe el. Îmi place mult cum a ieşit şi m-am gândit să-mi împărtăşesc reuşita cu voi.

Iată cum arăta înainte – era destul de murdar şi acoperit de un strat de var.

Iată cum arată după – crăpăturile au rămas, că nu aveam ce să le fac, însă are un nou aspect.

Şezutul:

Materiale folosite: şmirghel cu granulaţie fină, grund pentru pictură, acrilic alb, lac pentru tehnica şerveţelului, lac acrilic, pensule, şerveţele cu motive florale şi de grădinărit. Am spălat mai întâi scaunul sub jet de apă (e fantastic ce presiune are apa la Iaşi, ador chestia asta!) şi l-am lăsat la uscat. Am dat cu şmirghel pentru a îndepărta urmele de var şi lac şi pentru a uniformiza suprafaţa unde era cazul. Am dat cu grund şi am lăsat la uscat. Am dat cu acrilic alb şi am lăsat la uscat. Am desprins modelele de pe şerveţel, le-am aplicat cu lacul special şi am lăsat la uscat. Am finisat cu lac acrilic. A fost o plăcere să-l recondiţionez şi cred că voi încerca şi cu scaunele mele de acasă – am două scaune din lemn în bucătărie care arată groaznic şi au o nevoie urgentă de o schimbare.

19 Replies to “Scăunel recondiţionat cu tehnica şerveţelului”

  1. superb! multa, multa munca dar rezultatul rasplateste munca. e o idee geniala

  2. arata superb..felicitari..daca ma gandesc am si eu vreo 2 scaunele de lemn..poate imi fac curaj si le aranjez si eu…multumesc pt. idee

  3. Uau, a iesit foarte frumos. Am si eu cateva bancute si scaunele din lemn ce arata tare rau, ma gandeam sa le arunc. Acum mi-ai deschis pofta sa incerc sa le reconditionez. Materialele folosite (grund, vopsea, lac) pe unde pot fi gasite ? Multumesc Laura.

    1. Laura Frunza says: Reply

      Materialele se gasesc in magazinele pentru hobby sau in cele pentru pictura. Spor la decorat!

  4. Ce dragut a iesit!

  5. arata f bine. scaunelul.felicitari!
    am folosit si noi tehnica servetelului pt a reconditiona o trotineta :D. fantastica tehnica aceasta a servetelului…cu putina rabdare putem obtine lucruri extraordinare…eu am ramas uimita de noul look al trotinetei 🙂

    spor la reconditionat scaunelele de bucatarie!!!

  6. A iesit foarte dragut scaunelul 🙂 o idee geniala 😀

  7. Arata super! Tocmai m-am initiat si eu in tehnica servetelului, si e foarte faina ideea de a o aplica pe mobila. O tin minte si, daca vreodata o voi pune in practica, iti dau de stire 🙂 Eu scaunele vechi le-am vopsit in alb si le-am pictat cu flori albastre.

  8. buna.nush ce s-a intamplat…comentariul n-a aparut… nu era important…doar te felicitam pt rezultatul obtinut si spuneam ca si noi am folosit tehnica servetelului la reconditionarea unei trotinete.

    altfel,apropo de crapaturi… acestea pot fi “pacalite” folosind chitul de lemn (poate o sa intalnesti crapaturi si la scaunele de la bucataria ta :D). se gaseste la orice magazin cu materiale de constructii (cand am luat eu acum 2-3 ani,era la punguta). dupa aplicare si uscare,peste chit se poate aplica vopsea si nu se mai observa nici urma de crapatura sau chit.daca folosesti servetele,vopseaua nu mai este necesara ;).spor la “mesterit” 🙂

    1. Laura Frunza says: Reply

      Mulţumesc pentru ideea cu chitul, o să mă interesez!

  9. Superb! Mi-ai adus aminte de bunicii mei…. Aveam si eu un scaun la ei asa. Am sa-l incerc sa vad daca il mai gasesc!

  10. Foarteeee frumos!De chit voiam sa-ti spun si eu ca acopera crapaturile,chiar ieri am vazut la Practiker chit la borcanel de plastic

  11. violeta argatu says: Reply

    Cu placere! 🙂

  12. Eu de cand am descoperit tehnica asta imi doresc nespus de mult sa reconditionez macar o piesa de mobilier. Pusesem ochii pe un dulap vechi, cu oglinda, alb, cum erau odata in casele batranesti. Intr o buna zi imi voi face curaj si ma voi apuca de el , doar ca este pe undeva pe la tara :).
    felicitari Laura pentru ceea ce ai facut, a iesit absolut superb. trebuie neaparat sa i faci pereche si o masuta intre ele … poate mai invita un copilas la masuta …

  13. Oooo…arata super! Multumesc pentru “suportul de curs” :D. Multe imbratisari!

  14. Arata minunat scaunelul, mai mare dragul sa il privesti! Ma intereseaza si pe mine aceasta tehnica, vreau sa o aplic pe lemn. Aveam si eu un scaunel mic de genul acesta, tot de cand eram eu copil, trebuie sa il caut si sa il pun la punct, pentru fetita mea e perfect.

  15. Arata tare fain! Felicitari! Eu vreau sa incerc pe o masa de la Ikea, dar nu stiu daca lacul acela acrilic are rezistenta la produsele de sters praful…

    1. Pe termen lung nu știu să-ți zic. Mai bine folosești pentru protecție un lac special pentru mobilă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.