Edit 2019: doamna Georgiana Stroe predă acum la Pas Classique Ballet.
În această vară, în afară de înot şi alte activităţi pe care Eliza le-a încercat, am reuşit, în sfârşit, s-o dau şi la balet. După îndelungi căutări în care am dat peste studiouri şi şcoli de balet care de care mai fiţoase şi cu pretenţii cât mai ridicole, am găsit via facebook un modul de balet pentru copii mai mici, organizat de Attitude Ballet Studio.
Am înscris-o pe Eliza la categoria ei de vârstă şi, după ce s-a terminat, vă pot spune că am convingerea că am făcut o alegere potrivită. Atelierul de balet a fost distractiv, profesoara de balet are har la copii, studioul este drăguţ şi nu ne e greu să ajungem acolo iar preţurile sunt potrivite şi buzunarelor noastre.
Atelierul a durat două săptămâni, a costat 150 de lei şi au fost şase şedinţe iar la final au avut o lecţie deschisă la care părinţii au putut asista. Au primit cadou câte o fustiţă şi o diplomă şi promisiunea unor lecţii la fel de frumoase dacă se vor înscrie la cursurile permanente. Eu am înscris-o pe Eliza, începe din 17 septembrie şi va merge de două ori pe săptămână.
Pentru că mi-a fost tare dragă doamna profesoară Georgiana Stroe, am rugat-o să-mi acorde un interviu pentru blog pentru a descoperi un pic din lumea ei interioară. Recunosc că nu am cunoscut multe balerine, însă o profesoară de balet care să aiba aşa o priză la copii eu nu prea am întâlnit.
1. Când v-aţi descoperit pasiunea pentru balet şi cum v-aţi decis sa vă urmati inima în aceasta meserie pe cât de frumoasă, pe atât de solicitantă pentru trup şi minte? Ce înseamnă baletul pentru dumneavoastră?
La 10 ani am fost selecţionată pt Liceul de coregrafie din Bucureşti. Locuiam într-un oraş de provincie şi sansa a făcut să fiu aleasă din zecile de copii vizionaţi. La începutul anilor ’80 existau doar doua licee cu profil coregrafic: la Bucureşti şi la Cluj. Din acel moment viaţa mea s-a schimbat şi după 9 ani de studiu am ajuns la Opera Naţională din Bucureşti. Din acel moment am simţit ce înseamnă cu adevărat să dansez şi ce multă bucurie şi emoţie îţi poate aduce evoluţia în faţa publicului. Pentru mine baletul a fost mai mult decât o meserie, a fost ceea ce mi-am dorit să fac mai presus de orice sacrificiu şi aş face-o încă o dată dacă ar fi s-o iau de la început.
2. Ne puteţi spune câteva din cele mai frumoase spectacole în care aţi jucat şi ce roluri aţi avut?
Am dansat în toate spectacolele Operei Naţionale din Bucureşti şi am avut şi roluri demi-solo şi în corpul de balet. Mi-e greu să le numesc pe toate dar fără ezitare vă pot spune că spectacolul cel mai drag sufletului meu a fost ,,Lacul lebedelor” de P.I.Ceikovski şi nu a contat că dansam lebedele mici sau linia a patra din ansamblu. Emoţia pe care o simţeam la începutul spectacolului când se deschidea cortina era unică. Din păcate în acest moment nu avem în repertoriu acest spectacol, dar vă invit la ,,Albă ca zăpada” unde interpretez un rol de cu totul altă factură, şi anume unul dintre cei 7 pitici.
3. Când aţi început să predaţi balet şi de ce?
Am început să predau balet în 2008. A fi balerin este extraordinar dar din păcate este o meserie care nu poate fi făcută foarte mult timp. Astfel facem o trecere lină de pe scenă în spatele ei, încercând să insuflăm celor mici dragostea pentru mişcare, pentru muzica clasică şi bucuria pe care le-o aduce dansul.
4. Aveţi un talent extraordinar în a lucra cu fetiţele mici, v-am observat atât cât am putut şi am remarcat cât de mult reuşiţi să comunicaţi cu ele pe limba lor, cum le transmiteţi din enegia pe care o aveţi, cum vă privesc parcă vrăjite. Cum reuşiţi să faceţi asta? Vă sunt dragi copii?
Îmi sunt foarte dragi copii şi compensez poate cu faptul că eu nu am copii în viaţa particulară. Am încercat să intru în lumea lor şi să creez poveşti pentru fiecare grup de mişcări sau dans. Cred ca asta le fascinează şi dă un sens la ceea ce învaţă. Ar fi foarte anost sa folosesc doar terminologia de balet care este în limba franceza. S-ar plictisi imediat. La vârste aşa mici eu consider că baletul se face ca o joacă şi trebuie sa fie distractiv. Aşa reuşim să învăţăm lucruri serioase în compania prinţeselor, a zânelor şi a multor altor personaje magice.
5. Ne povestiţi câte ceva despre şcoala de balet Attitude? Când s-a înfiinţat, de când predaţi aici? Ce trebuie să facem pentru ca fetiţele noastre să vă aibă profesoară?
Scoala de balet ,,Attitude” are deja un an. Cu Laura Argeşanu am fost colegă la Operă şi atunci când s-a hotărât să deschidă această şcoală, colaborarea a venit de la sine. Eu am preluat grupa mică de 3-5 ani. Vă aşteptăm la cursuri din 17 septembrie, luni şi miercuri de la 16-17. Pe site-ul şcolii găsiţi mai multe informaţii.
6. Din câte am înţeles, există şi cursuri de balet pentru adulţi. Cu ce scop le-aţi organizat? Mai poate un adult sa înveţe balet după o anumită vârstă?
Avem cursuri de balet şi pentru adulţi. Iniţial propunerile au venit de la mămicile fetiţelor care veneau la balet, apoi au apărut din ce în ce mai multe doamne şi domnisoare pasionate de această artă. Daca m-aţi fi întrebat cu un an în urmă, aş fi răspuns fără ezitare că baletul se face numai la o vârstă fragedă. Azi, văzând progresele pe care le-au facut doamnele cu care lucrez de un an, îmi dau seama că vârsta nu contează. Cu pasiune, încredere şi fără complexe totul este posibil!
mi-a placut la nebunie! 🙂
profesoara de la grupa celor mai mari este cristina mitu – prima daca cand am citit articolul nu am fost atenta la numele profesoarei si am crezut ca o descrii pe ea :))))
se pare ca toate sunt talentate si dedicate 🙂
incep din 17 septembrie,nu mai incep pe 1 octombrie?
mersi ca mi-ai spus 🙂
Da, pe 17 septembrie incep. Ai dat-o si tu pe Daria la cursurile permanente? Noi avem luni de la 16.00, asa ca poate ne vedem pe acolo, insa mai bine verifica telefonic, poate cursurile copiilor mai mari incep mai tarziu 🙂
tocmai ca m-am uitat pe linkul dat de tine si se pare ca si cei mari incep tot de pe 17
maine voi da un telefon ca sa stiu exact ce si cum
da, vrea sa mearga la balet asa ca….va merge 🙂
i-a placut mult si profesoara (are lipici la pitici), dar si cursul 🙂
la noi apare ca e de la ora 17 cursul asa ca ne vedem cand facem schimb de “trupe” :)))
Distractie placuta sa fie! 🙂 ma bucur tare ca ati gasit un loc in care v-ati acomodat atat de bine.
Multumim! Poate o sa fie locul potrivit si pentru Maria anul viitor!
Incercam si la anul. Daca nu gasim altceva mai aproape de casa, vom lua in calcul si aceasta optiune!
foarte frumos. Mi-ar placea sa existe si in Iasi asa ceva!
[…] Attitude Ballet Studio este o şcoală de dans din Bucureşti, înfiinţată în 2011, care organizează cursuri de balet pentru copii, balet pentru adulţi, dans de caracter, cursuri individuale de balet, lyrical dance şi dans contemporan. Attitude Ballet Studio crează un mediu primitor şi un spaţiu motivant unde oricine, indiferent de vârstă, este aşteptat să înveţe, să creeze şi să-şi exprime talentul prin dans. Despre studio şi despre Georgiana, minunata profesoară a Elizei, am mai scris eu aici. […]