A venit toamna, a început şcoala şi odată cu ea şi nelipsitele teme “scrieţi o compunere cu tema ce-aţi făcut în vacanţa de vară” sau “scrieţi o compunere despre bogăţiile toamnei”. Dacă despre vacanţă mai încropesc copiii câte ceva, că poate i-aţi dus măcar la mare, la munte sau la bunici, despre toamnă nu vor reuşi decât să înşire aceleaşi platitudini despre vreme, frunze, gutui amărui cu puf galben ca de pui. Ce-ar fi, însă, ca anul acesta să îţi ajuţi copilul să scrie ceva diferit? Să privească atent, să analizeze, să tragă concluzii şi apoi să scrie cea mai frumoasă compunere. Ia cartea Toamna, deschide-o şi începe, împreună cu el, o hoinăreală prin anotimpul cel mai rodnic din an.
Iată cum te poţi inspira din carte pentru a scrie o compunere deosebită despre toamnă:
Paginile 1-2
- cad frunzele, au culori diverse, oamenii au mai mult de lucru să le strângă, cu cât le strâng, cu atât ele cad. Copacii desfrunziţi arată trist.
- păsările călătoare îşi părăsesc cuiburile. Nu toate păsările pleacă în ţările calde, unele, precum ciorile, rămân pe loc pentru că găsesc de mâncare şi iarna.
- oamenii pun provizii pentru iarnă (în imagini se văd ciuperci pe un petic de pământ şi apoi un şir de ciuperci puse la uscat, pe o etajeră şi într-un bol sunt înşirate mere.
- şi animalele strâng provizii, se vede în imagine o veveriţă care culege castane şi o veveriţă care a intrat pe un geam uitat deschis şi fură nişte nuci de pe masă.
- părculeţul este gol, copiii nu se mai joacă în el – poate că e prea frig.
- încep arăturile de toamnă (în dreapta, sus, se vede un tractor care ară).
- e vânt şi frunzele zboară prin aer dar la fel şi zmeul care se va înălţa foarte sus pe o asemenea vreme (aproape pe fiecare pagină e cineva cu un zmeu diferit).
- oamenii sunt îmbrăcaţi cu pantaloni lungi, pulovere, jachete şi au căciuliţe.
- oamenii îşi decorează casele cu crenguţe de măceşe, cu frunze uscate sau cu dovleci.
Paginile 3-4
- fermierii culeg şi vând recoltele – tarabele sunt pline de nuci, dovleci, pere şi alte fructe şi legume de toamnă.
- în unele ţări începe sezonul de vânătoare.
- toamna, crizantemele şi ochiul boului încântă privirile cu multitudinea de culori (pe taraba fermierilor e o vază cu flori colorate).
- şoferii se pregătesc de iarnă schimbând anvelopele maşinilor.
Paginile 5-6
- În gară e mare aglomeraţie deoarece mulţi elevi şi studenţi vin şi pleacă cu trenurile. De asemenea sunt mulţi oameni care pleacă la ţară pentru a ajuta la culesul viei sau al dovlecilor (sus, în dreapta se văd doi oameni care culeg dovleci). Unii oameni sunt bucuroşi să se reîntâlnească după vacanţă.
- În oraş au loc multe activităţi legate de toamnă: Balul strugurilor, Parada lampioanelor, Festivalul dovlecilor.
Paginile 7-8
- Grădiniţa se pregăteşte de deschidere, este decorată cu ghirlande de frunze, cu baloane şi cu dovleci sculptaţi.
- Oamenii fac curăţenia de toamnă în case (se vede cineva scuturând, cineva decorând, cineva dând cu aspiratorul, cineva mutând o plantă).
- Încep şi activităţi extracuriculare – baletul sau expoziţia ştiinţifică.
- Există o mulţime de soiuri de dovleci, care de care mai coloraţi şi mai mari (dreapta jos).
Paginile 9-10
- Oamenii cheamă hornarul să le cureţe hornurile pentru ca sobele să poată fi utilizate când este frig.
- La tarabele din piaţa centrală se vând băuturi specifice toamnei – must şi vin.
- La festivaluri este muzică şi oamenii stau la mese din lemn şi mănâncă covrigi, cârnaţi sau beau bere.
Paginile 11-12
- În centrele comerciale e mare aglomeraţie, oamenii cumpără haine noi, încălţăminte de toamnă, decoraţiuni, umbrele, rechizite pentru şcoală sau costume pentru Halloween.
Paginile 13-14
- Deşi serile sunt răcoroase, oamenilor le place să stea afară la diverse festivaluri. Castanele coapte îi încălzesc pe friguroşi.
- Pe cer se văd din ce în ce mai puţine stele, iar din hornuri iese deja fum.
Desigur că abordarea şi exprimarea pot fi adaptate pentru fiecare copil în parte, însă orice elev, de la unul de clasa a doua, până la unul de clasa a opta, poate realiza o compunere bogată pornind de la paginile acestei cărţi, îşi poate dezvolta vocabularul şi îşi pune la treabă imaginaţia.
Pe acelaşi tipar puteţi inventa şi poveşti pentru copiii mai mici, poveşti care să fie diferite în fiecare seară. Astfel veţi putea înzestra fiecare personaj cu un destin nou în fiecare zi.
Cartea, dacă nu ştiţi deja colecţia, este format A3, cu pagini cartonate integral.
Acest articol este ultimul din seria Hoinăreala pe bloguri şi site-uri, serie din care mai puteţi citi:
Descoperă lumea din jur hoinărind prin anotimpuri – Itsy Bitsy.ro
Jocuri pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor – Activităţi Copii.ro
Recomandările psihologului pentru petrecerea unui timp de calitate cu copiii – Utilecopii.ro
Ce draguta esti ca ne dai idei!
Multumesc, mie cu siguranta imi vor folosi.
Compunerea despre zilele insorite de vacanta deja am facut-o, urmeaza aceasta despre toamna.
Felicitari pentru articol Laura! Intradevar, cartile din seria “Hoinari prin anotimpuri” sunt o sursa nesecata de inspiratie atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici. A aparut insa o mica eroare, cartea are format A3, nu A5.
Ai dreptate, mereu ma incurc cu A5 si A3, parca am senzatia ca A5 ar trebui sa fie mai mare decat A3. Multumesc mult ca mi-ai atras atentia!
Ce draguţ! multumim!
Laura vroiam să te întreb dc şti prin zona Iaşi vreo fabrică de îmbrăcăminte ce să facă şi haine pentru copii de la 1an :)?
Ana, ce fel de imbracaminte, pe comanda?
nu pe comanda. de linie, ştiu că în zonă sunt fabrici de îmbrăcăminte cu magazin la poarte şi mă găndeam poate ştii una care are şi haine ptr copii. Voi fi prin trecere şi poate ieşim mai ieftin 🙂
Stiu sigur ca in Iasi este una dar n-as sti sa-ti spun unde si cum, insa e o idee buna sa ma interesez pentru viitor 🙂
dacă aflu între timp te anunt! 🙂
Multumim pentru fotografii.:)
Chiar azi am dat peste carti pe activitaticopii.ro si am observat “bogatia” de idei prezentate.
Nu am inteles insa daca exista si “instructiuni” (sugestii) in carte sau sint doar imaginile si parintele trebuie sa isi puna imaginatia la incercare.
Sunt si cateva instructiuni pe coperta spate 🙂
Am comandat si am si primit seria, e chiar foarte faina si la fix pentru partea conversationala (eu o voi folosi pentru engleza).
E de apreciat cum ai povestit tu frumos imaginile, cred ca sint utile citorva parinti, ar trebui sa puna un piculet cu textul tau in carte. 🙂
sa puna un pliculet am vrut sa scriu, am recitit si m-am amuzat 😀
Multumesc de recomandare, am comandat si eu toate anotimpurile pe elefant.ro, cu 27 lei/buc, fiindca am si card de fidelitate
ai scris mult si bine
asta sunt compuneri?asa micic adika scurte
daca va postez o compunere de a mea dar nu cu tomna ca momentam nu am pe calculator.nu ma incerd doar ca sunt mici depinde de ce varsa are copilul care ke-a creat.ele asa sunt frumoase
Adina, eu cred ca nu ai priceput ideea. Alea sunt idei principale – de la ele se porneste si se scrie o compunere. Doar nu era sa dau mura in gura pentru toti cei care in loc sa-si puna mintea la contributie, intra si cauta compuneri pe net.
[…] pentru că ştiţi deja seria Hoinari prin anotimpuri din postările mele anterioare (aici şi aici) – este vorba de ce-a de-a patra şi ultima din serie, […]
[…] urma trecem la cartea recomandata de Laura Frunza si il cautam pe papagalul Piri (pe numele lui adevarat, Riri). Apoi […]