Unul din materialele mele de bază pentru a o învăţa pe Eliza cât e ceasul este cartea Oare cât să fie ceasul? de la editura Gama şi asta pentru că, în afară de o poezie drăguţă despre momentele diferite ale zilei, are şi un ceas încorporat, cu ace din carton care pot fi învârtite pentru a-i arăta copilului cât e ceasul în fiecare strofă. Ceasul este fixat pe ultima copertă şi fiecare pagină e decupată astfel încât acesta să fie vizibil pe tot parcursul lecturii.
Cartea este cartonată integral (şi paginile, cartonate şi laminate) şi are, pe fiecare pagină câte o strofă din patru versuri despre activităţile ursuleţului Mor-Mor – ele exemplifică noţiuni ca “oră fixă”, “şi un sfert”, “şi jumătate”, “fără un sfert”, “şi douăzeci”. Deocamdată eu o învăţ pe Eliza să citească unde e acul mic şi să spună ce oră e. O iau treptat, nu cred că e cazul să insist pe fracţii încă, ci prefer să o învăţ alte noţiuni legate de timp: dimineaţa, prânz, seară, noapte/mic dejun, prânz, cină/răsărit, apus – unele din ele exemplificate şi în această carte etc. Pe oră avem noi timp să lucrăm când va fi pregătită. Recomand această carte pentru o vârstă timpurie, gen 3-4 ani.
Mai departe, pentru 5-8 ani, este perfect setul de cărţi “Ceasul” care conţine atât cartonaşe de învăţare a ceasului (cel cu ace şi cel digital), cât şi jocuri de fixare a noţiunilor învăţate.
Găsiţi cărţile pe site-ul editurii Gama, precum şi în marile librării virtuale sau fizice.
Este foarte frumoasa cartea sigur copii o vor indragi.
La noi ceasul indica ora “tarziu” mereu. “Ia uite tu la ceas…vezi? … e tarziu” si trebuie sa ajungem la cresa, la nani…etc
Suntem destul de mici ca sa invatam ceasul dar, daca tot avem niste jocuri le folosim in alte scopuri.
Am un puzzle incastru cu ceasul pe care il folosim sa numaram si un joc de la d-toys pe care il folosim sa invatam culorile ( inchis/deschis )
M-am tot gandit si eu ca ar fi cazul sa incepem cu lectiile despre ceas, dar tot altceva am gasit de facut. Parca tot mai bine i-ar sta sotului meu sa faca asta. ca el iubeste cifrele. si si stie cum sa explice in asa fel incat sa pricepi 🙂 El face mai mult matematica cu Gabriel
Vad ca are doar 12 pagini cartea . mi se pare pretul prea mare.
Dar cartile de joc mi-ar surade 🙂
La recomandarea Laurei am cumparat si eu cartea cu ceasul (cartile de joc le cumparasem mai inainte 😛 dar inca nu le-am pus in circulatie 🙂 ). Si mie mi s-a parut scumpa, insa pot sa spun ca merita banii :)- citind postarea Laurei, m-am hotarat s-o iau deoarece pe Ioan il tot incearca talentul vis-a-vis de ceas, iar eu am cam obosit sa-i traduc :P. pt ca pare interesat, am pornit si noi la drum si speram sa ajungem unde trebuie. Sa stii ca e o investitie buna- de ea se bucura si Ana- paginile sunt destul de rezistente, iar ceasul a facut fata cu brio miscarilor bruste suferite :D.
pot incadra cartea la categoria “carti de la care nu ma asteptam la prea mult, dar de care Ioan nu se mai dezlipeste”. Domnul Mor Mor i-a cucerit din prima pe Ioan si Ana, si isi face treaba ca la carte :)- cu ajutorul lui, si al ceasului de pe ult pag, Ioan si-a fixat foarte foarte bine ideea de “ora fixa, jumatate de ora; limba mica indica ora,limba mare indica minutele ,potrivirea ceasului la ore fixe si la jumatati de ora, etc”,mai mult chiar, a inecput sa faca si gimnastica si sa se spele pe dinti fara sa i se atraga atentia :), bineinteles,nu inainte de a-si potrivi ceasul din carticica.
Sincer, chiar nu ma asteptam la atat de mult, mai ales dupa ce am primit-o :), insa m-am inselat. Cu siguranta, cartea va intra in istorie si va fi cea cu ajutorul careia Ioan a invatat sa “citeasca” ceasul ;).
Multumesc Laura pt prezentare!!!
Ce feedback frumos, mulţumesc, Violeta, mă bucur să ştiu că ceea ce recomand eu uneori chiar ajută.