Eu nu am flori în ghivece în casă. Am încercat de nenumărate ori să plantez, să cumpăr, să îngrijesc diverse flori dar de fiecare dată (fără excepţie) se ofileau. Nu ştiu dacă problema e cu lipsa de soare, de oxigen, de îngrijire adecvată sau pur şi simplu sunt eu total nepricepută în a le cultiva, însă grădinăritul de apartament a rămas, de fiecare dată un mister pentru mine. Culmea e că simt nevoia să am ceva verde în casă, aşa că mai fac o nouă încercare, de data asta cu muşcate. Am fost câteva zile la mătuşa mea la ţară şi ea are multe ghivece cu muşcate, care de care mai variate, şi m-am îndrăgostit de ele. Am văzut cu câtă pasiune le îngrijeşte şi m-am gândit că poate fi relaxant să îmi aloc seara câteva minute să le ud, să le curăţ de frunzele uscate sau să le privesc pur şi simplu. I-am cerut câţiva butaşi de muşcate, mai ales din soiurile mai speciale de care nu mai văzusem în altă parte însă n-am ajuns cu ele la Bucureşti, am avut foarte multe bagaje şi niciun ajutor, aşa că am lăsat butaşii la mama să mi-i planteze şi să mi-i trimită ulterior.
De data asta însă am de gând să mă documentez bine şi mi-am amintit că am pe undeva pe acasă o carte despre muşcate. Am scotocit bine prin biblioteca în curs de amenajare, având emoţii că poate nu mai e acolo sau poate m-am înşelat, însă de sub trei cărţi de parenting şi una cu activităţi pentru copii s-a ivit coperta roşie a cărţii Muşcatele, diversitate şi eleganţă de la editura Casa. Cartea este o enciclopedie a muşcatelor, sunt prezentate toate soiurile de muşcate, cu moduri de îngrijire, dăunători, îngrăşăminte, recipiente pentru plantat, sfaturi pentru grădinari amatori precum şi pentru cei care vor să cultive muşcate pentru vânzare şi multe, multe poze superbe cu muşcate în faţa cărora mă pierd şi visez jardiniere întregi de muşcate la balconul meu (imposibilă treabă din cauza poluării, oricum). Eu m-am îndrăgostit de muşcatele curgătoare tiroleze şi din acelea aş vrea să îmi pun în ghivece suspendate în sufragerie, în zona în care era înainte balconul.
Voi aveţi muşcate în casă? Ce soiuri, ce culori? Şi cine îmi da şi mie butaşi? 😀
P.S. Azi e ultima zi în care mai aveţi reducere la cărţile editurii Casa în funcţie de câte grade sunt afară 🙂
Daaaa, muscatele sunt florile mele preferate. De departe sunt cele mai rezistente si stau inflorite mare parte din an. Eu le-am plantat in ghivece, afara in curte, am si suspendate, care se lasa in jos, sunt superbe, am si drepte, cu frunza cirliontata, mai multe soiuri si culori. Sunt minunate, muscatele. Nepretentioase, au nevoie de soare, nu foarte multa apa. Ai grija sa nu le uzi tot timpul caci atunci le putrezeste radacina. Eu, avindu-le afara, si aici in LA fiind vara foarte cald peste 30 de grade zilnic, le ud, cam la 3 zile, asa. Trebuie sa le cureti frunzele uscate si cind se ofileste buchetul floral, practic se va rupe cu usurinta. Si da, te relaxeaza mult acest proces.:) Eu iubesc gradinaritul si am in plan sa merg la un curs de gradinarit. Trandafirii mai sunt rezistenti si frumosi. Am pus in ghiveci o specie pitica cu flori mici, roz, o minune. Spor la gradinarit!
Mama are multe ghivece cu flori printre care si muscate. Avem inafara balconului jardiniere cu muscate, de la curgatoare pana la cele care stau drepte. Rosii, roz, albe, duble, simple…o teroare :)) in fiecare primavara reactualizam stocul, cele decedate peste iarna sunt inlocuite si tot asa. E placut sa le ai, desi nu m-as incumeta sa am grija de ele cum are mama.