Cum învaţă Eliza literele

Avem mai multe materiale cu ajutorul cărora Eliza învaţă şi reproduce literele chiar dacă nu le asociază încă, pe toate, cu sunetele de rigoare. Dacă îi dau un cuvânt nu îl poate scrie singură (în afară de numele ei, de cuvinte simple ca mami sau tati) decât dacă i-l spun pe litere, prin urmare nu identifică sunetele individuale dintr-un cuvânt. Nici nu mă grăbesc s-o învăţ prea multe, mie încă mi se pare devreme, dar ea a început să insiste pe scris şi pe citit, aşa că o las în ritmul ei. Pentru a exersa literele şi scrisul avem mai multe materiale, dintre care cel mai de ajutor ne sunt literele din lemn comandate de pe site-ul Omfal – am o pungă şi încă jumătate aşa că sunt destule pentru a scrie mai multe cuvinte fără să ne fie teamă că rămânem fără A sau I. Când vrea să scrie ceva, mai întâi răstoarnă literele, formează cuvântul şi apoi îl copiază pe hârtie. Aşa a făcut când i-a scris lui Moş Crăciun.

IMG_0486 (Large)

Mai avem o cărticică foarte deosebită pe care mie mi-a adus-o prietena mea, Natalia, din Republica Moldova. Conţine toate literele (inclusiv cele cu diacritice) în 7 teancuri diferite, precum şi imagini reprezentative. La început, Eliza identifica literele vizual, după ilustraţie, aşa că această carte ne-a fost de un real folos.

DSCN7864 (Large)

DSCN7865 (Large)

În afară de acestea, mai avem multe cărţi tip abecedar, de conturat literele cu o cariocă “scrie şi şterge” şi mai nou citeşte siglele magazinelor sau ale firmelor pe lângă care trecem 🙂 Voi ce materiale aţi folosit/folosiţi pentru învăţarea literelor mari de tipar?

21 Replies to “Cum învaţă Eliza literele”

  1. Ce frumoasa este carticica Magia Literelor! Este facuta de prietena ta, sau este cumparata? Oare nu se gaseste si la noi?
    Eu i-am facut fetitei mele o omida alfabet pe care am pus-o pe perete: http://www.stilulmeudeviata.ro/2013/09/omiduta-alfabet-colectie.html Le repetam in fiecare seara (omiduta este chiar langa pat). Am vazut undeva (cred ca pe micatelierdecreatie) o idee tare frumoasa cu lumina stinsa si cu o lanterna. Ma gandesc sa o pun si eu in practica…

    1. Cartea este cumparata dintr-o librarie din Republica Moldova 🙂

      1. Exista si in librarii la noi. Si de matematica cu principalele combinatii de numere si cifre si operatiile de baza.Dar nu cu 7 segmente, ci mai putine. Mi-au atras atentia pentru ca erau expuse chiar langa casa de marcat.Dar nu mai stiu editura.Am vrut sa gasesc ceva interesant pentru fiica-mea, insa din pacate se adreseaza mai degraba varstei prescolare sau doar copiilor de clasa I.Aaaa….parca costau sub 10 lei, cele de matematica. Si mai observasem si una asemanatoare cu cea expusa aici, pentru invatarea literelor si cuvintelor (mai mica), insa era in jur de 16 lei(parca!).Oricum, nu ajungea la 20 lei. Sigur trebuie sa fie si in Bucuresti.

    2. Se poate comanda de pe site-ul asta http://www.bestseller.md/magia-literelor-notograf-prim.html si costa 20 de lei cu tot cu transport cu posta, doar ca trebuie sa platesti cu cardul.

  2. Imi place foarte mult carticica Magia cuvinelor, cum am putea-o achizitiona si noi?

    Bea a invatat literele mari de tipar prin joaca, de timpuriu (poate prea devreme), prin jocurile pe care le-am creat special pt ea dar si cu ajutorul literelor de la scrable..

    1. Nu stiu, Melitta, doar sa ti-o aduca cineva din Republica Moldova, acolo se gaseste in librarii.

      1. Am gasit cartea aici: http://www.bestseller.md/magia-literelor-notograf-prim.html, costa 16.67lei si livreaza in romania prin posta cu plata prin banca

        1. Multumim! Sigur multe mame se vor bucura sa vada ca se poate comanda si in Romania.

  3. Imi place tare mult cartea cu litere din Republica Moldova. Avem ceva asemanator dar numai pe trei litere, si in limba engleza, inca nu am folosit-o. Noi folosim sistemul montessori prezentat de Camelia si un pic de sight reading. Eliza e foarte priceputa, sunt impresionata!

    1. Da, poate pentru ca ii place mult si pentru ca solicitarea a venit din partea ei asta-vara. Eu nu m-as fi grabit asa cu literele dar ea a vrut, asa ca m-am conformat 🙂

  4. Foarte frumoasa carticica Magia cuvintelor, ne-ar place si noua 🙂
    Ana a invatat literele de pe un laptop de copii, le stie cat de cat dar este foarte doritoare sa citeasca asa ca am inceptut de curand sa invatam A mare si a mic. Am facut colaje cu diferite cuvinte care incep cu A si i-a placut foarte mult. Uite aici ce am facut noi la A: http://lumeanoastracolorata.blogspot.ro/2013/10/invatam-alfabetul-mare-si-mic.html

    Am facut si B dar nu am apucat sa postez pe blog iar acum suntem la C.

    1. Multumim frumos pentru link!

  5. Ce frumoasa e cartea din Republica Moldova..n-am mai vazut ….superb!!
    Fetita mea a invatat asa, din zbor as zice..Am cumparat de la Editura Gama Carti de joc educative Alfabetul..si am avut surpriza sa constat ca ea stie toate literele…dar sunt diverse modalitati de a te juca cu aceste carti, noi inventam alte variante…vad ca-i place mult.

  6. violeta.argatu says: Reply

    Wow! de cata onoare ne bucuram! multumim fff mult (din nou) :). Noi am invatat literele jucandu-ne: am factu litere din pufuleti, din aluat, etc. baza cred ca a fost o tabla de scris care avea pe-o parte alfabetul. Cand era mai micut, ne jucam de-a scoala, de-a gradinita …ii era drag sa faca pe elevul :). Nici nu stiu cand le-a invatat…practic m-am “trezit” cu el citind cuvinte pe garduri, scriind. imi aduc aminte ca acum 2 ani, in preajma sarbatorilor de iarna, eram in Bucuresti in fata unei curti. Pe poarta scria “ceva”. Ioan incepe si citeste: M . . E.” si apoi rosteste cuvantul :D. am ramaaaaaaaaaaaaas…. :D. asa ca…ai grija 😛

    si eu l-am tinut pe Ioan in loc multa vreme cu cititul, sa stii. am zis ca e prea devreme.
    De cand am primit carticica de la tine insa, si-a luat zborul :). A reusit sa priceapa care-i faza cu vocalele, consoanele, le recunoaste fff bine acum si……….. a citit deja 3 carti: Bambi-prima carte citita- intr-o saptamana- o pagina pe zi :), Cei trei purcelusi si TT. Pe TT l-a citit in cateva minute. Nu insist nici acum cu cititul, dar dupa ce-i citesc eu seara, ne citeste si el :). Mult spor va dorim si…va multumim!! 🙂

  7. Fetita mea invata alfabetul din cartea Albinuta, abecedar pentru prescolari, de Grigore Vieru, tot cumparata de la Chisinau. Contine multe ilustatii, poezii, ghicitori, cantecele pentru litere si numere.

  8. Hmmm, eu mi-am notat deja experientele in directia cititului, scriind cateva articole in acest sens.Ceea ce este important din punctul meu de vedere este expunerea constanta a copilului la stimuli si exercitii, pe durate scurte, fie si cateva secunde sau minute. Asa, ca mici pastile de cunoastere. In nici un caz repetand experienta de la scoala, gradi…adica stat fata in fata la o masa si reeditand atmosfera din clasa obisnuita. Exista riscul pentru copil ca sa se plictiseasca repede. Daca exista motivatie interioara, restul vine de la sine. Iar daca observa ca poate comunica o parte din trairile si ideile ei, prin mesaje scurte …atunci e si mai incantata fetita. Fiica-mea mai scria cu litere de tipar ” scrisori” evident, cu stersaturi, incomplete, cu greseli, litere lipsa, etc pe care le punea in plic si le lasa in posta unei vecine, cu a carei fetita era si este prietena. Amandoua fetitele au practicat asta vreme de 2 ani. Ba, ma batea si la cap sa ii pun timbru scrisorii, ca sa fie cat mai autentica. Era un exercitiu util de scriere si comunicare. Asa scalambat si cu litere lipsa….

  9. Un site dupa care noi ne mai ghidam si pe care il indragim foarte tare este acesta http://www.micatelierdecreatie.ro/ De asemenea aici gasiti multe materiale pentru metoda Montessiori. In al doilea rand d-na Camelia face si recomandari pentru carti si alte jocuri utile.

  10. De vreo 3 zile ma chinui sa fac o comanda pt cartea Magia Literelor si nu reusesc pentru ca sistemul lor de plata este ” momentan indisponibil”. Oare exista alt mod de a achiziona cartile astea?

    1. Of, nu stiu, Andreea, poate doar sa incerci sa gasesti pe cineva care merge acolo si ti-o poate aduce.

  11. Daca as avea drum pe acolo da..as putea…..dar vreo librarie de la noi n-ar putea sa le aduca? Sigur ar fi mai doritori…poate daca le-ar sugera careva…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.