Provocarea Biblioteca bloggerului român

Bine v-am regăsit! Pentru că mă aşteaptă un an greu, plin de provocări, de lucruri care aşteaptă să fie rezolvate dar şi de multe lucruri frumoase care abia aşteaptă să mi se întâmple, intru şi pe blog direct în pâine cu o campanie foarte frumoasă la care m-a invitat Cristian China Birta, şi anume Biblioteca bloggerului român. Văzusem articolul lui şi era parţial indecisă dacă să particip sau nu, mai ales că timpul meu extrem de limitat e împărţit între Eliza, traducerea dificilă a unei cărţi “spirituale”, organizarea unui eveniment complicat la serviciu şi multe altele pe care le mai am de făcut şi cu care nu vă plictisesc, dar când mi-a scris Chinezu m-am hotărât să fac şi eu un efort să centralizez oarecum lecturile de anul trecut.

În primul rând vreau să vă spun că nu am cum să vă dau lista cu toate cărţile citite în 2013 pentru simplul motiv că sunt sute. Nu le-am notat nicăieri (cel mult am mai scris câte un articol pe blog despre unele dintre ele) şi nici nu mi-a trecut prin cap să fac asta. Sunt cărţile pentru copii pe care eu le citesc cu zecile, sunt cărţile pe care le traduc (unele înfiorător de proaste şi plictisitoare, dar le traduc, aşa că n-am de ales), sunt cărţile de parenting (cred că în 2013 au fost cele mai multe), cărţile de psihologie, cărţile de la premiul Augustin Frăţilă şi cărţile de bucate pe care le citesc ca pe literatură cap-coadă. Ca să ţin o socoteală pe 2014 mi-am făcut cont pe Goodreads deşi sunt sigură că nu voi reuşi să-l ţin actualizat nici pe acela 😀

Un top 10 ar arăta, cred, aşa (nu sunt convinsă nici la ora asta că e 100% corect):

1. Crescându-l pe Cain de Michael Thompson – pentru mine a fost mind blowing, mi-a schimbat total perspectiva asupra părţii masculine a planetei.
2. O femeie la doctor de Ray Klumm – m-a impresionat descrierea detaliată a evoluţiei cancerului, o boală despre care voiam să aflu mai multe dar din perspectivă umană, nu clinică.
3. Eroul cu o mie de chipuri de Joseph Campbell, pentru perspectiva exhaustivă şi comparativă asupra miturilor de pe toată planeta, din toate timpurile.
4. Kitchen Confidential de Anthony Bourdain pentru că îmi place de bucătar şi atât 😀 O carte super faină cu textul nejustified, trebuie să zic asta, altfel mor 😀
5. Momo de Michael Ende – recitită şi înţeleasă de o mie de ori mai bine. Cea mai bună falsă carte de parenting pe care aţi putea s-o citiţi vreodată.
6. Uibesc de Iv cel Naiv. Pentru că uitasem că îmi place şi poezia.
7. Ali şi Nino de Kurban Said. O carte frumoasă despre un Romeo şi o Julietă care ajung să fie împreună în ciuda faptului că unul e musulman şi unul creştin. O carte care arată că veşnicul conflict dintre musulmani şi creştini nu e mereu sângeros şi urât.
8. Lapte negru de Elif Shafak. Jurnalul un pic ţicnit al unei scriitoare care trece prin depresie pre şi post-natală.
9. O sută de nume de Cecelia Ahern. Pentru că e singura scriitoare ale cărei cărţi nu-mi vine să le deschid când citesc descrierea de pe spate şi pe care nu le mai las din mână după ce le încep.
10. Dulciuri de poveste de Olivia Steer. Pentru că, deşi nu sunt de acord cu dieta vegană, mi-a plăcut mult conceptul şi realizarea cărţii. E o carte de poveşti pentru copii care promovează alimentaţia sănătoasă şi, în plus, are ilustraţii de Mădălina Andronic.

Invitaţia la campania Biblioteca bloggerului român e deschisă tuturor bloggerilor. Nu câştigaţi nimic din asta material, dar dacă măcar o singură persoană citeşte una dintre cărţile recomandate de voi, eu zic că aveţi un câştig spiritual mult mai important.

6 Replies to “Provocarea Biblioteca bloggerului român”

  1. felicitari! si eu am acceptat provocarea inedita! Asa arata topul meu si eram gata sa nu am 10 carti 😀 ! http://omulvaly.wordpress.com/2014/01/13/nici-macar-o-carte-pe-luna/

  2. că tot ți-a plăcut Elif Shafak, încearcă și cele 40 legi. Îți va plăcea mult, garantez eu!

  3. Kitchen Confidential e …pur si simplu un fel de “Vegeta” din sarcasm, autoironie ,curaj, demnitate, profesionalism si un amestec de umor spumos, de la umorul “de strada ” la cel de alcov si apoi la cel “de salon” si pe alocuri, pe cuvant daca nu seamana cu desenul acela animat “Hotel Transilvania”. Jos palaria!

  4. Salut,
    Cum adica “cea mai buna falsa carte de parenting” ? Nu inteleg.

    Marius.

    1. Marius, esti parinte? Uite, citeste aici mai multe despre carte: http://blogonovela1.blogspot.co.uk/2014/01/copiii-va-spun-curat-va-este-timpul.html?spref=fb
      E o carte care te invata sa-ti faci mai mult timp pentru copilul tau. Cred ca nicio carte de psihologie parentala nu ar avea acelasi impact ca acest roman.

      1. sunt parinte.
        am citit si m-am lamurit. multumesc frumos.

        Marius

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.