Tradiții din România – Parada Junilor Brașovului

Categoria Tradiții există de mai multă vreme pe blogul meu dar am postat mai rar în ea. Sper ca anul ăsta să postez mai des și asta deoarece aș vrea să încep o campanie de promovare a tradițiilor, obiceiurilor și locurilor frumoase din România. Sper sa vizitez cât mai multe zone, iar dacă nu, sper să am autori invitaţi care să vă povestească despre tradiţiile şi zonele lor specifice.

Mi-ar face plăcere să vă alăturaţi iniţiativei mele şi să promovaţi şi voi pe blogul vostru tradiţiile româneşti, să le faceţi cunoscute copiilor voştri şi să nu le lăsaţi să moară. Sper să le cumpăraţi copiilor voştri măcar câte o ie românească, să aveţi măcar un ou încondeiat sau o cusătură frumoasă în casă şi să faceţi toate eforturile posibile ca ceea ce e autentic românesc să nu piară, ci să fie dus mai departe de copiii noştri, chiar dacă în altă formă, mai modernă.

Întâmplător week-endul acesta am ajuns la Braşov. Am fost aproape în trecere, nu am stat nici 24 de ore, dar au fost câteva ore extraordinare, în care m-am reîncărcat de energie mai mult decât am făcut-o în concediul de două săptămâni petrecut la Iaşi. Nu ştiam ce se petrece zilele astea la Braşov şi am aflat abia când am ajuns, din discuţiile unor cunoscuţi.

Vorbeau despre trecerea “junilor” şi despre faptul că va fi blocat traficul. Am tăcut politicoasă de vreo câteva ori până n-am mai răbdat şi am întrebat ce-s junii ăştia. Mi-au explicat că e o paradă a bărbaţilor din oraş, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Am aflat mai multe dintr-un pliant pe care l-am primit pe stradă şi din care voi spicui câteva informaţii.

“Unici în ţară, Junii Braşovului îşi au rădăcinile în istoria îndepărtată, dar existenţa lor este strâns legată de lupta pentru independenţă a românilor. Cele şapte grupuri de juni au ca element comun simbolul naţional – tricolorul, iar personalităţile pe care le venerează şi care se regăsesc pe steagul fiecărei grupări reprezintă simboluri ale neamului românesc.

Sărbătorile Junilor încep de Buna Vestire, prin ieşirea cu surla şi continuă în duminicile de după Paşti, când cetele de feciori scot fetele la joc. Punctul culminant al festivităţilor are loc în Duminica Tomii, când se desfăşoară cel mai important ceremonial. În această zi, la o săptămână după Paşti, Junii îşi îmbracă tradiţionalele costume pe care le arată lumii în adevărata lor splendoare, îşi împodobesc caii şi coboară călare în Piaţa Unirii (Prundului), în faţa Bisericii Sfântul Nicolae, unde sunt aşteptaţi de mulţime.

După ce înconjoară statuia eroului necunoscut şi li se sfinţesc steagurile, junii se încolonează după o ordine bine stabilită: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanţii, Braşovechenii, Roşiorii şi Albiorii.

Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, care este încadrat de doi armaşi. Nu numai ordinea este respectată cu rigurozitate, dar şi traseul: din Piaţa Unirii se coboară pe străzile George Bariţiu şi Mureşenilor până pe Bulevardul Eroilor, unde, în faţa Primăriei, Junii sunt aşteptaţi de oficialităţi, în frunte cu Primarul oraşului.

Ei merg apoi pe strada Republicii, pe Nicolare Bălcescu, trec pe sub Poarta Schei şi urcă la Pietrele lui Solomon, “între Chetri”, unde are loc o petrecere câmpenească. Ritualul străvechi al Junilor continuă la Pietrele lui Solomon, într-un cadru natural superb – o poiană înconjurată de cinci stânci imense şi o grotă atribuită Regelui Solomon. Petrecerea începe prin ieşirea la horă şi aruncarea buzduganului.”

Din ce am înţeles, nu oricine poate face parte din grupările Junilor, poziţia transmiţându-se doar din tată în fiu. În plus, fetele nu au voie în grup dar am simţit o satisfacţie enormă când, la final, după ce au trecut aproape toate grupările şi au fost doar bărbaţi şi băieţi de diverse vârste (fie singuri pe cai, fie în braţele taţilor), am văzut şi un tată cu fetiţa lui.

L-aş fi îmbrăţişat pe omul acela că a îndrăznit să încalce puţin tradiţia şi să-şi ia fata pe cal. Felicitări, tăticule, cu siguranţa, vei creşte o fată minunată! Ştiu că există şi o grupare informală, numită Juniţele, dar ele nu au niciun rol ritualic, au costumele lor tradiţionale, dar sunt prezente în activitatea Junilor doar a doua zi de Paşti când Junii merg la stropit şi când sunt scoase la joc.

Parada este minunată, mai ales că e însoţită şi de fanfară, iar mie îmi tresaltă inima şi îmi dau lacrimile instantaneu când aud sunet de fanfară. Nu ştiu de ce, poate o fi ceva legat de copilăria mea, ceva ce nu-mi amintesc. Cert e că atunci când aud fanfara, simt aşa un dor neostoit şi-mi vine să plâng. Iar atunci când te nimereşti, în toiul paradei, fix lângă fanfară şi începe să-ţi cânte o moldovenească, parcă simţi şi mai tare dorul ăla.

La final, am privit şi ascultat şi străjerii din Turnul cu ceas:

Braşovul în Duminica Tomii era minunat, plin de flori, de lume, de tarabe cu ii şi ceramică smălţuită (kitschurile erau extrem de puţine, semn că totuşi cineva a încercat să păstreze aspectul tradiţional al sărbătorii). Mi-a rămas gândul la nişte ii minunate pentru mine, la un brâu cusut cu mărgele şi la un batic cu franjuri.

N-am plecat acasă decât cu un batic roşu cu flori, ceva mai mic (iniţial îl luasem pentru Eliza dar l-am păstrat eu) şi un săculeţ cusut cu fir pentru Eliza. Mă tenta o covată mare de frământat, dar nu prea aveam cum s-o car cu mine pe tren. În schimb, piaţa de flori m-a ispitit cu oferta generoasă şi preţurile scăzute, şi am luat trei muşcate pe care le voi atârna în balcon.

De reţinut dacă vreţi să mergeţi la paradă

  • are loc în prima duminică de după Paşti, indiferent în ce zi cade Paştele, în Duminica Tomii
  • pentru cei din Bucureşti – pentru o variantă ieftină de călătorie, aveţi trenurile private Regiotrans, unde biletul costă aprox 25 de lei de adult şi 12,5 de copil. La Regiotrans nu se dau bilete cu locuri, însă mergând din capăt în capăt, nu veţi avea probleme să prindeţi loc. Atât gara Bucureşti cât şi gara Braşov au case de bilete Regiotrans, în staţiuni se cumpără bilet direct din tren (în Bucureşti casa de bilete e lângă bagaje, în Braşov, e imediat cum intraţi pe stânga).
  • dacă mergeţi cu copiii, nu staţi foarte în faţă. Caii junilor nu sunt obişnuiţi cu caldarâmul şi cu mulţimea şi sunt greu de stăpânit. Ieri a avut loc şi un incident la paradă, un cal a intrat în mulţime şi cred că cineva a fost rănit uşor (sper că uşor, nu ştiu prea multe detalii, n-a venit ambulanţa, oricum, s-a dărâmat unul din gardurile jandarmeriei şi în busculadă au căzut câţiva oameni)

Cam atât despre Juni, aveţi vreo recomandare despre următorul eveniment cu specific tradiţional la care să merg? Un festival, o paradă, nişte sărbători ale oraşului, o sărbătoare mai specială?

11 Replies to “Tradiții din România – Parada Junilor Brașovului”

  1. Amalia Stanciu says: Reply

    Buna Laura,

    Mie imi place tare mult sa merg la sarbatoarea folclorica “Pe Urme de Balada” (sau “Gheorghilas” cum o stiu eu, caci asa o numesc localnicii), care se tine anual, in ultima duminica din luna mai, in satul bunicilor mei, Gura-Teghii (Bz). Eu cred ca ti-ar placea si tie tare mult aici, pentru ca sarbatoarea in sine are ca scop pastrarea traditiilor din zona, iar locatia este una de vis! (bine, recunosc, sunt subiectiva…:) )
    Nu am gasit f. multe detalii pe internet, dar iata cate ceva aici:
    http://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/pe-urme-de-balada-la-gura-teghii-548813.html
    http://gurateghii.ro/comuna
    Si am vazut ca au si pagina de FB 🙂
    https://www.facebook.com/pages/Pe-urme-de-balada-Gura-Teghii/377382955705745
    Noi mergem acolo cu masina, dar, din cate stiu exista autobuz/autocar direct, zilnic, la orele 13:00 din Autogara Filaret (Tel: +4-021-336.06.92) sau, cu trenul pana la Nehoiu si apoi cu autouzul. Exista si variante de cazare (eu stiu 2 pensiuni, probabil sunt si mai multe). Pe scurt, daca ai nevoie de mai multe detalii, doar da-mi de stire! 🙂
    Toate bune,
    Amalia

    1. Amalia, stii cand se va desfasura anul acesta? Ma tenteaza foarte mult!

  2. Foarte frumos! Şi pe mine mă emoţionează fanfara, mai ales cea militară. am şi o mare slăbiciune faţă de armată, faţă de uniforme. Poate pentru că bunicul matern a fost colonel de carieră (de „roşiori”). Mai este un ritual spectaculos din obiceiul Junilor: aruncarea în ţol, din Vinerea sau Joia Luminată (de după Paşti, înainte de Duminica Tomii)

  3. Amalia Stanciu says: Reply

    Am sunat acum la Primarie si se tine pe 18 Mai, inepand cu orele 11:00.

      1. Amalia Stanciu says: Reply

        Cu drag! 🙂

  4. Buna Laura,
    Nu stiu daca ai ajuns cu Eliza la Cetatea Alba Iulia dupa ce a fost renovata. Poate nu are legatura neaparat cu traditiile ci mai degraba cu istoria, dar e un loc superb unde merita sa mergeti.
    Sunt o gramada de evenimente pe care le organizeaza (vezi pe pagina lor http://turism.apulum.ro/evenimente-alba-iulia/). Weekendul ce tocmai a trecut se pare ca au fost zilele cetatii – Festivalul roman apulum cu multiple ateliere, jocuri si dansuri medievale. E o incantare pentru adulti si pentru copii si o ocazie de a cunoaste istoria altfel decat din carti. Noi am prins anul trecut o punere in scena a unei lupte intre daci si romani in amfiteatrul in aer liber, explicata foarte frumos pe intelesul celor mici. Fetelor mele le-a placut foarte mult (si noua :))!

    Ar mai fi si targul de ceramica populara Cocosul de Hurez, prin luna mai, dar nu stiu exact data.

    Delia

  5. Aici gasesti doua carti online; Patrimoniul cultural pt copii pt judetul Ilvfov si pt judetul Brasov. Sunt extrem de interesante pe partea de traditii:

    http://patrimoniupentrucopii.piscu.ro/

    1. Alexandra, mi-ai dat un material fabulos, multumesc!

  6. Asaftei Simona says: Reply

    Tare mult îmi place la parade din astea ,la Brașov nu am fost niciodată ,nu am rude ,nu am pe nimeni acolo ,dar obiceiurile astea pe cai sunt foarte frumoase .La părinții mei, în Moldova sunt de Anul Nou obiceiuri cu cai,călare pe cai ,se duc la primărie ,se strâng acolo toți și spun piesele care le au !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.