Iniţial mă gândisem să inaugurez o nouă rubrică unde să vă arăt diverse chestii mărunte pe care le-am testat şi care chiar au funcţionat dar n-are sens să deschid o rubrică nouă pe care nu ştiu dacă o pot susţine. Aşa că am pus deocamdată toate ideile adunate într-un singur articol şi mai vedem noi. Nu-s reinventarea roţii, dar sper să vă ajute şi pe voi sau măcar să vă dea alte idei noi.
Ideea 1: am început să congelez obsesiv orice rest de legumă sau verdeaţă rămâne, mai ales după ce fac o ciorbă sau o supă pentru Eliza şi rămân diverse mărunţişuri. Fie le amestec, fie le pun separat, dar le mărunţesc şi le pun într-o tavă de brioşe din silicon, completez cu apă ca să le leg şi bag la congelator. După o zi, le scot din forme şi le pun în punguţe. Când am nevoie să îmbogăţesc o ciorbă sau orice alt fel de mâncare, scot repede un cub şi îl adaug. Ar fi musai să folosiţi forme de silicon, se scot foarte uşor din ele. În poza de mai jos se văd “florile” mele din zarzavat amestecat si dovlecei.
Ideea 2: la Selgros se găseşte (nu cea mai bună carne, cum spune reclama) cel mai bun şi mai ieftin peşte. Am cumpărat un tacâm de somon (cap) din care am scos un medalion de somon numai bun pentru o cină pentru mine şi Eliza. Tacâmul a costat în jur de 5 lei şi pentru noi a fost suficient (am avut şi garnitură). O să mai iau să bag la congelator să am pentru atunci când am nevoie să pun ceva repede pe masă (am făcut peştele pe grătar). La Selgros (atenţie, nu în toate magazinele şi nu în toate oraşele) găsiţi o varietate mai mare de peşte decât în celelalte hipermarketuri şi la preţuri mult mai mici.
Ideea 3: am descoperit-o la altcineva, din pură întâmplare. Într-o zi am rugat-o pe mătuşa care stă cu Eliza să-mi facă o ciorbă de perişoare. Lăsasem nişte carne foarte slabă şi cam fadă (piept de găină, cred) pentru că am o manie cu carnea tocată, să fie cât mai macră. Nu suport zgârciuri în carnea tocată şi probabil de asta nici nu cumpăr carne gata tocată decât în cazuri extrem de rare (şi mereu ajung să regret). Când am ajuns seara acasă, mi-am pus un bol cu ciorbă şi am gustat. Mi-am dat seama imediat că ceva era “în neregulă”. Perişoarele erau incredibil de gustoase şi de moi, nu păreau făcute din carnea lăsată de mine şi cu toate astea erau. Am gustat şi iar am gustat până am identificat sursa aromei: mătuşa strecurase în tocătură o bucăţică de slănină afumată. Slănină albă, curată, afumată de ai mei. La fiert, slănina s-a topit, astfel că în perişoare a rămas doar gustul, vag afumat şi extrem de delicios. De atunci, dacă am în casă, pun în perişoare şi câteva cubuleţe mici (nu e nevoie de multă) de slănină afumată. Gustul e absolut divin dacă vă place afumătura!
Ideea 4: Când am o pasăre de ţară mai mare, o porţionez şi o bag la oala cu presiune. Înainte, însă, călesc puţin bucăţile de carne (scurg bine uleiul), torn apă fierbinte şi bag la fiert, uneori cu o ceapă întreagă sau un morcov. Fierb destul de mult, că sunt maniacă să se desprindă carnea de pe os. Zeama şi carnea rezultată sunt mult mai gustoase decât la o fiertură simplă. E drept, nu mai sănătoase, dar pasărea de ţară e oricum destul de grasă şi eu pun câte puţin la fiecare mâncare, aşa că pentru mine nu contează un pic de grăsime în plus. De obicei fac cam trei feluri de mâncare dintr-o singură pasăre. Acum două duminici am făcut friptură cu cartofi, supă cu găluşte, ostropel (din bucăţile de piept) şi o parte din zeamă a mers la congelator pentru risotto. Duminica trecută am făcut pulpele superioare şi aripioare la cuptor (cu garnitură de fasole verde), din pulpele inferioare dezosate ciorbă de pui a la grec şi din piept un stir-fry cu legume (la wok).
Ideea 5: apropo de congelare. Când cumpăraţi/primiţi o pasăre de ţară mai mare/mai bătrână, puteţi congela fiecare bucăţică separat şi s-o folosiţi mai mult pentru a da aromă supelor/ciorbelor. Asta dacă nu obişnuiţi să consumaţi doar pasăre de ţară şi cumpăraţi şi carne din comerţ.
Ideea 6: când cumpăraţi un pachet de unt şi îl transferaţi din ambalaj în untieră, ar fi util (în funcţie de ce aveţi de gând să faceţi cu el) să-l porţionaţi. Eu cumpăr pachete de 250 de grame – deci pot tăia două cuburi de câte 50 de grame pe care să le folosesc dimineaţa la waffles (fac rapid 4 waffles din 50 de grame de unt, 85 de grame de făină, 100 ml lapte, 30 de grame de zahăr, 1 ou, 1 vârf de cuţit de sare, puţin praf de copt, esenţă de vanilie), câteva felii pe care să le scot, individual, dimineaţa pentru micul dejun – în loc să scot toată untiera să-i fac Elizei o tartină şi să supun untul în fiecare zi la variaţii de temperatură, mai bine scot o singură feliuţă pe o farfurioară. În felul acesta se şi înmoaie mai repede şi poate fi întins pe pâine fără probleme. Multe dintre ambalajele pachetelor de unt au pe spate nişte gradaţii care indică gramajele, aşa că vă va fi uşor să împărţiţi untul în cuburi de cincizeci de grame. Trebuie doar să-l tăiaţi cu tot cu ambalaj pe linia indicată.
Voi ce trucuri utile folosiţi cu succes în bucătărie?
Laura, eu trantesc un bors de peste din capul de somon de la selgros, de plang matzele pe langa el. 🙂
Puteam sa jur ca sunt trandafirasi de sapun, din cei bulgaresti.
1. cand cumpar morcov, il curat, il spal si il pun (asa umed) in cutii la frigider. se pastreaza proaspat si o saptamana (in camara sau in frigider necuratat se ofileste in doua zile). la fel procedez cu ridichiile si salata verde (gata taiata).
2. congelez fructele individual, pe tava (dupa ce le tin o noapte la uscat pe prosoape de bucatarie), apoi le pun in cutii. astfel pot scoate fix 2 capsuni si 3 afine.
3. congelez must in sticle de plastic, umplute 3/4. cand il scot din congelator, il dezghet cu dopul desfacut.
4. toamna pregatim baza de legume pentru ciorbe: morcov, pastranac, telina, gulii, patrunjel frunze, totul tocat la chopper, si portionat in pungi.
5. la sarmale adaugam si noi slanina afumata de noi – gustul este minunat.
Cateva si de la mine, mai ales ca suntem consumatori de produse de tara, avand norocul unor socri pensionari care stau acum la tara.
– Noi nu prea folosim carne din comert; pui absolut deloc. Avem pasari de la tara pe care le portionam in functie de destinatie si le pastram separat in congelator. Desi aruncam grasimea multa care e la pasarea de tara, pastram mereu cateva bucati de piele pe care le fierbem cu restul carnii si le aruncam dupa. Dau un gust super mancarii;
– De asemenea, tot de la tara (sau, uneori, din piata) luam marar, patrunjel si leustean. Spalam, curatam de coditele mai groase si facem portii pentru cate o mancare. Nu le tocam, le invelim asa in folie. Cand gatesc, doar scot o portie pe care o toc repede si marunt, fiind inghetat e o operatiune foarte usoara;
– De la o prietena am prins obiceiul congelarii branzei. Cand imi vine o runda mare si stiu ca nu o pot manca repede, nici nu am mereu loc liber pentru o galeata cu saramura, pun bucatile de branza in pungi si la congelator. Se dezgheata usor, frumos, la temperatura camerei si se pastreaza gustul. La fel am inteles ca se poate face cu laptele, dar nu am incercat
– Soacra mea pregatese toamna un amestec bun pentru ciorbe: pune in sticle bulion din rosiile din curte si zarzavaturi tocate foarte fin (morcov, ardei, telina etc.) si le pune capac, nu iinainte de a adauga un pic de ulei deasupra. Se pastreaza luni intregi in camara, nu mai e nevoie sa toci alte legume decat daca e musai. Doar din astea folosim noi la ciorbe
– Ne plac f mult carnatii de casa si ii congelam si pe astia. In fiecare an se taie porc la craciun. Facem multi carnati pe care ii portionam si punem la pungi, in congelator. Fiecare punga = o masa pentru o familie de 3 persoane.
– Vinetele se pastreaza mai bine congelate intregi, decat tocate si trebuie neaparat scurse foarte bine, altfel vor fi amare. De asemenea, am observat ca vinetele congelate trebuie consumate mai repede, altfel isi mai pierd din gustul acela bun. De atunci, facem portii de doar 2-3 vinete, chiar daca se termina mai repede.
– Si dovleceii se pastreaza bine la congelator, taiati in cubulete
Pentru fanii de vitel: e mai ieftin si mai sanatos sa cumperi de la tara cate un sfert sau jumatate de vitel, decat sa iei mereu din magazin. Si recomand vitelul de un an. Daca e mai tanar are inca un gust mai laptos iar carnea are ceva mai putina consistenta.