N-am mai făcut dulceaţă din flori de salcâm din 2011 când am postat reţeta pe culinar.ro. Am avut ocazia s-o refac acum două zile când am mers la grătar într-o zonă cu foarte mulţi salcâmi înfloriţi şi n-am putut rezista să nu culeg, chiar dacă e ceva de muncă la dulceaţa asta.
Am cules o plăsuţă de flori şi cât am mai stat de vorbă, le-am şi ales – fiecare floare în parte trebuie desprinsă de pe ciorchine şi curăţată de sepale. Florile se lasă apoi măcar jumătate de oră în apă rece, apoi se scurg bine.
Pentru 300 de grame de flori curăţate aveţi nevoie de 1 litru de apă, 1 kilogram de zahăr şi sucul de la o lămâie. Acidul din lămâie va ajuta la “legarea” dulceţii.
Apa şi zahărul se pun pe foc mic pentru a se forma siropul în care vom fierbe florile. Separat se mai pune o oală cu apă pe foc, florile se pun toate într-un săculeţ (eu am folosit o sacoşă de in curată pe care o ţin pentru astfel de activităţi) şi se scufundă în apa clocotită timp de un minut. Se scot, se storc şi se pun în siropul de zahăr. Se adaugă şi sucul de lămâie. Se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma din când în când până când dulceaţa este suficient de legată.
Există riscul de a fierbe prea mult această dulceaţă pentru că, fierbinte, pare foarte lichidă, dar când se răceşte se gelifiază foarte tare. Mai bine fierbeţi treptat şi verificaţi pe farfurie, din când în când, gradul de închegare. Dacă o greşiţi, mai puneţi puţină apă şi o mai fierbeţi un pic.
E păcat să pierdeţi ocazia de a face această dulceaţă, mie mi-au ieşit un pic peste două borcane din florile culese iar investiţia a fost de aprox 5 lei şi ceva pentru un kilogram de zahăr şi o lămâie. Eu zic că merită să ieşiţi la o plimbare la marginea unei păduri pentru a culege salcâm – eu am avut norocul să-l culeg dintr-o zonă nepoluată, unde maşinile ajung foarte rar şi mai era şi după ploaie, aşa că florile erau extrem de curate şi parfumate. Cu ocazia asta am cules şi soc pentru socată şi stau cu emoţii să văd dacă iese, l-am pus de acum două zile la fermentat pe pervaz şi mă tot uit cu jind la el 🙂
Tot din flora sălbatică de primăvară puteţi culege şi inflorescenţe de păpădie din care să faceţi o delicioasă miere de păpădie.
La noi acum cateva zile au inceput sa se deschida florile de salcam (suntem mai la deal), si mirosul ce se lasa seara, de la padurea din apropiere, este de nedescris 🙂 Cu socata in schimb … suntem la borcanul nr 5 (de 10 L) 🙂
De mult timp ma bate gandul cu dulceata asta, dar recunosc ca mi se pare tare migaloasa, ceva mai bine decat sa scot samburi de cirese sau visine, pentru dulceata, dar oricum 🙂 Presupun ca are o aroma …
Cred ca ma bag sa fac ceva concurenta albinutelor, si culeg si eu macar o mana de flori. Numai sa le gasesc la nivelul meu, ca ce am vazut eu pe deal, sunt pomi sa te urci doar cu scara la ei 🙂
Oo, si noi am facut socata cu lamaie si zahar si putina drojdie, in doua borcane mari.E delicioasa dar kinderului nu-i place, ceea ce ma supara tare. Am sa pun reteta pe blog.
Nici Elizei nu-i place din cauza ca e acidulata. Nu bea nimic acidulat, nici macar apa.
Noi am lasat-o doar aprox. 24 de ore, apoi strecurata si data la rece. Inca nu s-a acidulat. Mai bine ca nu-i place.