Când eram mică şi singura băutură răcoritoare din comerţ pe care o consumam era Pepsi adusă de tata de două ori pe an de la Feteşti, socata era îndelung aşteptată când venea sezonul ei. Dura câteva zile până se făcea şi în timpul acesta păzeam borcanul ca pe ceva de mare preţ. Mama n-a mai făcut socată după ce au apărut răcoritoarele la liber, aşa că mult timp mi-a fost dor de acel gust.
Când m-am mutat la “casa mea”, am încercat de mai multe ori să fac dar nu mi-a ieşit niciodată, aşa că după o vreme am renunţat. Până acum două săptămâni când am citit articolul Contesei de Chou Fleur şi m-am hotărât să încerc din nou, urmând sfaturile ei.
Am avut şi norocul să găsesc soc proaspăt într-o margine de pădure şi în câteva ore, borcanul cu socata era pe geam la fermentat. Eu am folosit două lămâi obişnuite pentru că nu am găsit limete şi am tăiat doar partea galbenă a cojii, renunţând la partea albă care e amară. Cântăriţi bine drojdia, prea multă drojdie va da un gust ciudat socatei.
Sunt pacheţele de drojdie care au marcaje pe spate, indicând gramajul, aşa că n-ar trebui să vă fie dificil nici dacă vă lipseşte un cântar electronic. De asemenea, fac menţiunea că cele 10 flori de soc ar trebui să cântărească în jur de 80-100 de grame în stare proaspătă. Am pus şi la uscat şi ar trebui în curând să vă pot spune şi gramajul lor în stare uscată în caz că veţi dori să faceţi socată şi cu floare cumpărată de la plafar.
Socata este foarte sănătoasă pentru copii dacă nu o lăsaţi prea mult la fermentat, eu pe prima am “greşit-o”, am lăsat-o o zi în plus şi avea un delicios gust de bere cu lămâie. Cum Eliza oricum nu vrea să bea absolut nimic acidulat, nu mi-a părut rău că am băut doar eu tura respectivă şi după câteva zile am repetat şi a ieşit nealcoolizată, delicioasă şi prea puţină pentru câtă aş fi băut 🙂
Voi faceţi socată?
da, consum deja a doua transa deja, iar al treilea borcan sta la fermentat.
mie imi place neacidulata, cu miere in loc de zahar. am facut reteta de pe blogul Cristelei Georgescu prima data, iar a doua oara reteta de pe blogul Oliviei Steer (anasonul i-a dat un gust tare placut) si a iesit minunata de fiecare data. sotului in schimb ii place acidulata, asa ca pentru el am pregatit separat un borcan, dar in loc de drojdie, am pus boabe de orez. inca nu este gata, din ce am citit, dureaza mai mult fermentatia, dar macar nu se mai simte gustul de drojdie (pe care noi oricum nu o mai consumam). daca mai gasesc flori pe undeva (ca cele din curte s-au cam terminat), am sa incerc si cu putina maia de la paine, sa vedem cum merge. din pacate, copilul refuza ambele variante :(, nu-i place mirosul (la varsta lui nici mie nu-mi placea).
Daa, in fiecare an, plus sirop de soc pt iarna. Siropul se face la rece, e super usor de facut, se pune un litru de apa cu vreo zece flori in el (atentie. fara niciun pic de codita ca da gust rau) si se lasa 24 de ore. Se strecoara, se amesteca cu un kg zahar si cu zeama de la 4-5 lamai, dupa gust. Sta peste iarna destuld e bine, dar e preferabil sa fie tinut la rece. Maica-mea are o pivnita rece si i-a stat mereu perfect, la mine in camara e cam cald cateodata si mi-a mai fermentat o sticla-doua.
Multumesc, Deea, voi incerca si eu sa fac sirop!
Bunaa socata; o intrebare: Fetestiul de Ialomita?
De fapt, socata cea mai buna, nu se face cu drojdie!
Doar flori, lamaie si zahar… Ca sa fie acidulata, poti pune o jumatate de felie de paine.
Sasoaicele pun uneori otet in loc de lamaie, nu stiu cantitatile, copii ca eu acum le mai fac si din ochi…
Eu fac socata fara drojdie si iese grozava.Doar soc,lamaie si zahar brut.
nici eu nu pun drojdie. la 5 l de ala pun 12 flori, 4 lamai mici taiate sferturi si 500 g de zahar. Am scos-o a 3-a zi, dupa ce am mutat bidoanele prin balcon, sa stea in soare mai mereu. Nu a iesit foarte acidulata. Este delicioasa dupa ce sta la rece in frigider. Copilul meu de 4 ani ii zice “suc de flori” ca mereu mai scapa cate o floare mica de soc cand o strecor.
Uite ca facusi si eu socata aici – reteta, dar cu drojdie http://uncopilsioghinda.ro/?p=3182