Ostropel de fasole verde cu pui

Aceasta nu este o reţetă propriu-zisă, este mai degrabă povestea unei improvizaţii şi am scris-o special pentru prietena mea, Cătălina, care m-a sunat într-o seară şi mi-a spus: “Ştii fasolea aia pe care ai gătit-o tu când ai fost la mine în week-end? Să-mi dai şi mie reţeta! Eu nu mănânc fasole verde dar am venit acum acasă de la serviciu şi n-aveam altceva în frigider şi am mâncat-o şi mi s-a părut delicioasă.” Trecând peste faptul că probabil orice i s-ar fi părut delicios având în vedere că în rest bătea vântul prin frigider, i-am ascultat rugămintea şi am aşternut aici povestea improvizaţiei pe care eu am numit-o până la urmă ostropel de fasole verde cu pui.

Draga mea, înainte de a trece la ingrediente şi mod de preparare, vreau să-ţi spun că motivul pentru care mâncarea îmi iese bună de fiecare dată când vin la tine nu ţine musai de talentul meu într-ale gătitului. Ţine mai degrabă de faptul că viaţa curge altfel în bucătăria ta spaţioasă şi luminoasă cu accente frumoase de roşu optimist. De faptul că ai cuţitele alea faine care taie fără să te chinui şi oalele alea nemaipomenite cu fund dublu în care nu se arde mâncarea. De faptul că am loc să dansez tango în bucătăria ta în care domneşte mereu o ordine ieşită din comun. De priveliştea pe care o văd când toc ceapă pe masa ta la care încap lejer două familii complete. De aerul de munte şi de gălăgia copiilor care ni se încurcă printre picioare în drumul lor spre trambulina din curte. De discuţiile noastre la cafea, când mai apucăm şi noi să ne tragem sufletul şi să ne povestim reciproc necazurile şi bucuriile.

DSCN7353

Am improvizat mâncarea de sâmbătă pentru că trebuia să-i dau Elizei ceva să mănânce înainte de petrecere. Cum nu aveai decât chestii pentru sandvişuri în frigider şi, în timp ce băgam cake-pops-urile la congelator, am zărit pungile cu fasole verde, am zis iniţial să gătesc puţină fasole verde. Am scos două pungi, una cu fasole verde şi una cu fasole galbenă (din acelea subţiri şi fragede) şi am amestecat jumătate de cantitate de fasole galbenă cu o pungă de fasole verde şi pe restul am pus-o înapoi la congelator. Am vrut să arate şi bine mâncarea iar combinaţia de fasole verde cu galbenă era tare frumoasă, mai ales că era fasole proaspătă de la mama ta la ţară. Am căutat o ceapă potrivită, am tocat-o şi am pus-o la călit într-o crăticioară. După ce s-a călit ceapa, am adăugat fasolea, jumătate de cană de apă, am dat focul mic, am pus capacul şi am lăsat la fiert.

După aia am luat puiul pe care îl aveai la dezgheţat, l-am porţionat, i-am dat sare şi l-am băgat la frigider, cu gândul să fac o ciorbă mai târziu. Apoi mi-am dat seama că n-am timp să mai fac şi ciorbă, am scos vasul şi am luat jumătate de piept de pui dezosat pe care l-am tăiat cubuleţe. L-am călit separat într-o tigaie, în puţin ulei, până s-a aurit şi interiorul era alb de tot (nu mai mult). Am verificat fasolea să fie aproape fiartă, am mai potrivit de sare şi piper şi am adăugat puiul. A fost nevoie să mai pun puţină apă ca să nu se ardă. Din sosul de roşii pe care noi îl pregătiserăm pentru pizza de la petrecerea copiilor (roşii pasate, puţin zahăr, oregano din belşug, sare, piper) am pus două linguri în crăticioară, doar cât să se coloreze puţin. Am adăugat şi doi căţei de usturoi tăiaţi felii şi am lăsat să se îmbine toate aromele.

Asta e toată reţeta, nimic deosebit şi pe principiul ăsta poţi pune tot felul de legume (mai ţii minte puiul cu legume pe care l-am mai făcut la tine, cu morcov, conopidă, fasole verde, praz, ardei gras şi ce ai mai avut tu prin casă? E acelaşi principiu – ceapă călită, legumele peste, înăbuşite, pieptul de pui călit separat, sosul de roşii mai spre final, usturoi pentru gust – apă/supă de pui cât e nevoie ca să iasă mâncarea zemoasă şi ingredientele bine făcute).

De când am gătit reţeta asta, Eliza a început să mănânce fasole verde, până atunci nu punea gura. Poate a fost magia bucatelor mele sau poate doar venise momentul să adopte un gust nou, cine ştie?! Important e că ne place improvizaţia asta, aşa că o voi mai repeta.

Save

2 Replies to “Ostropel de fasole verde cu pui”

  1. Draga mea,

    Iti multumesc mult pentru tot!!! Pentru reteta, dar mai ales pentru gandurile frumoase, spuse asa cum numai tu stii!!!!
    Sper ca peste cativa ani si fetele sa se intalneasca (poate mai des decat o facem noi) si sa se simta la fel de bine impreuna.

    Te pup!!!

  2. Iami…o retera de tinut minte, n-am mai mancat de mult fasolica verde

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.