Căciula lui Guguţă e un desert specific din Republica Moldova inspirat de cartea lui Spiridon Vangheli, Isprăvile lui Guguţă. În varianta cu clătite e destul de simplu de făcut, dar mai există şi varianta cu aluat frământat, care e un pic mai migăloasă. Am întrebat o gospodină din Republica Moldova care reţetă e tradiţională şi care adaptată şi n-a ştiut să-mi spună, mi-a confirmat bănuiala că ambele variante sunt la fel de întâlnite. Eu am făcut varianta mai simplă, cu clătite, şi cu straturi mai puţine pentru că nu s-a întărit frişca şi n-am avut cu ce să leg straturile.
Ingrediente: foi de clătite, vişine (am folosit vişine congelate pe care le-am pus puţin pe foc cu o lingură mare de zahăr brun, ca să-şi lase zeama), frişcă, ciocolată rasă pentru decor.
Mod de asamblare: Foile de clătite se umplu cu vişinele scurse de sirop şi se rulează. Se aşază una peste alta, formând un teanc în formă de piramidă. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu ciocolată rasă. Se dă la frigider puţin şi apoi se taie în porţii individuale. Prăjitura făcută de mine n-a fost foarte arătoasă pentru că, aşa cum vă spuneam, nu s-a bătut frişca, a rămas semi-lichidă şi pur şi simplu am turnat-o peste clătite, însă a fost foarte gustoasă, mi-a plăcut contrastul dintre acreala vişinelor şi dulceaţa toppingului de frişcă.
“Iarna l-a găsit pe Guguţă sub căciulă, în satul său, Trei-Iezi. I-a plăcut Mătuşii Ierne băieţelul: au coborât şi fulgii din cer să-l vadă şi l-au făcut alb din cap până în picioare – un omuleţ de zăpadă, numai că de sub căciula lui ieşea un nouraş de fum. Fulgii credeau că Guguţă face focul sub căciulă… He, de unde să ştie ei că acela nu-i fum, ci suflarea lui Guguţă? Şi de ce să facă focul? Când şi-a pus căciula în cap, a dat tot frigul afară!” (Spiridon Vangheli, Isprăvile lui Guguţă).
Cartea cu Guguţă e adorabilă – conţine o serie de poveşti pline de frumuseţe şi naivitate care au încântat generaţii de copii din lumea întreagă, căci Spiridon Vangheli a fost tradus în peste 38 de limbi şi nu ştiu ce alt autor vorbitor de limba română a mai reuşit asemenea performanţă. Noi avem un exemplar din Isprăvile lui Guguţă cu dedicaţie de la domnul Spiridon Vangheli care a fost prezent anul trecut la Gaudeamus la lansarea în România a cărţii sub egida editurii Doxologia din Iaşi.
Of, Doamne, ce-mi faci tu!!!!
Arată minunat Laura! Ce poftă mi-ai făcut! Ceva similar, doar că sub formă de tort am și eu pe blog 🙂 Ador clătitele sub orice formă.