Cum să-ţi faci un lightbox/cort foto pentru fotografii de produs

Am început să scriu despre lightbox (tradus prin “cort foto” în limba română) nu pentru că m-aş pricepe, ci pentru că am vrut să dau cuiva linkul unui articol din care am învăţat eu să fac un lightbox şi din păcate nu l-am mai găsit. Cred că bloggeriţa respectivă a şters foarte multe postări vechi, printre care şi pe aceasta. Aşa că mi-am amintit că am acasă într-o carte de la editura Casa indicaţii despre lightbox şi le-am căutat. Cartea se numeşte Ghidul fotografiei de produs şi e o carte foarte utilă pentru bloggerii amatori, indiferent că au un blog culinar, de săpunuri şi creme, de bijuterii sau de activităţi practice. Este un punct de pornire foarte bun pentru cei care pricep şi ceva detalii tehnice şi vor toată informaţia concentrată undeva, în loc să stea s-o caute împrăştiată pe net. Îmi pare rău că nu am, efectiv, timp să v-o prezint în detaliu, pentru că aş fi vrut să vă faceţi o idee cu privire la conţinut, însă promit că voi relua subiectul cu altă ocazie.

Aş vrea să menţionez că articolul acesta este pentru amatori, la fel ca mine. Nu am nicio clipă pretenţia că aş putea da vreun fel de sfat profesionist.

Ce este un lightbox? Este o cutie în care puteţi fotografia produse pe un fundal neutru, fără să se vadă diverse chestii stânga – dreapta şi în care vă puteţi juca puţin cu lumina, mai ales dacă nu aveţi o fereastră mai luminoasă sau dacă sunteţi nevoiţi să faceţi fotografii seara târziu, ca mine.

Materiale: o cutie de carton fără capac suficient de mare încât să încapă în ea tot ce aveţi nevoie să fotografiaţi, hârtie albă semi-transparentă (hârtie de calc sau coală albă de copt) – eu n-am avut la momentul respectiv şi am folosit cu succes coală albă de ambalaj, bandă adezivă, carton A0 (îl găsiţi în magazinele cu accesorii pentru pictură) – alegeţi un carton nelucios, mat. Eu am avut şi un carton alb dar şi unul mai gălbui pentru a fotografia obiectele albe. În funcţie de ceea ce aveţi de pozat, vă puteţi cumpăra diverse fundaluri – magazinele cu accesorii pentru pictură sunt pline de cartoane colorate, cu texturi fantastice, numai bune de folosit ca fundal. În plus, veţi avea nevoie şi de o veioză pe care o veţi regla în funcţie de necesitate – lumina poate veni de sus, din stânga, din dreapta, de mai aproape, de mai departe, trebuie să testaţi la fiecare sesiune de fotografiat.

Mod de realizare: aşezaţi cutia cu deschizătura spre voi. Practic prin deschizătura respectivă veţi băga obiectul. Pereţii laterali şi cel superior vor fi decupaţi, astfel încât să rămână din ei doar un cadru subţire. Părţile rămase goale le acoperiţi cu foaia de calc sau coala albă pe care o lipiţi bine cu scotch. Tăiaţi cartonul pentru a se potrivi dimensiunilor cutiei. Va trebui să fie ceva mai mare pe lungime, dar pe lăţime să intre la fix în cutie. Aşezaţi-l cu grijă ca să formeze o buclă la bază, nu-l îndoiţi. Veţi mai avea nevoie de o veioză cu lumină puternică pe care o poziţionaţi deasupra cutiei. Având coala de hârtie între lumină şi obiect, lumina nu se va reflecta pe obiect, ci va fi difuză.

Dacă nu aţi priceput instrucţiunile mele, poate vă ajută pagina din carte:

ghidul fotografiei de produs

Cam aşa – lighbtoxul meu este destul de vechi, aşa că mi s-a lăsat cadrul subţire, însă am în plan să-mi fac altul şi să întăresc cumva marginile ca să nu se mai lase:

lighbtox

Evident că există de cumpărat lightboxuri profesioniste dar părerea mea e că nu merită dacă aveţi de pozat obiecte la un nivel ne-profesional. Pentru mine acest lightbox e suficient. E drept că uneori e prea mic pentru nevoile mele şi atunci improvizez, dar în general, îl folosesc destul de des. În plus, puteţi edita ulterior fotografiile realizate într-un editor foto – eu folosesc, de exemplu, picmonkey, pentru că m-am învăţat cu el, dar există şi altele. Dacă aveţi licenţă de Photoshop, desigur, sfaturile mele vă prisosesc 😀 dar pentru cei care vor să editeze la nivel de amator, un editor online e o unealtă bună dacă învăţaţi s-o folosiţi. Pentru exemplul de azi m-am jucat puţin cu poza cu dovleacul şi suportul de lumânare:

foto dovleac

Evident că am încărcat poza, dar doar ca să vă arăt că puteţi să vă jucaţi puţin cu pozele înainte să le puneţi pe blog/site. Iată cum ar fi arătat poza fără lightbox şi fără prea multă editare (doar am luminat-o puţin ca să se vadă mai bine):

??????????

În carte există un capitol întreg despre fundaluri – eu aş recomanda să evitaţi negrul, fundalurile lucioase, cele prea încărcate din care nu se mai distinge obiectul. Eu mă strădui să folosesc fundaluri cât mai naturale, chiar dacă nu-mi iese întotdeauna. Mi-ar plăcea şi mie o scândurică pentru pozat felurile de mâncare, de exemplu, însă n-aş avea unde s-o depozitez şi nici lumină naturală suficientă ca s-o pun în valoare, aşa că mă mulţumesc şi eu cu ce pot, de exemplu un colţ de masă pe care pun un prosop. În şase ani de blogging am mai învăţat câte ceva despre poze chiar dacă nu la nivelul pe care mi l-aş fi dorit, însă când mă uit în urmă, la primele poze, îmi vine să reiau şi să refac toate articolele de atunci 🙂

10 Replies to “Cum să-ţi faci un lightbox/cort foto pentru fotografii de produs”

  1. Super! De mult nu am mai citit un articol atat de util!
    Merci

  2. Foarte util!
    picmonkey este gratuit sau trebuie sa faci un abonament sau … cum este?
    Multumesc.

    1. Ioana, pentru unele trasaturi se plateste, dar mie imi sunt suficiente cele gratuite.

  3. 🙂 si eu am avut unul din asta.a fost amuzant si de facut si de folosit. In timp se cam ingalbeneste hartia si trebuie schimbata dar altfel, e perfect functional.

  4. Ah…am uitat sa zic: eu folosesc tocatorul uneori pt background. E tot o bucata de lemn. Dar imi plac mult mai mult servetelele, bucatelele de material pe care le-am strans in timp si mai ales cele cateva stergare traditionale.

  5. Foarte utile informatiile! Multumim mult, Laura!
    Irina

  6. Din categoria “Oare cum de nu m-am gandit si eu la asta?!” :-))) De cate ori am incercat sa gasesc un locsor curat si cu lumina potrivita sa pozez diverse maruntisuri… Multumesc!

  7. Oh, m-ai salvat cu articolul asta in multe situatii cand chiar nu reuseam sa gasesc locul potrivit pentru cateva fotografii! Voi pune in aplicare saptamana asta 🙂 Multumesc!

  8. Foarte util articolul!!! L-am citit si cand l-ai postat prima data, iar acum m-am intors pentru ca am nevoie neaparat sa-mi fac si eu. Multumesc pentru tutorial!

    1. Spor la lucru! Sigur o sa iasa fain si o sa fie foarte util.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.