Impresii după o lună de şcoală

Am zis să las să treacă fix o lună de şcoală ca să-mi fac o impresie pentru că dacă era să mă iau după impresiile din primele zile, n-aveam decât de tunat şi fulgerat. Între timp am reuşit, cu un extraordinar efort de voinţă, să ma calmez şi să accept că sunt lucruri pe care nu le pot schimba [momentan]. Deci, să le luăm pe rând:

Şcoala şi clasa

Evident că se putea şi mai bine, dar nu e nici rău. Clasa e frumoasă, luminoasă, călduroasă, dotată cu mobilier adecvat, nou, decorată. Nu-mi place faptul că îi mută din bănci în fiecare săptămână, nu înţeleg totuşi sensul, nu-mi convine că Eliza ajunge în spatele clasei având probleme cu ochii.

Şcoala este comunistă până în măduva oaselor din multe puncte de vedere. O perioadă s-a făcut careu în fiecare dimineaţă şi copiii erau ţinuţi în frig vreo 10-15 minute până intrau, chipurile organizat (dar vă imaginaţi cum era, de fapt) la ore. Părinţii nu au voie în şcoală, uneori e greu să discuţi cu cadrul didactic – eu nici acum nu i-am văzut pe profesorii de religie şi de sport iar pe profesoara de germană am reuşit s-o văd după trei săptămâni, la a doua şedinţă. La intrarea în şcoală stă un gardian care nu permite decât copiilor accesul. Din fericire, clasele pregătitoare sunt toate la parter, aşa că îi poţi urmări cu privire până intră în clasă. Pe parcursul anului şcolar o voi duce pe Eliza mai întâi până la uşa şcolii, apoi până la mijlocul aleii (e o alee foarte lungă), apoi doar până la poartă, ca să înveţe să se descurce singură până în clasă. Uniforma este obligatorie de la clasa întâi încolo, la pregătitoare au doar veste (pe care le plătim noi, părinţii, vrem, nu vrem). Nu mă deranjează uniformele, cât faptul că sunt foarte urâte. Bănuiesc să simţul estetic se predă doar la ora de “arte vizuale şi abilităţi practice” pentru că în rest nu contează. Eu o îmbrac pe Eliza doar în haine de şcoală, neutre la culoare (fuste gri, sarafane negre sau bleumarin, bluze/cămăşi/tricouri albe) dar Eliza mi-a atras atenţia într-o zi că fetiţele se îmbracă în toate culorile la şcoală, nu au haine de şcoală. Acum, evident, nu ştiu ce să fac. Nici nu vreau s-o diferenţiez de restul, dar dacă tot are haine de şcoală, aş prefera să le poarte pe acelea.

Şcoala este în apropierea unei secţii de poliţie, aşa că am remarcat că în fiecare dimineaţă sunt cel puţin trei poliţişti în zonă, unul care dirijează circulaţia (şcoala e pe o alee îngustă unde părinţii insistă să intre cu maşinile să-şi lase copiii la poartă şi se formează nişte cozi şi nişte ambuteiaje înfiorătoare) şi încă doi care stau aproape de intrarea în curte. Nu ştiu dacă au fost incidente în zona şcolii şi de aceea e aşa supravegheată sau doar pentru că e secţia gard în gard mai ies şi ei la aer 🙂 Să vedem cât durează situaţia.

Cadre didactice

Învăţătoarea mi s-a părut foarte dezorganizată în primele săptămâni şi, mai ales, foarte necomunicativă. Greu ajungeau unele informaţii la părinţi. N-am primit listă de rechizite, m-am tot trezit aşa, pe parcurs, că Eliza mai cere una-alta, nu ştiu, în afară de faptul că părea ok cu copiii, prima mea impresie n-a fost bună. Eliza a vorbit-o doar de bine, cu excepţia faptului că mai ţipă, ceea ce nu pot spune că mă deranjează neapărat. Când ai 33 de copii în clasă din care 20 de băieţi, ai tendinţa să mai şi ţipi, că altfel nu faci faţă. De atunci, însă, am avut a doua ședință cu părinții și lucrurile au mers mult mai bine. Mi-a plăcut că nu a avut decât cuvinte de laudă pentru copii, ne-a spus că sunt o clasă foarte cuminte și muncitoare, doar că gălăgioasă. De câte ori mi-a oferit feedback în privat despre Eliza, a subliniat doar aspectele pozitive.

Pe restul profesorilor nu-i cunosc, mă deranjează că profesorul de sport i-a ţinut afară la alergat când erau opt grade afară, în condiţiile în care au sală de sport, dar, din fericire, Eliza nu s-a îmbolnăvit încă. Cu religia am eu o problemă, evident e pusă a doua oră ca să n-o pot retrage, iar după prima oră mi-a venit acasă şi m-a întrebat dacă e adevărat că “oamenii învie din morminte după ce mor”. Este cât se poate de clar că acest profesor nu are un discurs adaptat pentru clasa pregătitoare. Momentan am decis s-o las la oră pentru că nu vreau să stea pe hol sau la bibliotecă nesupravegheată la vârsta asta dar începând cu anul viitor o voi retrage. Nu vreau să stârnesc o polemică pe tema asta, este decizia mea şi aşa consider eu că e mai bine.

“Probleme”

Nu prea au fost, deşi a existat un incident, după ore, când un băieţel a lovit-o pe Eliza. Nu am înţeles dacă din greşeală sau “în joacă”, cert e că mă aşteptam de la o reacţie mai vehementă a doamnei contra violenţei, în schimb doar l-a pus să-şi ceară scuze, lucru pe care l-a şi făcut băieţelul respectiv, dar mecanic, şi Eliza i-a răspuns tot mecanic: “bine, te iert”, dar după aia am văzut-o că s-a dus şi i-a ţinut morală că nu e bine să loveşti şi dacă lui i-ar plăcea să fie lovit. În plus, mi se plânge des că râd copiii de numele ei (de familie), lucru la care mă aşteptam, sinceră să fiu. Deocamdată gestionează ok situaţia, dar se vede că o supără acest lucru. I-am explicat că la şcoală asemenea mici răutăţi sunt inevitabile, că numele e ceva ce nu ne alegem şi că, din păcate, eu nu pot face nimic pe tema asta. Altceva nu ştiu ce să-i mai spun.

Bani

Destui până acum dar în limite relativ rezonabile. Spun relativ pentru că am auzit şi de sume mai mari dar şi de sume mai mici, deci depinde de şcoală. Am plătit aşa: manuale + caiete auxiliare – 112 lei, fondul clasei – 38 de lei, vestă – 45 de lei, poze – 45 de lei (aici primesc un biblioraft personalizat în care li se va ţine “portofoliul”, adică ce lucrează în timpul anului, fotografii autocolante pentru lucrurile de la dulap, breloc pentru ghiozdan şi alte bazaconii. Am decis să i le fac ca să aibă biblioraftul şi restul la fel ca toţi ceilalţi copii, în rest nu cred că o să mă omor cu pozele şcolare). Rechizitele nu le mai pun la socoteală. Fondul clasei mă deranjează pentru că a fost cerut de părinţi, pentru şerveţele şi hârtie igienică. Nu-i văd rostul pentru că Eliza are şerveţele în ghiozdan şi, în plus, nu foloseşte toaleta în cele patru ore de şcoală – a fost alegerea ei, a spus că nu vrea să mearga la toaleta de la şcoală şi că preferă să nu bea apă ca să nu îi vină să facă pipi. Dar l-am plătit, vrei, nu vrei, bea Grigore agheazmă. Am zis că îmi păstrez bătăliile pentru lucrurile cu adevărat importante, nu pentru 38 de lei fondul clasei.

Mâncare

Dimineaţa ia un mic dejun frugal, clasic. Eu dimineaţa sunt foarte grăbită şi morocănoasă (clar, nu sunt o persoană matinală), aşa că n-am timp de pregătit mic-dejunuri fabuloase. Îi pun pe masă ce am la îndemână: lapte cu cereale, pâine cu brânză/unt/dulceaţă/miere/nutella, iaurt simplu sau cu fructe din compot/merişoare, brioşă/plăcintă dacă am copt ceva în ziua anterioară. Extrem de rar crenvurşti sau pate pentru că nu prea cumpăr şi ou fiert pentru că nu am timp să-l fieb. În niciun caz omletă, ou prăjit sau orice altceva implică prăjeală. Uneori, în zilele mele bune, waffles dacă am timp să fac repede compoziţia. Nu bea nimic dimineaţa, gen lapte cu cacao, ceai sau suc de portocale. La pachet primeşte sandviş iar pentru gustarea de după şcoală, când merge în parc, fructe (banană, măr, struguri). În cazul ei, nu sunt adepta gustării sub formă de nuci/seminţe şi/sau doar fructe de la şcoală şi nici prăjiturici sau alte chestii din comerţ (deşi Eliza are voie să mănânce şi Barni şi alte prostii) pentru că Eliza nu se satură cu atât, are musai nevoie de sandviş consistent. Gustări ia destule după şcoală pentru că mănâncă prânzul ceva mai târziu. În niciun caz nu-i dau dulciuri la şcoală şi am remarcat, cu încântare, că nu există niciun fel de chioşc în curtea şcolii şi, de fapt, nu există chioşc nici în apropierea şcolii, deci nu cred că va fi cazul pungilor de chipsuri cumpărate în pauză nici când va fi mai mare.

Cam atât despre prima lună de şcoală, mai facem un bilanţ după primul semestru. M-aş bucura să aflu cum au stat lucrurile şi la voi dacă aveţi copii la clasa pregătitoare, ca să fac aşa o statistică pe ţară cu banii daţi, problemele apărute şi atitudinea cadrului didactic.

30 Replies to “Impresii după o lună de şcoală”

  1. Intr-o scoala comunista invata si fiica mea. Nu avem voie sa intram in scoala sub nicio forma ca si cum am detona bombe. Foarte frustrant, mai ales cand m-am dus sa iau copilul de la scoala, coborase toti copii insa al meu a ramas sa se mai joace cu o fetita pe scari …iar eu nu aveam voie sa depasesc pragul. Foarte greu poti intra in contact cu profesorii (mai ales cand esti o mamica cu serviciu 9 ore/ zi); in plus ii aud pe la tv pe dnii profesori cum ca parintii nu-si dau interesul si nu intra in contact cu dumnealor.
    Multa bafta in urmatoarele luni de scoala.

  2. violeta.argatu says: Reply

    O luna si la noi! 🙂

    Fara incidente sau alte chestiute majore, doar o observatie din partea doamnei referitoare la Ioan “Ioan azi a fost ca la nunta (azi=luni, 13.10 :)- f distrat,lucru neobisnuit la el. Ieri, marti, si-a revenit,a fost cum e el in mod normal.

    Altfel,Ioan numara orele de vineri pana luni dimineata. Abia asteapta sa mearga la scoala. Doamna are cam tot ce-i tre unui om ca sa poata coordona/educa 32 de copii :D. Noi o indragim foarte mult.

    Aceeasi politica e si aici: portile scolii inchise pana la 11.50, parintii nu au voie in scoala (pentru inca un pic de timp, mai pot intra parintii celor din cls pregatitoare-Ioan are sala de clasa la etaj 1). De rotit,ii roteste si pe ei- ii muta la fiecare 3 zile. O data /luna Ioan ajunge si el in ultima banca 😀 (a 6-a cred). De acomodat, s-a acomodat fff bine, are vreo 7 colegi din grupa mare, mai are ceva prb legate de pauza de masa :D: inca nu reuseste sa faca diferenta intre pauza de masa pe care o aveau la gradinita si cea de la scoala. Luni cica toti copiii terminasera de mancat si el inca manca (eu am pus-o pe seama clatitelor pe care m-a rugat duminica seara sa i le fac. cred ca i-au placut f mult si nu a putut sa le lase neterminate :D). Am incercat sa-i explic care-i treaba cu pauza de masa, ca dc nu termina de mancat in pauza respectiva, poate continua in urm pauza, etc.

    In rest, au trecut la lucruri serioase :)- au ajuns la cifra 2. Ieri au avut program fain- sceneta “Punguta cu doi bani”, mers la fabrica de paine. 🙂

  3. Si eu mi-am propus un bilant pe blog dupa prima luna, dar nu stiu daca o sa mai am timp. Pana atunci, fac o schita aici, ca raspuns la ce ai scris tu 🙂

    Asemanarile cu scoala Lunei sunt destul de mari: scoala renovata, un pic de haos organizatoric, paznici-cerberi care nu lasa parintii in scoala, acces ingreunat la profesori, rotire in banci, copii incantati de invatatoare (desi a tipat putin la unii dintre ei), parinti mai rezervati, ambuteiaje pe straduta scolii (deh, la noi cica vin si din Corbeanca, cred ca nici jumatate dintre copii nu sunt din circumscriptia legala a scolii), ora de religie e pusa in mijlocul zilei.

    Sunt si diferente: uniforma e obligatorie si mie imi place asta (sarafan bleumarin, bluza alba), nu am vazut careu sau ore de sport in frig, pana acum am cotizat cu 200 de lei de copil (din care doar 64 auxiliarele “obligatorii”, restul ducandu-se deja pe rechizite si chiar un dulap necesar pt ele – si sunt la curent cu cheltuielile deoarece m-am oferit presedinta comitetului de parinti, pt ca am mult timp liber sa ma ocup de toate), invatatoarea a incercat sa fie organizata, cerandu-ne sa luam absolut toate rechizitele la comun, sa nu fie confuzii sau invidii printre copii, dar e greu sa-ti potrivesti socoteala de-acasa cu cea din targ, asa ca au fost multe suciri pana acum. La cheltuieli se adauga 12 lei auxiliarele de religie (eu nu le-am platit pt ca nu o las pe Luna la ore) si cele de engleza (pe care nu le-am luat inca, pt ca s-a schimbat deja profesoara si nu am discutat cu cea noua). Presupun ca aceste cheltuieli initiale se vor ridica spre 350-400 lei pana spre Craciun, incluzand si hainele de scoala.

    Si la noi au fost discutii cu aranjatul in banci. Doamna a refuzat dispunerea masutelor in semicerc (metoda recomandata de teoriile moderne), asa ca mai multi parinti au avut obiectii referitoare la pozitionarea copiilor lor in spate. Eu am rugat-o, in prima zi de scoala, sa se asigure ca Luna aude ce spune (ea avand disfunctii auditive datorate otitei – speram, temporare) si a pus-o in prima banca tot timpul. E drept, ea e si cea mai scunda din clasa, nici n-ar vedea mai din spate.

    Cat despre religie (punctul meu sensibil), ce sa spun?… Profesorul de religie mi-a trimis si mie manualul, gratuit (tot incearca sa ma convinga sa o las pe Luna la orele lui) si mi-a placut cum e scris, cu povestiri moralizatoare si accent pe etica si fara nici o greseala gramaticala. O singura obiectie: mi s-a parut ca se pune prea mult accentul pe familia perfecta, formata din mama, tata si unul sau mai multi copii, in conditiile in care procentul de familii mono-parentale e urias in tara noastra. Ma intreb cum se simt acei copii care cresc fara tata (pt ca asta e, in general, situatia multora). Iar Luna a observat si ea ceva interesant in caietul de lucru: in aproape toate exercitiile, sunt desenati baieti, iar fetitele sunt foarte putine. O fi din cauza statutului inferior pe care i-l aloca femeii Biserica Ortodoxa?
    In fine, manualul e una, iar ceea ce spune profesorul in clasa e alta. Poate reusesti, totusi, sa gasesti o alternativa inca de pe acum la orele astea. Copiii sunt tare sensibili si orice cuvant aiurea ii poate rani. Daca ai timp, citeste ce am si scris si eu dupa ce Luna a aflat (inca de la gradinita!) ca oamenii invie dupa moarte: http://mamaalunitza.wordpress.com/2014/04/15/asaltul-marilor-intrebari/

    Scuza lungimea comentariului, te rog, cand gasesc subiecte care ma pasioneaza nu ma pot opri :-)))

    1. Nici nu stiam ca exista manuale la clasa pregatitoare la religie, la noi nu sunt, copiii lucreaza pe niste fise care sunt mai degraba de colorat decat de invatat ceva din ele. Eliza n-a mai venit cu intrebari incuietoare acasa de atunci iar la sedinta s-au mai plans parintii de anumite chestii spuse copiilor. Am inteles ca profesorul e foarte tanar, probabil la inceput. Avantajul cu cei mai tineri e ca nu sunt chiar asa de zelosi ca cei mai experimentati.

      1. Am uitat sa intreb: ce e cu numele? E acelasi cu al tau? Daca da, ar trebui sa stie ca e superb, romantic si de scriitori (poate ii gasesti o poezie “citibila” de-a lui Eugen Frunza).

        Pe fetita mea am pregatit-o sufleteste dintotdeauna pt misto-urile pe care le va indura la scoala (inca nu au aparut): nu numai ca am botezat-o “Luna”, dar ghinionul face ca numele ei de familie sa fie “Cucu”, deci… spune-i Elizei ca e intotdeauna loc de mai rau 🙂

        1. Alunita, nu e acelasi cu al meu, Eliza are numele tatalui ei. Eu am crezut mereu ca Luna e un alint, nu numele ei real :)))

      2. Relativ la comunicare, poate doamna voastra nu prea le are cu computerul. Ii poti sugera platforma easyclass.ro, Ea isi face cont, va da un cod de acces, apoi va faceti si voi, si toata lumea comunica fericita.

        Cat despre religie, iti recomand sa o scoti, pana nu incep temele. Poate sta in clasa, daca nu i se ofera alte variante – desi scoala e obligata sa asigure! – dar macar e lasata in pace.

        Eu stau cu copiii care nu fac in ora respectiva, ne jucam, mai ales cu povesti create de noi, Cand vor fi mai mari, probabil mai exersam si la matematica. Folosim sala de consiliu…

  4. Treaba asta cu 30-32 de copii la 1 profesor mi se pare strigatoare la cer. Calculand nr de minute din 4 ore, impartite la 32 de copii, cata atentie poate primi un copil intr-o zi? Oribil!

  5. in nici o scoala nu pot intra persoane straine neinsotite si fara a lasa datele de identificare la poata. E o regula benefica pentru siguranta copiilor, mi se pare normal sa nu umble oricine de capul lui prin soala. Va dati seama ce-ar fi daca ar intra si ar iesi fiecare dupa plac. Imi amintesc ca si ”pe vremea mea” :)) parintii aveau acces doar in fata cancelariei, insotiti de profesorul sau de elevul de serviciu.
    eu am dat asa : 80 lei cea mare (cl. a IV a) pentru culegeri si auxiliare, 150 lei mijlocia (cl. I )- 75 pt. manuale, restul pt. fondul clasei, 150 cea mica (grupa mare gradi)- pt caiete speciale, rechizite si ce mai vrea dna sa cumpere, plus 15 lei lunar pt. igiena(suma mi s-a parut cam mare, dar o sa ma opun pasiv :)), dau cat consider eu ca foloseste ea). La cea mijlocie i-am facut si un pachet de poze cu colegii si invatatoarea (45 lei).
    Noi am trecut prima oara prin pregatitoare anul trecut, au invatat de-au rupt,dar ma asteptam, stiam ca invatatoarea e genul care baga carte in ei :)).
    Eu nu prea ajung la sedinte, dar iau legatura cu invatatoarele ori dupa ore, ori telefonic.

  6. Si pe mine ma cam scotea din sarite politica “fara parinti in scoala”. Pana cand intr-o dimineata, in poarta scolii, dupa ce mi-am lasta copilul, m-a abordat un individ (eram cu caciula pe cap, un rucsac in spate, sunt mica de inaltime) care m-a invitat la el in masina sa stam un pic de vorba si sa-mi dea un cadou. Evident, s-o fi gandit ca-s o fata de gimnaziu/liceu, ca fug de la scoala si ca ma poate aborda in felul. Am inceput sa tip la el si a pelcat rapid, am sunat la politie dar n-au reusit sa mai gaseasca nimic. Dupa faza asta, am inteles parca mai bine respectiva cerinta….pana la urma, cred ca nu e foarte greu ca un obsedat din asta sa zica portarului ca e parinte/ruda, sa pacaleasca un copil de pe hol si sa se tot duca cu el….
    La scoala la care mergeam noi stateau prin preajma 1-2 politisti dimineata, din cate am vazut stau pe langa toate scolile.

    Cu banii nu am avut nimic de obiectat, la scoala la care e inscris fiu-meu acum, daca completezi formularul ala cu 2 la suta din impozitul pe venit pt asociatia scolii nu ti se mai cere altceva.

    “Uniformele” ma enerveaza si pe mine, pt ca is niste tricouri hidoase (maneci lungi pt sezon rece, scurte pt cald) din material prost, care se decoloreaza la spalat si care au costat 45 de lei bucata….

  7. Ceea ce ai scris tu este politica generala in scoli!
    Copiii cei mici intra si ies din scoala in grup, organizati, deoarece atunci cand se intersecteaza cu cei mari care sunt foarte neatenti, pot fi loviti intentionat sau nu. Vei vedea ca cei de-a patra sau mai mari au obiceiul sa-i sicaneze pe cei de la pregatitoare si cls I, mai ales cand ii gasesc la toalete sau chiar in pauza, pe culoar desi scoala incearca sa ii separe cat de cat.
    In timpul orelor scoala se INCUIE. Parintii nu au voie deoarece au fost cazuri in care au intrat parinti (de alta etnie) si au vrut sa-si bata copilul in scoala sau au facut scandal. Trebuie sa accepti ca se intampla lucruri rele chiar daca tie ti se pare ca scoala arata bine si lumea e decenta.
    Vei avea multe surprize pe parcurs, legate mai ales de rautatea copiilor. Vorbele urate si poreclele sunt la ordinea zilei. Sa nu-ti inchipui ca sunt niste ingerasi! Ai sa vezi ca si a ta va invata pe parcurs sa riposteze, chiar daca nu o crezi in stare. Va trebui sa inveti sa o lasi sa-si rezolve singura conflictele. Copiii se cearta si dupa cinci minute sunt cei mai buni prieteni. Uneori se imbrancesc, se lovesc din greseala, nu e cazul sa te amesteci decat daca a fost ceva cu adevarat serios. In acest moment stabilesc ierarhii si isi incearca puterile exact ca niste pui de animalute.
    Mutatul in banci si schimbatul colegilor este alta politica. La al meu, in trei ani de scoala, se practica in continuare. Explicatia este ca, legat tot de rautatea de care iti spuneam mai sus, copiii tind sa faca “bisericute”, sa rada de ceilalti, sa ii excluda din jocuri pe unii pe care chipurile nu ii plac. Si atunci ii obliga sa stea pe rand unii cu ceilalti, sa invete sa se suporte. Asta ni s-a explicat la sedinte si este o politica foarte buna, dupa parerea mea, se invata toleranta.
    Cat despre religie, oricat ni s-ar parea noua de inchistata si anapoda, vei vedea ca ofera copiilor niste modele si repere.
    In concluzie, fii calma si ia-le asa cum vin, cu multa rabdare! Gandeste-te cum erai TU la varsta aceea si iti va fi mai usor.

    1. Haha, tocmai ca ma gandesc cum eram eu la varsta aia si imi e si mai greu 🙂 Din banci ii muta doar cu un rand mai in spate in fiecare saptamana, nu le schimba si colegul de banca, cred ca nu m-am exprimat eu suficient de clar. Sincer iti spun ca mi-as dori ca si ea sa riposteze, macar verbal cumva, dar din pacate sau din fericire, nici nu stiu, nu o face. Pentru ca nu a fost invatata asa. Banuiesc ca asta e o “calitate” care se “educa” in timp la scoala. Momentan toaletele pentru clasa pregatitoare sunt separate de cele pentru copiii de clasele 1-4, ei avand si un etaj separat doar pentru ei.

  8. doar o intrebare, fara legatura cu scoala: Eliza nu bea nimic pana la pranz ???

    1. Cam asa ceva, Oana. Uneori mai bea laptele scolar in pauza, dar nu intotdeauna. Asa i-a intrat ei in cap, ca nu vrea sa foloseasca toaleta de la scoala. Are apa in ghiozdan in fiecare zi, desi imi tot spune sa nu i-o mai pun ca i-o pun degeaba. Deci daca i-ar fi foarte sete, are de unde bea.

  9. Noi parintii, putem intra in scoala copiilor ( in provincie), este un nene la poarta, dar asa..de model. Nu te intraba nimic, deci poti intra linistit. Si copiii mei asteapta ora 8 fara 5 ca sa poata intra in clase, asteptand pe un hol mare, jos la parter.
    In ceea ce priveste religia, ( noi fiind catolici), i-am zis celui mare ca daca vrea poate sa stea (este penultima ora), daca nu sa mearga in bblioteca sa citeasca ceva, sa-si fac din teme, etc…iar pe cea mica o iau mai repede cu o ora ( religia e pusa ultima in orar)…
    Baia scolii nu o folosim nici noi, din motive simple de inteles, stiu ca odata, la urgenta a facut pipi, si cand a ajuns acasa s-a dus direct in baie la dus…
    Facem ce putem, si eu caut scoala perfecta, dar inca n-am descoperit-o.

  10. Era sa uit fondul clasei..pt clasa I 10 lei si clasa a V-a 50 lei…

  11. Eu si acum am probleme cu scoala, desi a trecut deja un an. Suntem in Italia si nu ma pot obisnui cu sistemul. Invatatoarea de italiana e foarte exigenta, dupa parerea mea in mod absurd: daca la o dictare de 2 pagini A4 un copil face 4 greseli, primeste nota 6. Mi se pare exagerat, dat fiind ca dictarea e foarte complexa si contine foarte multe cuvinte…ce nota ar da daca ar fi gresite 20 de cuvinte intr-o dictare? Nu gasesc ca exista o logica in ceea ce face. Plus ca daca verificarea pe care invatatoarea o pregateste in clasa este dificila (opinie total subiectiva) notarea se face incepand cu 10, daca verificarea este usoara (opinie la fel de subiectiva), se incepe de la nota 8. Nu imi ramane decat sa vad dincolo de aceste conventii numite note…si sa incerc sa diger tot ceea ce se intampla.

  12. Bună,
    O lună și la noi :).
    Până acum nu ne-am obișnuit cu programul. Adică dimineața tot greu este la trezire și seara la somn este greu. Mereu vrea să mai stea un pic.
    Avem și noi uniformă. Adică parte închisă jos și bluza/camașa/tricoul să fie albă/bleu. Când avem sportul nu se mai vine în uniformă. Sunt destui copii care vin în alte culori .
    Nici noi nu avem voie în școală. Am avut voie două săptămâni și acum gata. Nu ma deranjează. Mă deranjau parinții care stateau buluc pe ușă și nici nu puteam să bagăm copilul în clasă.
    Și la noi se mută copii din bănci. Așa se sparg bisericuțele de la gradiniță și copii pot sta și în prima bancă și în ultima. Nu imi pare corect să stea numai în prima bancă sau în alta.
    Nu cunoaștem nici un profesor. Este deranjant. A venit de la ora de sport negru în barbă și la șold și a zis ca s-a împiedicat. Am rugat-o și pe doamna să vorbescă cu profesorul dar nu am mai auzit nimic.
    Nu am înțeles faza cu retragerea. Și noi avem o fată retrasă de la religie. Dar ea stă acolo aude totu, vede totu, ba mai pune și întrebări. Eu înteleg ca faza cu retrasul este că să fie. Cred că cine este scutit/retras trebuie să facă alceva nu să fie tot acolo și ignorat total. Ba mai auzi și replica “tu nu poți vorbi că ești retras”.
    Nico – are apa și bea toată sticla este cald și când are și sport nu ii ajunge.
    Se duce la baie nu este cea mai bună/placută alegere dar să stea și peste 4 ore nebăut și fară baie nu imi pare ok. Și noi mâncăm tot un de sandviș.
    Sâmbătă a fost în excursie și a fost bine.
    Au facut litera A și M.
    Cam asta în mare.
    O zi bună!

  13. Si Anisia a inceput clasa pregatitoare, unde ii place mai mult decat la gradinita, si-i placea si gradinita, la tmpul ei.
    Noi am cumparat doar manualul de engleza, si caietele de lucru pentru grupa pregatitoare in total 67 lei, (plus rechizitele necesare) fondul clasei, tot de parinti a fost cerut pentru hartie igienica, sapun, servetele de nas…, 5 lei pe luna. nu e mult, parintii vroiau mai mult sa dea, dar doamna i-a temperat. Parintii insista sa intre cu copilasii in clasa, sa mai vorbeasca cu invatatoarea, (si pe copii ii deranjeaza) ceea ce nu e ok, deoarece exista ora de consiliere cu parintii saptamanala, la care nu merg parintii, ca doar au vorbit toate diminetile…
    Uniforma e de la clasa 1, momentan clasele pregatitoare au tricouri cu numele scolii(15 lei tricoul). Dar noua ne place uniforma, o rochita bleu-marin pentru fete, cu bluza alba.
    Invata mereu poezii, desi nu le retine din prima zi, poezii cu cifre acum 1, 2, , litere de tipar mari si mici sa le recunoasca, citeasca si scrie in caietul special, A, M, U, Si la religie a invatat despre facerea lumii.
    E condusa spre scoala pana traversam strada de la o intersectie, apoi merge singura o alee lunga, si in scoala singura. E asteptata la finalul orelor tot la coltul aleii, inainte sa treaca strada, daca nu intarzie, nu stiu din ce motive intarzie sa iasa de la scoala, asa ca de multe ori e asteptata in curtea scolii.
    La pachet, sandvichuri, sau o banana cu prajitura mica. Au chiosc langa scoala, colegii ei deja cumpara de acolo, eu nu sunt de acord. Poate ne impartasesti si noua idei de sandvichuri pentru scoala…
    Sper sa isi pastreze mereu entuziasmul pentru scoala.

  14. Si noi avem o luna de scoala!
    Si ce luna…
    Si noi avem o scoala in care nu putem intra. Si noi avem un fel de uniforma, obligatorie ca impact vizual (pantalon negru sau albastru si camasa alba) dar achizitoonata de noi de unde gasim si ce gasim.
    Si noi avem caiete auxiliare in jur de 130 lei si fondul clasei 50 lei (cu tendinte expansioniste). Si cam tot pe aceleasi lucruri se duce…
    Si lui M. ii place (cred) desi el e genul care accepta multe. Colectivul nu cred ca ii face mare placere, avand in vedere ca dupa o luna de scoala nu are nici un prieten si mereu imi vine acasa cu 4-5 foi desenate in pauze. E clar ca e pasionat de desen dar la fel de clar imi este si ca nu il tenteaza ce se intampla in jur in pauze (cand ar trebui sa fie macar un pic mai distractiv decat in ore).

    Si noi avem o invatatoare cam necomunicativa (desi e mult mai tanara decat noi), insa eu deocamdata nu mi-am schimbat primele impresii, ba din contra.
    La noi pozitia in banci s-a stabilizat. Dar nu stau in semicerc ci in sistem clasic.
    Inca imi povesteste cate ceva din ce fac in clasa, dar nu pare sa-l atraga sau sa i se para captivant sau interesant nimic deocamdata. Nimic nu pare sa-l perturbe din ideile lui la desen.

    Desi toata lumea se pronunta impotriva uniformelor nu imi place tendinta de uniformizare promovata de unii parinti in alte domenii ( de ex. sa luam bibliorafturi la fel – desi eu as zice ca mai multe culori ar face sa para mai vesel – chestie de estetica; sa luam acuarele la fel – 6 – 8 culori la tuburi mari – cand al meu adora sa deseneze cu 12-16 nuante). Nu mai zic ce simt cand vad ca la alte vizuale coloreaza fiecare aceeasi plansa xeroxata…
    Dar fac eforturi sa ma abtin si sa ma detasez un pic de subiect, nu de alta dar copilul ma simte (mi-a fost enorm de greu la inceput sa accept lipsa de experienta a cadrului didactic). Dar nu am ce face si merg inainte.

    A…si noi avem deja planificata o excursie (la cererea parintilor)…in care imi cere sa il las…desi am o mare strangere de inima…mai vedem

  15. […] mămică (şi nu numai) cu problemele de început de an şcolar: mediu, educatori, bani, uniforme. Aici. Pe al doilea nu ştiu cum să îl categorisesc. E special. Îl semnalez acum, aici.  Un blog […]

  16. Te sfătuiesc să fii atentă cu pozele. Este un obicei împământenit în fiecare școală. Se fac zeci de ture de fotografii pe an, vine fotograful în clasă , îi ia pe toți la pozat (le captează interesul cu tot felul de personaje din desenele animate) și apoi doamna le spune copiilor să vină cu banii. Eu am reacționat destul de vehement împotriva acestei practici, iar doamnele mi-au răspuns invariabil: dar copilul a vrut!
    De parcă copilul ar plăti pozele din banii de înghețată!
    Și cu caietele speciale și culegerile se practică același tapaj. La clasa celei mici se cumpărau culegeri care nu s-au deschis o dată!
    Era să uit de reviste și de excursii. Și astea sunt un prilej de tapaj. De multe ori o excursie prin București ajunge să coste mai mult decât una la Sinaia!
    Vorbește personal cu orice părinte al cărui copil are un comportament necorespunzător față de copilul tău. În general doamnele nu vor să supere alți părinți, consideră că este problema ta și atât.
    Am avut și noi când puștiul era în ciclul primar un băiețel care bătea pe toată lumea. Noroc că noi, ceilalți părinți, am fost foarte uniți, că în baza doamnei nu prea aveam ce aștepta. În cele mai multe cazuri, doamna nu intervine vehement decât dacă un copil îi deranjează ei ora.
    Baftă multă!

    1. La noi deocamdata doamna a fost foarte circumspecta cu pozele, a zis ca nu face poze decat daca parintii semneaza lista aferenta. Cine n-a vrut, n-a facut. Sper sa se mentina “traditia”. Caiete speciale nu s-au cumparat decat la inceput, in rest nu cred ca se va mai lua ceva, insa voi vedea din clasa intai. Reviste nu mai au voie sa vanda in scoli, stiu o revista care s-a inchis dupa doua numere din cauza asta. A fost un mare scandal anul trecut si nu mai e voie absolut nimic. Excursii deocamdata nu se fac, culmea, parintii au intrebat la a doua sedinta de excursii si doamna a zis: depinde de dumneavoastra, daca aveti propuneri, eu deocamdata nu as face excursii. Inca o data m-am convins ca la parinti e problema… Sper sa continue politica asta si pe viitor, oricum eu sunt “gica-contra” atunci cand vine vorba de dat bani de pomana la scoala. Adica, am semnat ca sunt de acord sa dau 20 de lei sa vina “Profesorul traznit” o data la trei luni, ca nu e mare filozofie, dar n-as da bani pe alte prostii. O prietena din Brasov mi-a zis ca da saptamanal 20 de lei (si la fata si la baiat) pentru nu stiu ce ora de lucru manual suplimentara organizata de unii care fac ateliere. Plus inca vreo 20 de lei pentru nu stiu ce ore suplimentare de dezvoltare personala. Mi se pare o aberatie…

      1. Ai dreptate: părinții sunt cei care creează astfel de probleme.
        Puștiul meu e acum boboc de liceu. S-a pus problema fondului clasei și imediat a sărit un părinte cu o propunere de 100 de lei…Diriginta a făcut ochii mari și ne-a spus că ea se gândea la 10-15 lei pentru burete, cretă o găletușă și hârtie de copiator pentru orele de chineză, ore la care nu au manual, ci lucrează după niște printuri pe care le distribuie profa fiecărui copil.
        Nu trebuie să fii neapărat gică-contra, ci să cântărești bine fiecare situație în parte. Și să-i înveți pe toți că acordul trebuie cerut părintelui, nu copilului și acest acord trebuie să fie prealabil începerii oricărei acțiuni. Dacă există această înțelegere, totul va fi ok.
        Seară frumoasă!

  17. Si noi avem o luna de scoala. Ii putem duce in clasa dimineata,dar la pranz ii scoate doamna in usa de la intrarea in scoala,unde ii asteptam noi,parintii, sau personalul de la after.
    Legat de bani,am dat 60 lei manuals,45 lei rechizite/tot anul( am cumparat in kit de pe in site cu rechizite si doamnava spus ca le ajunge tot anul). Si aducem hartie pt.toaleta si sapun.
    Ne place foarte mult doamna,sunt 25 in clasa(momentan),am inteles ca vor mai veni in clasa I. Nu avem uniforme,dar mergem cu blugi albastri si bluze albe.
    Irina bea apa la scoala si foloseste toaleta doar dimineata cand e cu noi. Altfel,nu:)
    Are deja o prietena foarte buna. Si la noi ii muta ,sa se imprieteneasca si sa nu fie bisericute. Dar daca se stabilesc prietenii ii lasa asa. Ma bucur ca Irina se duce cu drag la scoala.
    Va dorim numai bine!!

  18. Te urmaresc de mult timp si te admir, insa in ce priveste ora de religie, nu sunt de acord cu tine. Cred ca esti ortodoxa, dar nu esti practicanta. Daca ai fi dus-o pe Eliza din cand in cand la biserica, daca i-ai fi spus Crezul cateodata si i l-ai fi explicat, copilul ar fi inteles ca, asa cum Iisus Hristos a inviat, asa vom invia cu totii. Pacat ca nu-i dai si educatie religioasa, e o mare lipsa, dupa parerea mea.

    1. Ionela, asa cum am mentionat, nu doresc sa intru intr-o polemica pe tema religiei. Eu am niste pareri usor diferite despre modul in care ar trebui sa se predea aceste concepte religioase in functie de varsta si de capacitatea de intelegere a copilului. Si cred ca cea mai in masura sa evalueze capacitatea de intelegere a copilului meu sunt eu. Dupa orele de religie de la gradinita, fata mea a inceput sa aiba cosmaruri noaptea in preajma Pastelui, se trezea plangand spunand ca viseaza ca e rastignita si batuta in cuie. In conditiile astea, eu prefer sa controlez eu cantitatea de informatie religioasa pe care o primeste, in functie de cat poate ea sa duca. Sunt lucruri pe care eu nu le povestesc pe blog tocmai pentru ca le consider foarte personale, si religia/credinta e unul dintre ele.

      1. Ionela Olaeru says: Reply

        Imi pare rau pentru experientele neplacute, imi dau seama ca ati avut de-a face cu persoane lipsite de tact pedagogic. Eu sunt absolventa de Teologie si am avut fericita ocazie de a preda un an la ciclul primar. A fost nemaipomenit! Cat de inocenti sunt copiii,cat de sinceri! As fi stat zile de-a randul sa le raspund la intrebari, nu ne-am fi saturat unii de altii… Mi-a parut rau dupa ei, intrasem in concediu de maternitate, acum sunt departe de tara ma doare cand aud cum “reusesc” unii sa sperie copiii la ora de religie.

  19. si fiica mea am inceput scoala, doar ca la 2000km de Romania.
    Nu sunt mari diferente fata de scoala romaneasca, doar mai simplu si mai ordonat (e drept, avem o doamna f. ordonata):
    -lista de rechizite am primit-o cu 3 luni inainte, asa ca am avut timp sa caut cele mai ieftine (se puteau comanda si in grup, prin scoala, dar nu am stiut); acolo am dus si un pachet de servetele,
    -nu intra parinti/altii mari in scoala si sunt de acord
    -pachetul la scoala … pt 4 ore ? fruct/morcov/castravete ajunge; sticluta mica de apa
    -uniforma e inlocuita cu un cod de culoare: alb si bleomarin, fara flori etc. – merg si blugii bleumarin, camasa alba, vesta bleomarin; o parte le-am cusut-tricotat eu.
    -doamna da un plic saptamanal cu o corespondenta catre parinte. Parinte pune acolo o hartie cu remarci.
    -optionale – doar unul, ca atat avem bani
    -pozele nu sunt obligatorii, am spus nu, pt ce a cerut doamna, am dus de acasa o pozulica.
    -au cerut bani pt scoala. Unii au dat 2 euro!!! (adica pretul unei paini) , unii nu au dat nimic, altii … 50 euro (dupa discutii co alti parinti, romanii sunt cei grandomani), strainii refuza politicos sa dea bani si vin voluntari sa faca ei curat la toalete prin rotatie
    -m-am oferit (si alti parinti) sa printez fise (o fac la munca, ssst, nu ziceti 😀 ) si sa duca fiica fise de lucru la scoala; asa ca doamna ne da pe mail versiune cu 1 sapt. inainte
    -doamna a dat o lista la toti parintii, sa ne programam o intalnire trimestriala cu ea. Nu sedinta, discutie ea cu cei 2 parinti si copil.
    -doamna face o evaluare (SCRISA) trimestrial la fiecare copil; puncteaza 4 caracteristici, scrie o pagina format A4, si da indicatii parintilor la ce sa mai lucram si acasa (la fiica mea sigur e sa o oprim din facut mustati si codite la poze, inainte de a termina randul de scris 😀 )
    -doamna e dispusa la discutii si simplificat metoda.

    Pt ca e un scenariu sa ne intoarcem in Romania curand, am citit toate comentariile de mai sus. Noi parintii stim magnific sa complicam lucrurile….cand viata poate sa fie mult mai simpla.
    La religie, voi opta sa faca acasa. Credinta vine din suflet, din suflet discutam si ne rugam.
    Voi refuza orice concurs si test pt copil. Vad ca sunt din ce in ce mai multi parinti ce fac asta…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.