De anul viitor luăm şi noi muntele cu asalt într-un mod mai serios. Până acum am fost cam precaută s-o duc pe Eliza pe munte, deşi sunt conştientă că sunt părinţi care îi iniţiază pe cei mici de la doi-trei ani în tainele mersului pe munte.
Am testat anul acesta cu un traseu scurt – am făcut o oră şi jumătate la urcat şi o oră la coborât, pe drum forestier alternat cu traseu prin pădure şi m-am amuzat recent că am văzut un reportaj la tv în care una-două îi dădeau cu “ce traseu greu e” iar eu îl făcusem deja cu trei copii şi nu mi se păruse greu deloc.
Pentru că i-a plăcut şi a rezistat la drum, fără bombăneli şi văicăreli (e drept că a trebuit să le tot distrag copiilor atenţia, ba o ciupercuţă, ba o floricică, ba o veveriţă etc) de anul viitor vom începe cu mini-excursii de week-end cu cortul până vom căpăta curaj pentru unele mai lungi.
Înainte de a pleca la drum, m-am documentat, evident, cu privire la echipament. Mi-a fost de mare ajutor site-ul Diva în bocanci pe care îl recomand, dacă nu pentru inspiraţie, măcar pentru amuzament sau visat cu ochii deschişi. Autoarele site-ului sunt două fete pasionate de munte, de călătorii şi de biciclete, iar unele dintre articolele lor sunt foarte distractive.
Ce ai nevoie pentru drumeţii de o zi fără cazare la cort
– în primul rând încălţările sunt cele mai importante. Bocanci sau sandale de munte, în funcţie de anotimp şi de destinaţie, de bună calitate, care să lase pielea să respire, dar să susţină bine piciorul. Pentru Eliza am luat din Lidl când au avut ofertă la echipament de drumeţie, dar găsiţi şi în Decathlon şi, evident, în magazinele specializate unde sunt mai scumpe.
Din punctul meu de vedere, pentru copii nu merită să daţi 300+ de lei pe încălţări, ei cresc repede şi nu vă scoateţi investiţia. În plus nu cred că faceţi trasee grele şi dese cu ei ca să apuce să le poarte la maxim. Eu, în schimb, am de foarte mulţi ani o pereche de bocanci de la Geox, cu aerisire în talpă, din piele, nişte bocanci de o calitate extraordinară. Deşi m-am băgat în apă cu ei, nu m-am udat la picioare.
În plus, nu am alunecat, cum am păţit acum un an când m-am dus la vale la coborâre, deşi aveam nişte încălţări de munte (de vară) din Decathlon, şi mi-au susţinut foarte bine gleznele cam fragile. Acum nu mi-aş mai permite să-mi cumpăr aşa ceva, dar faptul că le am de vreo 8 ani cred că spune ceva despre calitatea lor şi meritul investiţiei la acel moment.
În plus, timp de cinci ierni au fost purtaţi intensiv pe post de încălţări de iarnă (cu şosetă de lână, pentru că nu sunt îmblănite) şi arată în continuare foarte bine chiar dacă sunt puţin roase în partea de sus.
– lenjerie de corp din lână merinos pentru zilele mai răcoroase (toamna, de exemplu), aşa evitaţi să puneţi zece straturi de haine pe ei. Despre hainele de corp din lână merinos am mai scris, le găsiţi acum pe tot felul de site-uri și inclusiv la Decathlon! Pasionaţii de munte le recomandă şi pe post de pijamale dacă dormiţi la cort sau la cabane mai puţin încălzite. În plus, sunt uşoare, merg puse în rucsac şi folosite doar la nevoie.
– tricou tehnic – este un tricou care scoate transpiraţia la suprafaţă în loc s-o ţină lipită de corp ca cele din bumbac. Se găsesc la Decathlon (sau Lidl) şi nu sunt foarte scumpe. La capitolul tricou tehnic aş trece şi tricourile cu protecţie UV care nu trebuie să ne lipsească din bagaje la mare sau în parcurile acvatice în aer liber. Eliza are unul primit, luat din Decathlon, şi unul luat din Lidl la reducerile de toamnă (cu greu m-am abţinut să nu fac stocuri, mai ales că era doar 12,9 lei).
– polar sau jachetă softshell, pentru zilele răcoroase. Protejează de vânt şi ţin cald, iar jacheta soft shell mai are avantajul că protejează şi de o ploaie uşoară. Nu ţine, însă, la ploi abundente pentru care aveţi nevoie de…
– o pelerină de ploaie. Fie jachetă, fie pelerină care se pune şi peste rucsac, e absolut musai să aveţi la voi pe munte o protecţie pentru ploaie. Nu ştiţi cum se va schimba vremea. Nu umbrelă!
– şosete de drumeţie (în picioare şi cel puţin o pereche de schimb) – eu am luat din Lidl unele foarte bune, evident se găsesc şi la Decathlon.
– căciulă şi mănuşi – din lână merinos sau polar. Eliza are o cagulă din lână merinos care mi se pare unul dintre cele mai utile lucruri din toată garderoba ei. Mănuşile nu sunt numai pentru ger, dar pot ajuta şi la căţărat.
– pentru drumeţiile de vară e suficientă o băsmăluţă sau o şapcă. De preferat ceva cu elastic sau cu șnur, care să stea pe cap ca să nu fugiţi după ea dacă o ia vântul sau alunecă la vale.
– rucsac – pentru Eliza mic şi compact în care să pună o sticlă de apă şi câteva mărunţişuri. Tentaţia va fi mare să-l căraţi voi, dar e bine să se obişnuiască să aibă ceva în spate. Mie îmi plac mult rucsăceii de la Decathlon la 17 lei – sunt suficient de încăpători dar nu mari, şi mai sunt şi foarte uşori. În plus, dacă îi strâmtaţi corzile la maxim pentru copil, le puteţi lega peste piept şi rucsacul îi va sta mult mai bine în spate.
– în rucsac: minim apă, gustări, balsam de buze, pungi și saci pentru gunoi, şerveţele umede şi uscate. Eliza a mai avut în plus pelerina de ploaie şi căciula.
Rezumat, de unde le cumpăraţi:
- Lidl în săptămânile dedicate drumeţiei (au în fiecare anotimp) şi iarna când aduc produse pentru ski.
- Decathlon
- magazinele TCM – au foarte multe produse de munte şi mare
- magazine second-hand – eu am în cartier un magazin unde aduc costume de ski, de exemplu. Mi-am luat o super pereche de pantaloni de ski, aproape noi, cu 50 de lei, iarna trecută.
- pe site-urile dedicate produselor de lână, dacă vreţi haine din lână (sugestii: HipHip.ro, Roviel.ro, Galbenus.ro, Naia.ro)
Iarna asta vreau să încercăm şi un traseu foarte scurt şi sigur pe zăpadă. Dacă aveţi sugestii/recomandări unde, cum, ce, le aştept cu drag.
Un articol foarte interesant! Ma gandesc si voi veni cu o sugestie pentru o excursie frumoasa!
Mulţumesc pentru menţionare! Mă bucur tare că îţi place site-ul nostru şi l-ai găsit util. Numai drumuri cu soare să ai!
[…] Echipament: rucsac cu gustări şi apă, şepci sau pălăriuţe, încălţăminte waterproof, mănuşi (dacă vreţi să urcaţi scările, sunt reci şi veţi aprecia mănuşile), şosete de schimb. Mai multe detalii despre echipamentul de munte pentru copii aici. […]