Am folosit tehnica vitraliului dar am folosit vopsele “false” pentru că nu am pictat cu adevărat cu vopsele pentru sticlă, ci am improvizat după o idee pe care o reţinusem eu mai demult: dacă amesteci acrilice cu aracet care se usuca transparent vei obţine nişte vopsele potrivite pentru a picta pe sticlă cu tehnica vitraliului.
Eu cred că am pus prea puţin aracet pentru că nu s-a uscat aşa de transparent cum mi-aş fi dorit, însă în lumină se vede foarte frumos, ceea ce mă face să cred că un suport pentru lumânări din sticlă ar arăta splendid pictat aşa. Acrilicele sunt cele mai utile vopsele pe care le puteţi avea în casă, aderă la orice suprafaţă şi pot fi folosite în foarte multe feluri.
Eu am nişte seturi făcute în America, sunt de departe cele mai bune acrilice pe care le-am folosit vreodată, le-am luat de la Profi Art, set de 12 culori la vreo 32-34 de lei (nu mai reţin exact). Mai am unele mai vechi, la tub, de la Daco parcă, au culori frumoase, vii, dar eu nu mă dau în vânt după culorile la tub, mereu scot din ele mai mult decât am nevoie şi se iroseşte. Şi apropo, dacă faceţi asta, aveţi tuburi de vopsele şi le puneţi pe paletă şi vreţi să pictaţi mai multe zile la rând, dacă acoperiţi cu un rând de scotch căuşul paletei, vopseaua nu se va usca.
Noi am pictat două bucăţele de sticlă prinse într-o ramă metalică pe care le-am cumpărat de la Profi Art (9 lei bucata, au diverse forme). Am lăsat-o pe Eliza să şi-o facă singură pe a ei, eu doar am îndrumat-o. A cam abuzat de sclipici dar în afară de asta, îmi place mult cum i-a ieşit, mai ales că nu e uşor să ţii tubul subţire de contur (iarăşi un produs care poate fi folosit în multe moduri, inclusiv pentru decoupage şi pictură pe sticlă) ca să trasezi modelul – am imprimat un model găsit pe net.
Am lăsat o noapte la uscat şi a doua zi am umplut spaţiile cu acrilice amestecate cu aracet. Am pozat una şi cu o lumânare în spate ca să văd cum arată:
Eu nu mi-am dat seama când am făcut pozele, însă pe verso arată şi mai bine. Dacă aveţit talent, puteţi încerca să faceţi şi nişte iconiţe, totul e fie să găsiţi un model, fie să vă pricepeţi să desenaţi conturul.