Voi aţi strâns bradul deja? Eu l-am strâns ieri. Ştiu că mai sunt oameni care îl ţin până după Sfântul Ion dar eu n-am mai rezistat. Eram şi aşa destul de deprimată că s-a terminat vacanţa. Eu nu am chiar aşa de multe ornamente şi decoraţiuni dar tot mi-au trebuit vreo trei cutii ca să le bag, plus câţiva saci de menaj. Până acum le ţineam care pe unde, prin cutii, prin sertare, prin cămară, dar anul acesta m-am hotărât să mă organizez mai bine, aşa că am luat cutii mari de plastic cu capac şi am făcut trei cutii mari de Crăciun şi una de Paşti, plus o pungă de Halloween.
Pentru depozitarea ornamentelor de Crăciun am folosit cutia de la calendarul de Advent Lego. Pe principiul ăsta merge orice tip de cofraj din carton sau plastic de la jucării/electrocasnice mici sau pahare din carton (după o idee văzută pe Pinterest). În cutia de la calendarul de Advent am putut grupa mai bine ornamentele şi am putut pune în siguranţă lucruşoarele mai delicate, iar pe margine am pus ornamente din lemn sau fetru.
În altă cutie am pus cutiile mele metalice pentru fursecuri cu tematică de Crăciun, în care am băgat beteală şi globuri fragile de sticlă. Anul acesta m-am hotărât să grupez absolut toate lucrurile “crăciuneşti”, asta însemnând şi farfurii, feţe de masă, elemente decorative, cutiile metalice pentru fursecuri, ciorapi şi căciuli de decor, trăistuţele şi accesoriile de la colindat şi sorcovit, felicitările primite (pe care le păstrez cu sfinţenie) plus perforatoare/ştampile/alte decoruri din cutia pentru lucru manual, ca să nu mă încurc de ele tot anul.
După ce am pus în cutii ceea ce intra în cutii, au rămas elementele mari pe care le-am ambalat individual în saci de menaj: coroniţa din brad artificial de la Ikea (splendidă, e exact ca bradul despre care mama jura că e real până i-am arătat îmbinările), calendarul de Advent cu sertăraşe tot de la Ikea, o minunată scenă a Naşterii Domnului traforată pe care am găsit-o acum un an într-un magazin de vechituri etc La final, am făcut loc în cămară pe ultimul raft şi am depozitat cutiile, de la mare la mic, apoi deasupra am pus celelalte decoraţiuni ambalate individual. Şi dacă tot am întors casa cu susul în jos şi am mutat dintr-o cutie într-alta, am făcut şi o cutie de Paşti care conţine, din păcate, cam puţine decoraţiuni – majoritatea ouă încondeiate şi vreo doi iepuraşi din ceramică. Se pare că la capitolul primăvară-Paşti trebuie să mai lucrez 🙂
Bradul l-am strâns, l-am pus înapoi în husa lui şi l-am urcat sus, pe un şifonier masiv.
Câteva sfaturi utile:
- aveţi grijă să strângeţi cu grijă instalaţia, s-o rulaţi şi s-o legaţi cu o panglică. Aşa nu veţi avea bătăi de cap anul viitor. Lângă instalaţie puteţi pune şi un prelungitor pe care să-l lăsaţi acolo ca să nu mai căutaţi bezmetici unul fix atunci când vreţi să împodobiţi bradul.
- dacă aţi avut brad natural şi vreţi să-l scoateţi fără prea multă mizerie, scoateţi ornamentele de pe el, răsturnaţi-l pe un cearşaf sau o faţă de masă mai mare, înfăşuraţi-l şi daţi-l afară cu totul. Dacă locuiţi la casă, îl puteţi face lemn de foc, dacă locuiţi la bloc, bănuiesc că există, ca şi la mine, un loc în faţa blocului (sau în spate) unde vin gunoierii şi îi ridică. De cele mai multe ori nu va ajunge la gunoi pentru că sunt o mulţime de oameni nevoiaşi care strâng brazii pentru lemne de foc.
- faceţi ordine în cutiile cu ornamente înainte să le strângeţi – aruncaţi ce e vechi, stricat, dăruiţi sau reciclaţi ce n-aţi pus deloc în brad şi sunteţi siguri că nu le veţi pune nici anul viitor. Investiţi în nişte cutii de plastic cu capac şi închidere, în care totul să stea ferit de praf şi alte “accidente” casnice (insecte, mucegai, inundaţii, soare prea mult dacă le puneţi pe balcon, de exemplu)
- dacă v-aţi dorit anumite lucruri şi nu le-aţi luat din cauza preţului, perioada de după sărbători e propice achiziţionării de produse la reducere. Eu anul trecut am luat calendarul de Advent de la Ikea şi coroniţa artificială la reducere cu două zile înainte de Crăciun. Anul acesta, Ikea are iar reducere la ornamentele rămase în magazin, aşa că de ce să nu investiţi puţin din banii de la colindă pe nişte lucruri pe care vi le-aţi dorit? Eu m-am bucurat mult de ele anul acesta chiar dacă anul trecut nu am apucat prea mult să le folosesc.
- tot la reducere, după sărbători, puteţi găsi şi costume de Moş, de fulg, de crăiasa zăpezii, pentru copii sau chiar adulţi. Trebuie doar să urmăriţi bazarurile de mămici sau să întrebaţi în grupurile de vânzări-cumpărări. Şi dacă tot veni vorba, eu obişnuiesc să cumpăr costume de ski sau săniuţe când vine primăvara şi găsesc totul la reducere. Anul trecut mi-am luat nişte pantaloni de ski cu 50 de lei, exact cum am văzut acum două zile în Selgros la 250. Săniuţa tot aşa, e luată la reducere din Cora. Anul ăsta am pus ochii pe o pereche de pantaloni de ski pentru Eliza dar aştept să văd cum fluctuează preţul 😀
- sfatul meu e să strângeţi şi să puneţi bine şi jucăriile de Crăciun – renii care cântă Jingle Bells, oamenii de zăpadă din pluş, lego-urile de Crăciun (pe cel de la calendarul de Advent eu l-am pus într-o pungă cu fermoar împreună cu instrucţiunile de pe cartonaşe, cu gândul că se va mai juca şi anul viitor cu el), magneţii de frigider, suporturile pentru lumânări, şerveţelele cu tematică de Crăciun, precum şi CD-urile cu colinde (credeţi-mă că aş fi vrut să arunc pe geam CD-ul cu Cleopatra Stratan încă dinainte de Crăciun) şi DVD-urile cu filme de Crăciun (noi avem mai multe, şi filme şi animaţii).
- la final, după ce credeţi că aţi strâns absolut totul, mai lăsaţi cutiile încă două-trei zile în sufragerie, înainte de a le depozita. Vă asigur că o să mai descoperiţi mărunţişuri de care aţi uitat şi e mai bine să aveţi cutiile la îndemână decât să le tot daţi jos de pe unde le-aţi căţărat.
Numai cu cărţile de iarnă şi de Crăciun nu ştiu ce să fac, dacă să le strâng deja sau nu. Le-aş strânge şi le-aş pune pe toate o poliţă mai înaltă în camera Elizei (sunt foarte bucuroasă că am montat două poliţe noi ca să-şi pună jocurile şi cărţile) şi le-aş lăsa doar pe cele de iarnă, fără Crăciun. Deocamdată citim Spărgătorul de nuci, oricum, aşa că nu le pot strânge chiar pe toate. Voi cum aţi procedat în ceea ce priveşte cărţile? Dar cu restul decoraţiunilor şi ornamentelor?
Cărțile de Crăciun stau pe un raft separat. Ne mai legăm de ele atâta timp cât afară este zăpadă. În rest, totul stă în cutii într-un uscator (blocul este prevăzut cu așa ceva 🙂 ) Cât despre brad, va pleca din casa noastră după Sf Ioan, asta dacă nu-i cad chiar toate acele 🙂
noi inca nu am strans nimic , de obicei bradul nostru apuca si sfarsitul lui ianuarie. anul acesta insa il strang chiar zilele astea din motive de pisica ce il ciufuleste zilnic.
si eu zic ca e bine sa existe recipiente si pungi speciale pentru decoratiuni, asa am avut tot timpul si mi a fost usor sa le gasesc cand le a venit timpul.
cartile mai stau inca pe noptiera, mai ales cele imprumutate de la biblioteca, pana cand le voi duce.
cat despre reducerile de dupa, mare dreptate ai. chiar merita un raid prin magazine .
bună ideea cu Ikea, mai ales că lucrez langă…
la Jumbo dacă afli despre reduceri m-aș mai duce încă o dată.
am fost și sambătă seara, pe 3, de dor de oamenii de zăpadă de acolo, mi-am mai luat doi, dar mai sunt vreo 3 care mă fascinează…
dacă afli despre reduceri… că erau încă la preț de noiembrie, chiar 🙂 .
Astia de la Jumbo mi se par cam zgarciti, nu cred ca vor avea reduceri 🙂
Am fost obisnuita de mica sa tin toate ornamentele de brad in cutii separate. daca va aduceti aminte cutiile de la papusile acelea mari de aproape jumatate de metru…intr-o astfel de cutie tinea mama tot ce era pt brad, undeva pe un raft sus din camara. Tot in cutii le tin si acum, doar ca am mai multe cutii pe care le etichetez in functie de ce am in ele: globuri rosii si galbene pt ca doar cu ele faceam bradul in ultimii ani, beteala e separat, mosii cantatori in alta cutie, instalatiile o alta cutie si tot asa. Si parca an de an mai adaug inca o cutie: anul acesta trebuie sa fac una in plus cu tot ce au lucrat fetele in decembrie ce marita pastrat: coronite din polistiren, stelute din sfoara, ornamente din margele, etc…Vom impodobi si anul ciitor casa cu ele.
Noi inca nu ne induram sa strangem bradul … ne mai da un pic senzatia de vacanta. 🙂
Ornamentele noastre stau in timpul anului intr-o cutie mare, depozitata pe dulapul din dormitor. Cartile de Craciun sunt la locul lor in biblioteca Cezarei, deja neincapatoare … si abia anul acesta incepe clasa pregatitoare. Mi-a promis ca la vara mai aranjam lucrurile prin biblioteca, mai dam din cartile pentru copii mici, dar inca le pastreaza pe toate. Chiar si primele carti de colorat (adica de mazgalit).
Un An Nou bun iti doresc! Cu sanatate, timp pentru activitati (ca de idei nu duci lipsa), plimbari frumoase (de care sa ne spui si noua) si evenimente care sa-ti aduca zambetul pe buze!
Si noi obisnuim sa strangem bradul si ornamentele aferente dupa Sf Ion. Toate obiectele specifice le depozitez in locuri destinate in acest scop, doar de mine stiute. Altfel, m-as trezi cu casa decorata ca de Craciun chiar din luna august. Cartile cu tematica raman in biblioteca, insa. Decoratiuni de Paste si de Haloween nu avem, deocamdata.
[…] globuleţele la locul lor în cutii şi cutiuţe? Am găsit un articol foarte frumos scris de Laura despre cum să depozităm şi să organizăm ornamentele, luminiţele şi toate celelalte accesorii […]