Acest articol reprezintă experienţa mea personală, nu conţine informaţii dovedite ştiinţific 😀 şi vă îndeamnă să experimentaţi doar pe propriul risc!
Săptămâna trecută Eliza a fost la nişte ateliere de pictură în urma cărora s-a ales cu nişte pete de acrilice pe: singurul hanorac potrivit pentru ora de sport (culoare uni, fără imprimeuri, cu fermoar în faţă şi fără glugă), geaca de ski şi pantalonii mei de munte. Evident că m-am umplut de nervi mai ales că ştiam că acrilicele nu ies de nicio culoare şi mai erau şi în zone în care chiar nu aveai cu ce acoperi, hainele erau clar stricate. Însă cum eu nu mă las cu una, cu două şi am scos tot felul de pete de pe tot felul de ţesături, am zis să o iau metodic. Ştiam că acrilicele nu pătrund în profunzimea unei suprafeţe, ci rămân la un nivel superficial, de altfel dacă lăsaţi acrilic să se usuce pe planşetă sau pe altă suprafaţă tare, după ce se usucă se poate decoji sau răzui cu uşurinţă. Aşa că am extrapolat şi la ţesături. Am pus la înmuiat hanoracul cu Vanish timp de 24 de ore, după care am frecat bine suprafaţa cu o piatră ponce fină. Şi surpriză, petele (acrilic negru pe polar pufos roşu) s-au dus de parcă nici n-ar fi fost acolo şi nici ţesătura nu a fost afectată în mod vizibil. Zona e puţin mai ciufulită şi dacă priveşti la microscop s-ar putea să ţi se pară cu o idee mai decolorată decât restul, dar în rest, hanoracul e în stare purtabilă din nou, spre bucuria mea. Următoarea la rând a fost haina de ski, unde am dat greş prima oară pentru că era uscată. M-am prins că pata trebuie înmuiată mai întâi, aşa că am băgat-o la Vanish 24 de ore, am frecat si minune! Am scăpat şi de pata asta (acrilic alb pe haină de fâş mov închis). Ultima a fost o pată de acrilic verde smarlad pe nişte pantaloni khakhi de munte dintr-un material ţeapăn, nu ştiu exact ce e. Aici se vede un pic zona decolorată pentru că, din exces de zel, la fel ca la haină, am frecat pe ţesătura uscată. Prin urmare nu recomand decât frecarea pe ţesătura udă, înmuiată în prealabil.
Nu vă garantez că vor ieşi petele, dar dacă hainele sunt stricate deja, puteţi risca să le stricaţi şi mai tare cu piatra ponce 😀 Dacă aveţi ţesături fine precum mătasea, batistul, satinul, tricotul, nu ştiu dacă vor ieşi petele. De fapt nu ştiu dacă vor ieşi de pe orice ţesătură, sunt o mulţime de factori de luat în calcul, precum vechimea petei (să fie uscată, nu proaspătă, dar nici de vârsta lui Matusalem), densitatea ţesăturii, calitatea acrilicelor etc. Nu scriam dacă nu reuşeam cu trei piese de îmbrăcăminte diferite, aşa că bănuiesc că puteţi încerca după ce aţi epuizat alte soluţii.
Ms de sugestie…tinem minte!!!
ms de idee. m-a apucat si pe mine excesul de zel si i-am pictat ceva Dariei pe perete si bineinteles ca s-a lasat si cu ceva pete pe pantalonii de trening ( verde inchis pe grena; si d ma intreaba de ce n-am fost atenta….). bine, sunt pantaloni de casa, pe mine nu ma incurca , dar ea mereu imi atrage atentia ca stau cu pantalonii aia murdari. o sa incerc cum ai zis tu…sunt chiar curioasa. mai are si d niste bluze de la scoala murdare si nu s-a dus la spalat simplu. voi face tot asa. si daca am vazut ca mandra se tot murdareste pe haine la scoala, i-am luat sortulet. ei na, nici de pe ala nu a iesit frecat cu sapun si perie. ( si tot uit sa o intreb pe doamna ce acuarele eu). deci, maine am tema de casa ;).
hahaha, mi-ai citit gandurile! nu indrazneam sa te intreb, dar aveam in minte asta de ceva timp. Am vopsit o cutie cu acrilic negru si cateva pete au ajuns pe salteaua de pat. Salteaua nu e alba, e un model colorat, nu pare a fi bumbac. Am frecat cu Vanish, s-a luat ceva ceva, dar a ramas o pata neagra ca de imbibatie, O sa mai incerc cu acetona, stiu ca a facut minuni in alte pete de-a lungul vietii mele. Multumesc de articol!
Mulțumesc de idee. Că și eu am o pereche de blugi cu acrilic murdari și îi credeam pierduți! Să știi că încerc varianta ta! Și așa n-am nimic de pierdut, nu? 😀
Sa-mi zici daca ai reusit ceva 🙂
mda, la mine nici un rezultat. dar voi incerca alta data cand va fii vreo pata mai noua. ca deja pantalonii i-am spalat de x ori pana acum, si ma gandesc ca s-a impreganat tare bine vopseaua in ei
Da, asa cum am zis, pata trebuie sa fie relativ recenta. Detergentii, in general, mai ales cei de pete, au substante in ei de fixare a vopselei in tesatura, deci s-ar putea sa faci si mai rau spalandu-i.
ok 🙂
Buna. Am testat si eu metoda propusa de tine pe un pantalon de stofa. Eram foarte trista ca l-am patat. Ii murdarisem la gradinita cand am pictat dovleceii de Haloween. A iesit pata si sunt foarte bucuroasa. Iti multumesc mult pentru sfat.