Nu-mi vine să cred că Începutul tuturor lucrurilor e deja ieşită din tipar! Am tradus-o în timp record pentru mine, în doar o lună (spun timp record pentru mine pentru că eu nu fac doar asta) şi e una dintre puţinele cărţi cu adolescenţi care chiar îmi plac. Nici măcar dintre cele pe care le-am tradus până acum nu pot spune că îmi plac toate, dar asta e clar printre favorite, alături de O zi din şapte de la Litera.
Romanul nu urmează tiparul clasic al romance-ului cu adolescenţi. Începe clasic, continuă parţial clasic şi se termină frumos de tot (cel puţin din punctul meu de vedere). Ezra Faulkner, personajul principal, este un liceean care le are pe toate: este faimos la el la liceu, jucător profesionist de tenis, deci cu admitere la facultate asigurată pe bursă sportivă, are o iubită populară, o situaţie materială foarte bună şi absolut tot ce ai crede că şi-ar putea dori. Numai că nu e chiar aşa. În seara în care accidentul de maşină îi spulberă şansele la o carieră sportivă şi prietenii şi iubita îl abandonează, începe o nouă viaţă pentru Ezra, “băiatul de aur” care va avea curajul să scoată la suprafaţă îndoielile şi frământările de care era cuprins şi înainte dar pe care viaţa lui “perfectă” le înăbuşea. Oare de câte ori nu ratăm oportunităţi şi provocări care ne-ar putea schimba viaţa doar pentru că suntem prea confortabil instalaţi în viaţa noastră călduţă şi aparent împlinită?
Evident, viaţa lui Ezra se schimbă dar nu în stilul acela specific filmelor americane cu “populari” şi “tocilari”. Într-adevăr, Ezra se simte exclus de grupul lui obişnuit dar excluderea este mai degrabă voită şi nu forţată. El singur decide că nu mai are ce căuta cu ei chiar dacă ei îl mai caută iar iubita lui vrea să se împace cu el, la un moment dat. El singur îşi redescoperă prietenul din copilărie (pe Toby) la masa “tocilarilor” despre care îşi dă seama că sunt nişte tineri normali, sociabili, care au o mulţime de activităţi interesante. Evident, apare şi un interes amoros, o fată nouă pe nume Cassidy Thorpe. Faptul că relaţia lui cu Cassidy nu va evolua aşa cum sperăm noi, cititorii, nu face decât să-l schimbe pe Ezra într-un fel în care un parcurs obişnuit n-ar fi putut s-o facă niciodată. Încerc să nu vă dau prea multe de înţeles despre subiect pentru că e o carte foarte frumoasă şi m-aş bucura s-o citiţi.
Eu n-am văzut încă exemplarul fizic, aşa că nu ştiu cât de mult s-a modificat traducerea, câte note de subsol s-au păstrat, însă a fost o traducere foarte dificilă din cauza jocurilor de cuvinte aproape intraductibile. A trebuit să le adaptez, să le reformulez şi pe alocuri chiar să le înlocuiesc pentru ca totul să sune cât mai bine şi mai natural. Unde nu s-a putut, eu am pus note explicative şi sper că s-au păstrat. Dacă nu, vă asigur că farmecul cărţii va fi acelaşi, acţiunea e suficient de ofertantă ca să nu remarcaţi nuanţa mai slabă a unui “pun” (joc de cuvinte) greu de redat în limba română.
O singură menţiune aş avea de făcut, o singură chestie nu mi-a plăcut: există o scenă în care Ezra şi Cassidy discută despre sex şi Cassidy îi spune că ea “se păstrează” [adică îşi păstrează virginitatea], asta în condiţiile în care cei doi tocmai practicaseră ceva ce, într-un anume registru, tot sex s-ar numi (nu intru în detalii 😀 ) Având în vedere că e o carte adresată adolescenţilor (14+) mi se pare că le inducem un concept greşit şi anume că atât timp cât “dânsa” nu intră “într-însa”, restul de chestii nu intră la categoria sex. Părerea mea e că dacă faci un alt tip de sex (oral, anal etc), nu mai poţi pretinde că “te păstrezi”. Păstratul se face pe toate planurile, atât fizic, cât şi spiritual. Altminteri, nu există scene de sex explicite, cel mult insinuate.
Îmi place mult faptul că la ediţia în limba română s-a păstrat coperta galbenă cu un rollercoaster fără început şi fără sfârşit pe ea. Motivul rollercoasterului e foarte important în carte, cu el începe şi cu el se termină romanul şi, în afară de faptul că este declanşatorul acţiunii, mai este şi un simbol pentru viaţa care are suişuri şi coborâşuri, uneori ameţitoare, şi din care nu te poţi da jos odată ce te-ai urcat. Nu cât timp rollercoasterul este pornit, cel puţin. Bucuraţi-vă de viaţă, dragi tineri, şi bucuraţi-vă şi de această carte minunată! Să-mi spuneţi dacă v-a plăcut!