V-aţi gândit ce faceţi de 1 mai? Vă recomand să mergeţi la munte, va fi la fel de aglomerat ca la mare, dar măcar vă puteţi bucura de liniştea şi frumuseţea de pe trasee. Dacă aveţi copii, vă recomand traseul Timişu de Sus – cascada Tamina (masivul Piatra Mare), noi am fost anul trecut, în octombrie şi a fost splendid.
Copiii au parcurs acest drum fără probleme (copii de 5, 6 şi 7 ani) , cu rucsac uşor în spate, dus-întors, cam 3 ore am făcut, cred, cu tot cu pauză de masă.
Aveţi două variante de ajuns acolo din Bucureşti: cu maşina, spre Braşov, până în Timişu de sus, lăsat maşina la intrarea pe drumul forestier şi urcat, fie pe drumul forestier, fie pe traseul marcat cu bandă albastră. Noi am alternat, era ceva mai uşor pe drumul forestier, dar am vrut să urcăm şi prin pădure, efectiv, să facem un pic mai mult efort.
Altă variantă: cu trenul CFR până în Timişu de Sus şi apoi, din gară, urmăriţi banda albastră pentru a intra pe traseul spre Tamina.
Partea proastă e că nu există indicatoare clare spre cascadă de la un anumit moment încolo, când am ajuns pe un platou (unde găsiţi o masă şi scaune din buşteni), la un moment dat, a trebuit să ne separăm să căutăm drumul care duce spre Tamina. E la dreapta indicatorului de pe platou, coborâţi pe o pantă cam abruptă şi apoi urcaţi pe nişte scări din lemn şi metal spre baza cascadei.
Cascada este superbă, însă este accesibilă cu totul doar copiilor mai mari şi adulţilor pentru că aveţi de urcat nişte scări cam periculoase. Ultima oară când am urcat eu nu mi s-au părut bine fixate în stâncă.
Însă traseul merită şi doar pentru a admira muntele şi flora spontană foarte variată. Astă-toamnă erau foarte multe persoane care culegeau bureţi (nu am reţinut soiul), semn că zona respectivă e foarte căutată de culegătorii de ciuperci (dacă vă pasionează subiectul, vă recomand cartea Ghidul culegătorului de ciuperci).
Echipament: rucsac cu gustări şi apă, şepci sau pălăriuţe, încălţăminte waterproof, mănuşi (dacă vreţi să urcaţi scările, sunt reci şi veţi aprecia mănuşile), şosete de schimb. Mai multe detalii despre echipamentul de munte pentru copii aici.
Prin august-septembrie sunt si foarte multe mure chiar pe marginea drumului, in prima jumatate. Noi facem din cauza asta veo 3 ore doar urcat 🙂
noi am avut doar 3 ore la dispoziție pentru că șoferul autocarului trebuia să intre în pauză… așa că urcat în goană, stat acolo la deliciu și întors în cea mai mare alergătură… 🙂
oricum, mă mai duc de acum încolo. cum am drum la Brașov, mă opresc pe acolo.
e minunat.
Iar urșii întâlniți, sunt iubiții mei.
sper să nu apară și lupi! că ăștia nu sunt simpatici! cel puțin nu față în față
pe tricou, îmi plac. în rest, nu.